Atidarome lauko terasas: kaip išsirinkti kokybiškus ir ilgaamžius baldus

Artėjančios karštos vasaros dienos ir šilti, ilgi vakarai kvies kuo daugiau laiko praleisti atvirose erdvėse – terasose, balkonuose, kiemuose ir soduose. Kokybišką poilsį ir pramogą šiose erdvėse užtikrina tinkamai parinkti lauko baldai, galintys papildyti eksterjero dizainą ir patenkinti komforto poreikius.

Artėjančios karštos vasaros dienos ir šilti, ilgi vakarai kvies kuo daugiau laiko praleisti atvirose erdvėse – terasose, balkonuose, kiemuose ir soduose.
Artėjančios karštos vasaros dienos ir šilti, ilgi vakarai kvies kuo daugiau laiko praleisti atvirose erdvėse – terasose, balkonuose, kiemuose ir soduose.
Artėjančios karštos vasaros dienos ir šilti, ilgi vakarai kvies kuo daugiau laiko praleisti atvirose erdvėse – terasose, balkonuose, kiemuose ir soduose.
Artėjančios karštos vasaros dienos ir šilti, ilgi vakarai kvies kuo daugiau laiko praleisti atvirose erdvėse – terasose, balkonuose, kiemuose ir soduose.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 9:40 AM, atnaujinta Jun 21, 2021, 2:06 PM

Šylant orams, lauko baldų pardavimai vis spartėja, o išsirinkti baldus neatrodo itin sudėtinga. Vis tik tinkamas baldų pasirinkimas reikalauja gilesnio supratimo apie tai, kokie baldai tinka lietuviškai vasarai, skirtingoms lauko erdvėms ir kaip jie gali prisidėti prie jūsų poilsio, o kokių gaminių vertėtų vengti.

Patvariausi – metalinių konstrukcijų lauko baldai

Pats apibrėžimas „lauko baldai“ sufleruoja, kad jie paprastai ilgą laiką „praleidžia“ lauke ir neišvengiamai yra nuolatos veikiami įvairių oro sąlygų. Tai, kas tinka karštų, bet sausų zonų vietovėms, ne visai tinka Lietuvoje, kur vasarą pasitaiko skirtingų klimato reiškinių – liūčių, ilgai besitęsiančios drėgmės ir aukštos temperatūros.

Mažiausiai atsparūs šiems reiškiniams yra mediniai baldai. Ilgą laiką praleidę atviroje vietoje, saulės atokaitoje mediniai lauko baldai gali imti skilinėti. Juos stipriai veikia ir drėgmė – ši gali paskatinti puvimo procesus. Aplinkos poveikiui itin jautrūs ir plastikiniai bei gumos turintys baldai. Labiausiai juos veikia saulės spinduliuotė – ji blukina baldų paviršių. Patvariausi yra metaliniai gaminiai. Iš metalo pagaminti lauko baldai ne tik mažai paveikūs įvairioms oro sąlygoms, bet ir pasižymi ilgaamžiškumu.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ produktų vadovė Laura Aksomitaitė teigia, kad renkantis lauko baldus į šiuos faktorius atsižvelgti yra būtina. Vis tik, jei norima, kad baldai tarnautų ne vienerius metus, reikia juos ne tik atsakingai pasirinkti, bet ir prižiūrėti. Tai svarbu ne tik sezono metu, bet ir jam pasibaigus.

„Rinkdamiesi lauko baldus turėtumėte pagalvoti ir apie tai, kur juos laikysite pasibaigus šiltajam sezonui. Įsitikinkite, kad turite pakankamai laikymo vietos baldams. Jei laikymo vietos neturite daug, geriau rinktis tokius baldus, kurie susilanksto ar susideda iš kelių dalių – taip lengviau juos sutalpinsite“, – patarimais dalinasi L. Aksomitaitė.

Skirtingoms erdvėms – skirtingi lauko baldai

Lauko baldai aktualūs tiek privačių namų, tiek butų gyventojams, nes baldais apstatyti galima įvairias erdves – nuo mažų daugiabučių balkonų iki erdvių terasų. Vis tik skirtingoms erdvėms tinka skirtingi lauko baldai.

Pavyzdžiui, ankštą balkoną ar terasą apstačius dideliais baldais, ir taip maža erdvė susitrauks dar labiau, tad bendro komforto pasiekti nepavyks. Dėl šios priežasties mažesnėms erdvėms rekomenduojama rinktis smulkesnius baldus – nedidelius kavos staliukus ir kėdes.

Balkonuose puikiai įsikomponuoja ir pakabinami krėslai – jie neužima itin daug vietos ir neužkemša bendros erdvės. Šie kompaktiško dizaino baldai – labai universalūs: jie labai lengvai sumontuojami ir stilingi, tad šiltuoju metų laiku supamąjį krėslą galima naudoti kaip eksterjero elementą, o sezonui pasibaigus perkelti į vidų ir papuošti interjerą.

Negana to, sėdėjimas tokiame krėsle gali sumažinti stresą, leidžia atsipalaiduoti, pailsėti raumenims ir nervinei sistemai. Supamieji krėslai naudingi nėščiosioms, dažnai patiriančioms diskomfortą ir skausmus, o taip pat jie gali pasitarnauti jogos ir meditacijos praktikavimui – yra keletas viršutinei kūno daliai skirtų paprastų pratimų, kuriuos puikiai galima atlikti sėdint krėsle.

Baldų, kuriais galima apstatyti dideles erdves, pasirinkimas kur kas platesnis. Pirmiausia, jas galima dekoruoti kur kas didesniais, platesniais baldais – kampinėmis sofomis, foteliais, stalais. Erdviose terasose galima statyti ne tik pavienius baldus, bet ir jų komplektus, susidedančius iš daugiau elementų. Gaminami įvairūs lauko baldų komplektai, skirstomi į poilsio, valgomojo ir balkono komplektacijas. Didelėse erdvėse galima statyti ir lauko gultus ar gultų komplektus. Šis baldas gali puikiai pasitarnauti ne tik ilsintis, bet ir deginantis – tokiu atveju rekomenduojama rinktis gultą su reguliuojamu atlošu.

Lauko baldai kuria išskirtinį eksterjerą

Lauko erdvės – tos namų zonos, kuriose galima suderinti keletą skirtingų veiklų: darbą gryname ore, poilsį ir pramogas. Vis tik visos šios veiklos kelia bendrą pagrindinį reikalavimą lauko baldams – jie turi būti patogūs. Atsipalaidavimą garantuoja minkšti lauko baldai – sofos, kėdės, foteliai su paminkštinimu ar pagalvėlėmis.

Renkantis lauko baldus svarbu, kad jie ne tik gebėtų užtikrinti komfortą, bet ir derintųsi, organiškai įsipaišytų į namų eksterjerą. Geriausiu atveju lauko baldai gali tapti pagrindiniu stiliaus akcentu ir sukurti išskirtinę lauko erdvę, tad juos pirkti reiktų apgalvotai. Svarbu žinoti, kokį stilių trokštama sukurti: erdvės jaukumą užtikrina klasikiniai mediniai baldai, o modernumo suteikia įmantresni metaliniai ar pinti lauko baldų deriniai.

Harmoningą eksterjerą lengviausia sukurti derinant baldus tarpusavyje – tai galima daryti atsižvelgiant į baldų spalvą, dydį ir medžiagas, iš kurių jie pagaminti. Ši užduotis atkrenta, kai perkamas visas lauko baldų komplektas, tačiau tuo atveju baldus reikia dar atsakingiau derinti prie namų architektūrinių savybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.