Kiekvienas centimetras svarbus
„Priklausomai nuo to, ar daug gaminate, kiek šeimos narių turite, kiek maisto atsargų saugote, virtuvę rekomenduojama projektuoti kuo erdvesnę, jei tik tai leidžia buto ar namo išplanavimas“, – pataria daugiau nei dvidešimt metų virtuvių projektavimo ir pardavimo patirtį turinčio salono „IDN HOME“ vadovė Gytė Ragauskienė.
Jei virtuvei skirtas plotas didelis, specialistė rekomenduoja rinktis virtuvę su sala, ypač jei ši zona yra vienoje patalpoje su svetaine. Taip sala tampa tam tikru barjeru, kuris paslepia virtuvėje verdančią buitį.
„IDN HOME“ salono dizaineriai visada stengiasi kurti scenarijų, kaip šeimininkas sukasi virtuvėje tarp šaldytuvo, plautuvės ir kaitlentės. Rekomenduojame, kad pagrindinės produktų laikymo spintos ir šaldytuvas būtų arčiau įėjimo, kad būtų patogu susidėti produktus grįžus iš parduotuvės.
Šalia šaldytuvo reikalingas netoliese esantis stalviršis ir plautuvė, kurioje prieš gaminimą plaunami produktai. Jei leidžia galimybės, visuomet rekomenduojame rinktis kuo platesnį stalviršį tarp plautuvės ir kaitlentės, nes tai yra pagrindinis gamybai skirtas paviršius.
Surasti patogiausius sprendimus mums ne kartą padėjo ir italų gamintojo „Valcucine“ mokomoji virtuvės planavimo medžiaga bei rekomendacijos“, – vardino G.Ragauskienė.
Specialistai taip pat rekomenduoja skaičiuoti kiekvieną laisvą maisto gamybai skirto stalviršio centimetrą – išdėlioti indus, pjaustymo lentas, produktus ir pamatyti, kaip tinkamai panaudoti mažą plotą.
Vietą taupyti padeda ir specializuoti vidiniai spintų, stalčių mechanizmai, kargo krepšių sistemos, skirtukai, kaitlentės su kartu integruotais gartraukiais, taip pat orkaitės su mikrobangų krosnelės funkcijomis.
Buitinės technikos dizaino tendencijos
Ilgą laiką buitinės technikos – orkaičių, mikrobangų krosnelių, įmontuojamų kavos aparatų, šaldytuvų – dizainui nebuvo skiriama daug dėmesio, dažniausiai buvo akcentuojama jų funkcija, o ne išvaizda. Kaip pastebi „IDN HOME“ salono dizaineriai, pastaraisiais metais buitinės technikos dizainas pasuko kita linkme.
„Miele“ ir „Gaggenau“ pristato įrenginių modelius be rankenėlių, jų durelės gaminamos iš vientiso stiklo, jos atidaromos vos palietus ar stuktelėjus, o prietaisų valdymo skydeliai išsiskiria savo modernumu, pavyzdžiui, yra valdomi liečiamaisiais ekranais.
Tačiau yra klientų, kurie nenori eksponuoti įrenginių savo virtuvėje kaip buitinės technikos parduotuvėje, ypač jei jų yra daug“, – pastebėjo G.Ragauskienė.
Žinomi virtuvės italų gamintojai, tokie kaip „Valcucine“, „Meson‘s“, „Snaidero“ ar „Toncelli“, siūlo inovatyvius sprendimus, kaip dailiai paslėpti buitinės technikos įrenginius, ypač jei virtuvė yra kuriama vienoje erdvėje su svetaine.
„Mūsų atstovaujami gamintojai siūlo patogias spintas su įstumiamomis durimis, už kurių įrengti ištraukiami papildomi stalviršiai, ant kurių galima susidėti visą pusryčių arsenalą, o baigus pusryčiauti viską uždaryti ir paslėpti. Populiarus „Valcucine“ virtuvės sprendimas – žemyn patraukiamos durelės, kurios gali paslėpti ne tik smulkią buitinę techniką, indus, bet ir vandens čiaupą“, – pasakojo G.Ragauskienė.
Integruojamas ar laisvai pastatomas šaldytuvas – vienas dažniausių klausimų projektuojant naują virtuvę. Interjero dizainerių estetikos reikalavimai dažnai siūlo rinktis integruotą šaldytuvą, tačiau tokiu būdu tenka rinktis mažesnio dydžio šaldytuvą.
Nors dažnas lietuvių pirkėjas virtuvėje nori įsirengti papildomą lentynėlę vynui laikyti, specialistai rekomenduoja pasirinkti nedidelį laisvai pastatomą ar integruojamą vyno šaldytuvą, kuriame bus užtikrinama tinkama vyno temperatūra.
Paviršių ypatumai
Renkantis virtuvės baldų medžiagas svarbu atsižvelgti ne tik į jų tekstūrą, spalvą, bet ir į medžiagų praktiškumą. Pastaruoju metu populiarus virtuvės fasadų pasirinkimas – lakuoti, matiniai arba blizgūs paviršiai. Blizgūs paviršiai virtuvei suteiks daugiau puošnumo, tačiau ant jų ryškiau matysis pirštų atspaudų žymės.
Medžio faneruotė – dar viena populiari medžiaga, kuri erdvei suteikia daugiau solidumo ir jaukumo, ant jos ne taip matyti dėmės. Tačiau svarbu žinoti, kad natūrali medžio faneruotė laikui bėgant keičia savo spalvą.
Grūdintas stiklas virtuvės fasaduose yra gana naujas sprendimas. Stiklas yra itin lengvai prižiūrimas, nes neprisigeria skysčių, dėmės lengvai nuvalomos stiklo valikliais, be to, tai ilgaamžė ir aplinkai saugi medžiaga. Laminatas – taip pat lengvai prižiūrima ir nekaprizinga medžiaga virtuvės baldams.
„Rinkdamiesi medžiagas stalviršiams klientai paprastai skiria daug laiko, juk tai dažniausiai naudojamas paviršius visoje virtuvėje. Įspūdžiui ir solidumui pabrėžti dažnai pasirenkamas natūralus akmuo, pavyzdžiui, granitas, kuris yra tvirta ir lengvai prižiūrima medžiaga.
Vis dėlto virtuvės stalviršiams nerekomenduojama rinktis marmuro. Šis prabangus akmuo yra porėtas ir lengvai sugeria visus skysčius, o jei tai spalvotas skystis, pavyzdžiui, vynas, kava, sultys, dėmė neišvengiama. Be to, rūgštūs produktai marmuro paviršiuje išėda matines dėmes, kurios matomos atsispindint šviesai“, – pabrėžė G.Ragauskienė.
Vietoj marmuro specialistė rekomenduoja kitą alternatyvą – dirbtinius akmenis, pavyzdžiui, kvarco aglomeratus ar kitas kompozitines medžiagas, kurios yra labai tankios, o jų paviršius – glotnus ir ne porėtas.
Pavyzdžiui, dirbtinio akmens „Dekton“ medžiaga yra atspari mechaniniam poveikiui, neprisigeria skysčių ar net agresyvių dažų, taip pat yra atspari karščiui – ant tokio stalviršio galima statyti dar garuojantį puodą.
Siekiant virtuvei suteikti daugiau išskirtinumo ar nuotaikos, siūloma derinti kelis skirtingų medžiagų paviršius, tokiu būdu galima išgauti skirtingas geometrines formas, kurios drauge sukuria darnų estetinį vaizdą.