Ši tendencija koreguoja ir žmonių gyvenimo įpročius – daugiau laiko praleidžiama ne namuose, keičiasi ir maisto gaminimo įpročiai, darosi vis paprasčiau užsisakyti maistą į namus. Pasak interjero dizainerio, DOMDOM virtuvės salono projektų vadovo Andriaus Šajaukos, namuose žmonės gamina vis rečiau, todėl didelė virtuvė jau nebėra siekiamybė, daugiau dėmesio skiriama funkcionaliems sprendimams.
Pasirinkite jūsų poreikius atitinkantį virtuvės stilių. Šiandien Vilniuje galima pastebėti skelbimų apie parduodamus dviejų kambarių butus, kurių plotas yra 31 kvadratinis metras.
Rinkoje būstams mažėjant, interjero dizaineriai savo klientams siūlo vis daugiau praktiškų sprendimų, tačiau, kaip pasakoja A. Šajauka, pirmiausiai patys šeimininkai turi apsispręsti, kokio stiliaus virtuvės jie norėtų.
Anot eksperto, mažoms erdvėms praktiška rinktis šiuolaikinį modernų ar minimalistinį stilių, taip nedidelė erdvė neapkraunama papildomomis detalėmis, daugiausia dėmesio skiriama funkcionaliems sprendimams, kokybei ir naujausioms technologijoms.
Apgalvokite techninius sprendimus ir teisingai suplanuokite komunikacijas, tokias kaip vandentiekis ir elektra. „Jeigu tik turite galimybę, dėl šio žingsnio rekomenduoju pasikonsultuoti su specialistais, nes maždaug 70 proc. naujų projektų didžiąją dalį įvadų tenka perkelti į kitą vietą, paaiškėjus, kad jie yra visiškai nepatogiose vietose“, – sako interjero dizaineris.
Anot jo, pasitaiko tokių atvejų, kai rozetės suplanuojamos per arti praustuvo ar kaitlentės, jų įrengiama per mažai, neapgalvojus, kiek įvairių elektronikos prietaisų teks naudoti.
Nebijokite ir tamsių spalvų. Interjero dizaineris A. Šajauka pasakoja, kad klientai jau ateina žinodami, kad šviesios spalvos vizualiai didina erdvę ir net jeigu paslapčia svajoja apie tamsesnių atspalvių virtuvę, bijodami sukurti mažos erdvės efektą, renkasi šviesią.
Vis dėlto ekspertas drąsina ir patikina, kad plotas neturėtų apriboti renkantis spalvą, svarbiau, kaip prie jos bus derinamas apšvietimas, padedantis išgauti vizualų gylį“, – sako dizaineris.
Pagalvokite apie medžiagų praktiškumą. Tarp planuojančių ar atsinaujinančių virtuvę galima išgirsti ir sklandantį mitą, kad mažai virtuvei tinka tik blizgūs paviršiai, nes jie optiškai didina erdvę.
Vis dėlto virtuvės ekspertas pastebi, kad blizgūs paviršiai dažniausiai yra labiau lepūs ir mažiau praktiški. Virtuvėje vertėtų daugiau dėmesio skirti praktiškiems sprendimams, nes paviršiai yra dažniau liečiami.
Prisiminkite trikampio taisyklę. „Man virtuvės projektavimas yra tarsi lego dėlionė – plotas, kuriame reikia išdėlioti daug skirtingo pločio kaladėlių. Projektuoti geriausia pradėti nuo buitinės technikos išdėstymo.
Jeigu įvadai yra tinkamose vietose, dažniausiai stengiuosi projektuoti pagal trikampio taisyklę arba jeigu virtuvė tiesi, dėstoma pagal eiliškumą: šaldytuvas, kriauklė, kaitlentė ir orkaitė. Likęs plotas užpildomas spintelėmis“, – pasakoja ekspertas.
Pasak jo, reikėtų stengtis palikti didesnį atstumą tarp viryklės ir kriauklės, taip pavyks sukurti patogią gamybos zoną, nes virtuvėje dažniausiai gamyba vyksta tarp šių prietaisų. Mažose virtuvėse dažnai taupydami vietą žmonės renkasi stalą sujungtą su stalviršiu, taip sukurdami didesnį darbastalį maistui gaminti.
Apsvarstykite prioritetus. „Indus plauti indaplovėje ar turėti stalčių bloką įrankiams. Gaminti ant platesnio darbastalio ar turėti didesnį, aukštą šaldytuvą. Ne visada virtuvėje telpa visi norimi prietaisai, kartais tenka rinktis“, – pasakoja A. Šajauka.
Tiesa, galima pasitelkti gudrybes, kaip sutaupyti vietos, pavyzdžiui, jei būste gyvena vienas žmogus ar pora, geriausia šaldytuvą statyti po stalviršiu, taip galima sutaupyti svarbios darbastalio vietos. Kitas sprendimas, kuris labiausiai tinka gaminantiems šiek tiek rečiau – dviejų vietų kaitlentė.
„Vietoje plačios 60 centimetrų kaitlentės galima rintis dviejų vietų, kurios plotis būtų 30 centimetrų. Pastebėjau, kad dauguma žmonių dažniausiai neišnaudoja visų keturių kaitinimo zonų. Dažniausiai vienu metu naudojamos dvi, retkarčiais, kai gaminama kelių patiekalų vakarienė ar pietūs, trys kaitlentės vietos. Mažesnė kaitlentė leis padidinti maisto ruošos zoną“, – pasakoja virtuvės salono DOMDOM projektų vadovas.
Išnaudokite erdvę kampuose. „Ši erdvė dažnai lieka pamirštama“, – pastebi A. Šajauka. Pasak virtuvės eksperto, lentyna suteikia daugiausia naudos, ji padeda išnaudoti kampinę spintelę, tačiau tam gali būti pasitelkiamas ir besisukantis mechanizmas.
Pasitelkite aukščio privalumus. Virtuvės spinteles interjero dizaineris rekomenduoja įrengti iki lubų, taip dažniausiai virtuvės erdvė atrodo tvarkingiau, atsiranda papildomos vietos daiktams laikyti. Kalbėdamas apie pakabinamas spinteles interjero dizaineris pasakoja, kad geriausia ne tik išnaudoti visą virtuvės aukštį, bet ir įsirengti įmontuojamą gartraukį, nes aplink jį esantį plotą galima išnaudoti prieskoniams ar kitoms smulkmenoms laikyti, ko tikriausiai nepavyktų padaryti su laisvai pakabinamu gartraukiu.
Projektuojant tarpą tarp spintelių geriausia rinktis mažiausią atstumą, kurį rekomenduoja gartraukio gamintojai, taip galima sutaupyti papildomai 5–10 centimetrų viršutinių spintelių erdvės.