Išmanumo vis daugiau
„Šiandien virtuvės baldų gamintojai turi didelę baldinių medžiagų ir technologijų pasiūlą. Tarkime, yra stalviršių, ant kurių galima pjaustyti, dėti karštus daiktus, gaminti tiesiogiai ant ugniai atsparaus stalviršio: pavyzdžiui, paberi cukraus ir ugnimi jį karamelizuoji. Inovacijos taip pat leidžia turėti kintamą rozečių vietą, kai naudojamos magnetinės juostos, leidžiančios kilnoti šiai sistemai pritaikytus rozečių lizdus. Skiriant pakankamai lėšų tiek baldams, tiek buitinei technikai bei pasitelkus individualius sprendimus gerbiančius baldų ir interjero salonus, galima įsirengti labai praktišką, novatorišką, patogią, stilingą ir madingą virtuvę“, – sako interjero dizainerė D. Česnauskaitė.
Atidžiai pasaulio interjero tendencijas stebinti interjero dizainerė atkreipia dėmesį, kad virtuvės tampa vis inovatyvesnės. Planšetinių kompiuterių laikikliai, stalviršiai, kurie įkrauna telefonus, tiesiog padėjus juos, virtuvinių spintelių kombinacijos, kai išnaudojamas visas plotas virš darbastalio. Šiandien namie galima turėti darželį-sandėliuką prieskoninėms žolelėms auginti, arba virtuvę, kuri pati užsisakinėja trūkstamus maisto produktus į namus. Be to, pakito dizaino ir medžiagiškumo sprendimai: virtuvėse atsirado metalo, stiklo, akmens (tiek natūralaus, tiek dirbtinio), daugiau spalvų.
„Smagu, kad ir lietuviai tampa vis atviresni, nebijo įsileisti naujovių. Mūsų šalies gamintojai irgi stebi tendencijas, mokosi, perka naujausius gamybos įrenginius ir gali pasiūlyti alternatyvas“, – džiaugiasi interjero dizainerė ir pripažįsta: Lietuvos žmonėms vis dar svarbiausia praktiškumas ir grožis.
Didesnis dėmesys virtuvei – būtinybė
„Funkcionalumo ir estetikos dermė yra ne tik įmanoma, bet netgi, sakyčiau, būtina, nes dauguma žmonių kasdien virtuvėje praleidžia tikrai labai daug laiko“, – sako konditerinio meistriškumo mokyklos „Bakerstreet“ įkūrėja ir dviejų studijų vadovė Valerija Livanova.
Įsirengiant virtuvę jai visada buvo svarbiausias didelis darbo paviršius, nes vos ant stalo telpanti pjaustymo lentelė yra labai nepatogu ir dėl to maisto gaminimo procesas netampa malonumu, o tik kasdiene būtinybe, prievole. Antra, turi būti didelė, gili plautuvė, kadangi indų plovimas – neatsiejama maisto gaminimo porceso dalis. Plauti indus irgi turi būti patogu, be to, aplink didelę plautuvę daugiau švaros. Geras variantas – išsitraukiantys čiaupai, kurie praverčia plaunant didelei šeimai skirtus didesnius puodus, bei funkcionali orkaitė, leidžianti rankiniu būdu nusistatyti temperatūrą nuo 30 iki 280 laipsnių. Turėdami tokią orkaitę galėsime kepti duoną ir orkaitėje kildinti tešlą.
V. Livanovai taip pat labai patinka virtuvė, kai viskas sutalpinama į „pirmąjį aukštą“, atsisakant kabinamų spintelių – tada virtuvė tampa ir erdvesnė, ir mielesnė, ir patogesnė.
„Steigdami savo pirmąją studiją Klaipėdoje, turėjome tikslą įrodyti ir parodyti, kad galime tikrai kokybiškai gaminti namų sąlygomis. Vis dėlto išsimatavę sienas ir susiplanavę įrangą supratome, kad visiškai neturime darbo zonos. Mūsų plautuvė buvo įstatyta į kampą, ir tai buvo nepatogu, stigo šviesos, trūko vietos indams susikrauti. Tai pat supratome, kad per žemai įsirengėme orkaites – pasirodė nelabai smagu prie jų nuolat lankstytis“, – savo kailiu patirtas klaidas vardija studijos „Bakerstreet“ vadovė.
Pasak interjero dizainerės D. Česnauskaitės, pirmiausia derėtų tinkamai įsivertinti savo gyvenimo būdą ir susidėlioti prioritetus. Taip pat pravartu būtų prisiminti paprastą ergonominio virtuvės išdėstymo principą: pasiimu, plaunu, pjaustau, kepu, dedu, nešu.
D. Česnauskaitė įvardijo ir pagrindines virtuvės planavimo klaidas:
1. Virtuvė kaimynei. Nesivadovaukite tuo, ką matėte pas kaimyną, žurnale ir pan. Tik individualus požiūris leis pasiekti patogumą. Tarkim, žemo ūgio šeimininkė nori orkaitės „aukštai“ tik todėl, kad visa galva aukštesnė draugė pasakė, kad žemai nebepatogu.
2. Nerealūs norai. Dažnai žmonės, kurie gyveno mažesnio ploto namuose, įsigyja šiek tiek didesnį būstą ir, nesuvokdami mastelio, nori sutalpinti viską: ir daug virtuvės baldų, ir dviejų durų šaldytuvą, ir „salą“, ir valgomojo stalą su mažiausiai 8 vietomis. Tokie norai tikrai trukdys pasiekti norimą rezultatą – nebus nei patogu, nei gražu.
3. „Šventa“ plautuvės vieta. Tai dažnas kategoriškas klientų noras – plautuvė būtinai tik priešais langą, nors kitas sprendimas būtų daug patogesnis. Vis dėlto interjero dizainerė nori tikėti, kad laikai, kai plaudamas indus džiaugiesi matantis visų kaimynų gyvenimą, baigėsi. Juk virtuvėje svarbiausia patogumas.
4. Per mažai rozečių arba jos ne ten, kur reikia. Labai svarbu tiksliai susiskaičiuoti kasdienių buitinių prietaisų ir jiems reikalingų rozečių kiekį, kad vėliau nereikėtų ilgiklių, trišakių ir pan.
„Virtuvės jaukumą ir patogumą kuria balduose integruotas apšvietimas. Mediniai skirtukai lėkštėms, puodams, prieskoniams, peiliams – funkcionalu, stilinga, gražu, o ne pigu. Matiniai paviršiai taip pat suteikia daugiau jaukumo, mažiau reiklūs priežiūrai nei blizgūs. Šį efektą taip pat turi žemiškos natūralios spalvos. O štai baltas natūralus marmuras atrodo labai stilingai, bet, jei mėgstate daug gaminti, ši medžiaga nebus praktiška. Alternatyva yra dirbtinis akmuo – atrodo panašiai, bet praktiškumas garantuotas“, – aiškina D. Česnauskaitė.
Interjero dizainerės teigimu, virtuvės-valgomojo erdvėje, jei yra galimybė, jaukumo suteikia minkštos detalės: ritinines užuolaidas, romanetes, jei tik galime, keiskime į ilgas užuolaidas, odines „salos“ ar valgomojo kėdes keiskime į dengtas gobelenu – geriau sintetiniu, kurį lengviau prižiūrėti. Kitas svarbus interjero dizainerės patarimas: nepagailėkime įvairaus, įdomaus, jaukumo teikiančio apšvietimo. Ir dar viena virtuvės tendencija ir galimybė – atsisakyti grindinių ir sienų plytelių, jei virtuvė yra sujungta su valgomuoju ar svetaine, nes vientisa erdvė atrodo jaukiau ir stilingiau, o ir praktiškų grindų dangų pasirinkimas šiandien yra didžiulis.