Muzikinė Kauno ambicija – kartelė užkelta į padanges: paskelbta, kada pastatys

2024 m. rugsėjo 14 d. 14:37
Lrytas.lt
Kaune artėjant pirmojo šalyje muziejaus „Mokslo sala“ atidarymui, čia pat įsibėgėjant pėsčiųjų tilto statyboms iš Nemuno salos į Žemąją Fredą, jau netrukus veiksmas gali startuoti ir kairiajame krante. Kauno miesto savivaldybė paskelbė tarptautinį rangos konkursą M.K.Čiurlionio koncertų centro statyboms. Pasiūlymų laukiama iki spalio 2 dienos.
Daugiau nuotraukų (5)
Statybos darbams – dveji metai
Klasikinei muzikai skirta aukščiausių akustinių standartų salė ir įvairioms kultūrinėms veikloms, kongresams bei konferencijoms adaptuojamos erdvės su požeminiu parkingu iškils Nemuno pakrantėje, netoli Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto. Dar šių metų balandį objektui išduotas statybą leidžiantis dokumentas.
Rangos darbai perkami pagal „Paleko archstudijos“ ir įmonių grupės „Be Live“ bendrovės „Baltic Engineers“ jungtinės komandos parengtą techninį projektą. Projekto autoriai: R.Palekas, B.Puzonas, D.Uogintė, A.Palekienė, U.Morkūnaitė, K.Burbaitė, R.Samackaitė.
Kauno savivaldybė planuoja, kad bendra statybos kaina neviršys 74,8 mln. eurų su PVM. Rangovas renkamas pagal kainos ir kokybės kriterijus.
Statybos darbams numatytas dvejų metų terminas. Potencialių rangovų, pretenduojančių statyti M.K.Čiurlionio koncertų centrą, pasiūlymų laukiama iki spalio 2 dienos.
Daugiau kaip 4 hektarų sklype Žemojoje Fredoje (H. ir O. Minkovskių g. 31) iškils A++ energinio naudingumo klasės, 25 metrų aukščio, beveik 23 kv. m bendro ploto stiklu gaubtas pastatas su požemine automobilių stovėjimo aikštele. Papildomas parkavimas transportui numatytas ir greta statinio.
Pastate suplanuotos dvi salės. Pagrindinė talpins apie pusantro tūkstančio žiūrovų ir bus pritaikyta klasikinės muzikos koncertams, operetėms bei panašaus žanro natūralios akustikos pasirodymams. Antroji – daugiafunkcė erdvė su atsiveriančiu vaizdu į Nemuną – turės iki 700 vietų. Ji bus skirta ne vien koncertams, bet ir konferencijoms, parodoms bei kitiems renginiams.
Laimėjo tarptautinį architektūros idėjų konkursą
Pasak projekto autorių, M. K. Čiurlionio koncertų centras darniai įsilies į bendrą kairiojo Nemuno kranto reljefą ir harmoningai derės su aplink vystoma bei kitapus upės besidriekiančia urbanistine visuma, naujai atgijusios Nemuno salos landšaftu.
Iš lauko skaidrus banguotas fasadas atkartos upės vandens atspindžius, o viduje būsiantiems lankytojams atsivers gyvas ikoniško Kauno senamiesčio peizažas ir Nemuno tėkmės įrėminta vaizdinga panorama. Architektūriniai sprendiniai sukuria įspūdį, tarsi objektas sklęstų virš vandens. Greta pastato įsiterps jaukus mažųjų laivų uostas.
Kokia architektūrine išraiška pasižymės būsimasis M.K.Čiurlionio koncertų centras paaiškėjo dar 2017 metais, Kaunui surengus tarptautinį architektūrinės idėjos konkursą.
Savo siūlymus pateikė net 119 architektų komandų iš 36 valstybių. Vertinimas vyko užtikrinant maksimalų dalyvių iš viso pasaulio anonimiškumą. Galiausiai paaiškėjo, kad konkurse nugalėjo lietuviai – Vilniuje įsikūrusi „Paleko archstudija“.
Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato arch. Rolando Paleko vadovaujama architektų komanda ėmėsi ir tolesnių darbų rengiant techninį projektą. Čia sudarytas generalinių projektuotojų tandemas su įmonių grupės „Be Live“ bendrove „Baltic Engineers“, apjungiant kūrybines architektų pajėgas ir patyrusių inžinierių, hidrologų bei hidrotechnikų, akustikos ekspertų kompetencijas.
2022 metų pabaigoje, Kaunui užbaigiant Europos kultūros sostinės metus, autoriai pristatė visuomenei projektinius pasiūlymus, sulaukusius gausaus susidomėjimo ir palaikymo.
KaunasFredanauja koncertų salė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.