58 m aukščio nacių bunkeris pavirto kai kuo įspūdingu: dabar gali pamatyti visi (1)

2024 m. rugsėjo 7 d. 15:38
Lrytas.lt
58 metrų aukščio – tik šiek tiek aukštesnis už pasvirusį Pizos bokštą – Hamburge (Vokietija) esantis St. Pauli (liet. Šv. Pauliaus) bunkeris miesto panoramoje dominuoja jau kiek daugiau nei 80 metų. Adolfo Hitlerio nacių režimo metais pastatytas naudojant priverstinį darbą, jis yra tamsiausio Vokietijos istorijos laikotarpio reliktas, tačiau šis betoninis bunkeris liepos mėnesį netikėtai atgimė.
Daugiau nuotraukų (10)
Atnaujintame Hamburgo bunkeryje dabar yra du restoranai, penkių aukštų „Hard Rock“ viešbutis ir naujai pastatytas piramidės formos baras ant stogo bei sodas, iš kurio ant betoninio fasado gausiai driekiasi žaluma.
„REVERB by Hard Rock“ papildo miestą, turintį įspūdingą muzikos istoriją – juk būtent čia septintojo dešimtmečio pradžioje savo karjerą pradėjo grupė „The Beatles“.
Karoviertelio rajonas, kuriame stovi tvirtovę primenantis bunkeris, yra šaunus anklavas, pilnas stilingų kavinių ir vintažinių parduotuvių, taip pat naktinis klubas „Knust“, įsikūręs pertvarkytoje skerdykloje.
Buvusiame bunkeryje daugybė modernių privalumų
134 raktų viešbučio „REVERB“ kambarių kaina svyruoja nuo 180 eurų už klasikinį kambarį su 55 colių plokščiaekraniu televizoriumi ir „Alexa“ asistentu kambaryje, iki 269 eurų už liukso kambarį su nuostabiu vaizdu į miestą.
Viešbutyje taip pat yra modernių detalių, kurių galima tikėtis kiekviename madingame viešbutyje, pavyzdžiui, savarankiška registracija, išmaniosios technologijos ir bendradarbystės erdvės.
Tačiau norint naudotis bunkerio patogumais, nebūtina būti viešbučio svečiu. Pirmame aukšte yra kavinė ir baras „Constant Grind“, o ieškantiems „Hard Rock“ atributikos – „Rock Shop“.
Baras-restoranas „Karo & Paul“, kurį sukūrė vokiečių televizijos šefas Frankas Rosinas, atidarytas kaip baras 2024 m. balandžio mėn. ir užima pirmuosius tris pastato aukštus. Restorano zona dar tik planuojama įrengti.
Penktajame aukšte atidarytas restoranas „La Sala“ – ispaniškai „svetainė“ – siūlantis didingus vaizdus ir tarptautinį meniu.
Galiausiai viršuje yra „Green Beanie“ stogo sodas su baru ir aplink pastatą besidriekiančiu taku, kuriuo visuomenė gali naudotis nemokamai.
Jame anuomet galėjo tilpi iki 18 tūkstančių žmonių
Šis Antrojo pasaulinio karo metais Adolfo Hitlerio įsakymu pastatytas priešlėktuvinis bokštas buvo skirtas apsisaugoti nuo oro atakų.
Pastatas buvo baigtas statyti 1942 m., o jo betoninė konstrukcija buvo suprojektuota taip, kad joje galėjo tilpti iki 18 000 žmonių. Jis buvo pastatytas su plačiais įėjimais, skirtais moterims su vežimėliais ir vaikams. 75 x 75 m pločio ir 35 m aukščio statinys jau daugiau kaip 80 metų išlieka reikšmingu Vokietijos karo laikų praeities priminimu.
Nugriauti per daug pavojinga
Hamburgo bunkeris buvo vienas iš aštuonių priešlėktuvinės gynybos bokštų – antžeminių priešlėktuvinių bunkerių, kuriuose buvo įrengtos ir slėptuvės – kuriuos Vokietija pastatė po 1940 m. britų oro antskrydžių prieš Berlyną.
Hamburgo bunkerio istorija sunki, tačiau 76 000 tonų sveriančio betono milžino su 2,5 metro storio sienomis negalima lengvai nugriauti ar ignoruoti.
Vienintelis visiškai sunaikintas priešlėktuvinis bokštas yra Berlyno zoologijos sode, nes kiti yra tankiai apgyvendintose vietovėse, kur naudojami sprogmenys keltų per didelį pavojų, – praneša agentūra AFP.
„Idėja pakelti pastato aukštį želdiniais pridėjo taikaus ir pozityvaus įvaizdžio prie šio didžiulio kvartalo, likusio nuo nacių diktatūros“, – AFP sakė Anita Engels iš projektą parėmusios Hilldegardeno rajono asociacijos.
Asociacija padėjo parengti šį naują Hamburgo priešlėktuvinės gynybos bokšto istorijos skyrių rinkdama karo laikų bunkeryje gyvenusių žmonių liudijimus ir šimtus jį stačiusių priverstinių darbininkų įrašus.
Bunkeris buvo atidarytas visuomenei, siekiant vėl supažindinti bendruomenę su šiuo kultiniu pastatu ir jo sudėtinga istorija, kuri pasakojama pirmajame aukšte įrengtoje parodoje.
Parengta pagal CNN ir „Archdaily“ inf.
bunkerisVokietijaHamburgas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.