Šioje vietoje draudžiama statyti namus, bet šis – išskirtinis: šeimininkas padarė tai, ko niekas nesitikėjo

2024 m. rugsėjo 8 d. 19:42
Lrytas.lt
232 kv. m pertvarkytas namas kabo tarp dviejų gražių Kalifornijos kalvų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tiesiai po juo teka upelis, o šeimininkas gali pasigirti kriokliu galiniame kieme, – rašoma populiariausiame architektūros portale „Archdaily“.
Daugiau nuotraukų (39)
„Žmogaus sukurtas objektas gamtoje gali būti harmoningas arba nesuderintas, tačiau šioje vietoje buvo siekiama statinį sujungti su aplinka ir kartu kuo geriau išnaudoti išskirtinę klientų pasirinktą vietą“, – apie projektą kalbėjo architektų studijos „Fougeron Architecture“ architektė Anne Fougeron.
Kalifornijoje nebeleidžiama teisėtai statyti tokio namo iš naujo, tačiau, laikydamiesi griežtų rekomendacijų, architektai pertvarkė esamą statinį, pakeisdami namo, vandens ir žemės santykius.
Anot jų, plieninis karkasas, įterptas po originaliomis grindimis, pritvirtina namą prie uolėtų šlaitų, todėl buvo galima pašalinti atramines kolonas iš upelio dugno.
Šioje unikalioje vietoje buvo siekiama sustiprinti statinio ryšį su netoliese esančiais vandens telkiniais ir uolos paviršiumi.
Užuot nusileidus ir trukdžius žemiau esančiam upeliui, naujoji konstrukcinė sistema buvo įtvirtinta į uolieną kalvos šonuose, todėl namas visiškai pakibo virš vandens.
Rekonstrukcijos metu išsaugota 50 proc. esamos medinės konstrukcijos.
Atvėrus svetainės linijas ir panaudojus skaidrias medžiagas, langus nuo grindų iki lubų, permatomas grindis ir atviros koncepcijos lauko erdves, pavyzdžiui, plaukiojančius laiptus, natūralūs vandens telkiniai matomi iš abiejų namo pusių.
Skaidrios medžiagos ir kruopščiai apgalvotos matomumo linijos sujungia namą su šiuo įspūdingu kraštovaizdžiu. Du apatiniai aukštai stropiai laikosi originalaus pastato ribų, tačiau minimalūs stikliniai tūriai, įsisupę į supantį grožį, atrodo kaip niekad erdvūs.
„Kad būtų galima išplėsti trečiąjį aukštą ir pašalinti ankstesnes konstrukcines kolonas upelio dugne, po esamais aukštais buvo įmontuota plieninė konstrukcija. Užuot paslėpusi šią atraminę sistemą, ji atidengta visuose aukštuose“, – pabrėžė architektai.
Pirmųjų dviejų aukštų struktūra ir orientacija atitinka esamą namą, tačiau naujasis trečiasis aukštas pasisuka 90 laipsnių kampu, kad geriau derėtų prie sklypo.
Šis poslinkis suskaido statinio masę, suteikia lengvumo ir aukščio, o kartu išsiskiria iš žemesnių aukštų. Ant plieninio karkaso esantis stogas, kaip ir pats namas, pasisuka, sukurdamas dinamišką erdvę su daug natūralios šviesos.
2023 m. šis namas laimėjo pirmąją vietą Amerikos architektūros konkurse, o 2024 m. tapo Paryžiaus dizaino apdovanojimų konkurso nugalėtoju.
„Suspension House“ suderina architektūros, ypač modernizmo, vaidmenį gamtoje ir kliento vaidmenį namuose.
NamasJAVKalifornija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.