Ar vilniečiams pavyks atgaivinti legendinį Kauno „Versalį“ – tarpukario aukštuomenės paslapčių saugotoją

Kauniečiai vis dar žavisi pasakojimais apie garsųjį „Versalio“ restoraną ir viešbutį, kur rinkdavosi tarpukario laikų ponai ir bohemos atstovai. Šie pastatai išlikę, bet gerokai apleisti. Juos pagaliau atnaujinant iškils ir naujas penkių aukštų pastatas.

Vasario 16-osios gatvėje esantis viešbučio ir restorano „Versalis“ kompleksas ilgai stovi nenaudojamas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vasario 16-osios gatvėje esantis viešbučio ir restorano „Versalis“ kompleksas ilgai stovi nenaudojamas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Greta atnaujinto „Versalio“ planuojama pastatyti ir penkių aukštų namą. Jame bus įrengti butai.<br>„Akeruti architektai“ vizualizacijos
Greta atnaujinto „Versalio“ planuojama pastatyti ir penkių aukštų namą. Jame bus įrengti butai.<br>„Akeruti architektai“ vizualizacijos
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 9:48 PM

Vyresni kauniečiai dar prisimena, kaip sovietmečiu traukdavo į Kauno centre buvusią kavinę „Vakaras“. Greta veikė viešbutis „Nemunas“. Iki šiol sklando ir legendos, kaip čia – buvusiame „Versalyje“ – tarpukariu linksmindavosi aukštuomenės liūtai.

Iš tiesų šių pastatų kompleksas Vasario 16-osios gatvėje iškilo dar XIX amžiaus pabaigoje.

Dabar statiniai jau daug metų stovi apleisti, aptraukti tentu. Prieš kelerius metus pasigirdo kalbų, kad kompleksas bus rekonstruotas. Panašu, kad darbai pagaliau iš tiesų prasidės.

Apie tai sužinoję Vasario 16-osios gatvės gyventojai pradėjo domėtis, kokių naujovių tikėtis.

Aukštas namas kristų į akis

Šios gatvės 8-ajame name gyvenantis Giedrius Majauskas sakė, kad išnagrinėjo „Versalio“ atnaujinimo projektą. Vyras džiaugėsi, kad istoriniai pastatai atgims.

„Tačiau greta jų tuščiame sklype planuojama pastatyti ir naują 6 aukštų pastatą. Šis modernus statinys būtų kur kas aukštesnis negu gretimi namai ir sudarkytų bendrą išskirtinės gatvės vaizdą“, – įsitikinęs kaunietis.

Vyras sakė, kad sovietmečiu, 1985 metais, Vasario 16-osios gatvės gale, sankirtoje su K.Donelaičio gatve, buvo pastatytas taip pat už kitus pastatus aukštesnis namas.

„Kadangi jis stovi pačiame gatvės gale, į akis mažiau krinta. Tai buvo sovietmečiu padaryta klaida. Manau, kad dabar, statant naująjį pastatą, tokios pat klaidos nereikėtų kartoti“, – kalbėjo kaunietis.

Pakluso miestiečių nuomonei

Viešbučio „Versalis“ pastatų komplekso rekonstrukcijos projektą kūrė vilniečių bendrovė „Aketuri architektai“.

Projekto autorius architektas Lukas Rekevičius sakė, kad daugiausia pastabų ir sulaukė dėl naujojo pastato aukščio.

„Planavome, kad naujasis pastatas bus 6 aukštų, tačiau teko paklusti visuomenės nuomonei, pastatas bus mažesnis – penkiaaukštis. Mano manymu, dėl to namo proporcijos nukentės, jis bus mažiau matomas“, – sakė architektas.

L.Rekevičius pasakojo, kad „Versalio“ kompleksas vertingas tuo, jog nuo 1898 metų viešbutis ir restoranas – vienas iš nedaugelio Kauno pastatų – išlaikė pirminę funkciją ir didelę dalį eksterjero detalių bei elementų.

Nestokos modernių elementų

Nors dabar senieji statiniai labai sunykę, geriausiai išlikę iš gatvės matomi jų fasadai. Juos bus stengiamasi atnaujinti ir atkurti.

„Viešbutis turi būti pritaikytas ir šiuolaikiniam gyvenimui, neįgaliems žmonėms. Nusprendėme, kad modernių elementų bus matyti esant vidiniame komplekso kieme. Toje pusėje atsiras modernūs stoglangiai, liftai, laiptinės“, – sakė architektas.

Pirmuosiuose senųjų ir naujojo pastato aukštuose planuojama įkurti patalpas, tinkamas prekybai ir maitinimui. Antruosiuose ir mansardiniuose senųjų pastatų aukštuose bus viešbutis. Penkiuose naujojo pastato aukštuose bus įrengti butai.

Planuojama įrengti ir požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.