Sunku patikėti, kad namas puikioje Jonavos vietoje niekam nereikalingas – savininkai atskleidė, kodėl

Jonavos svečiai ir patys jonaviškiai stebisi, kad tokioje puikioje miesto vietoje ant Neries kranto stovi nenaudojamas daugiabutis. Kodėl jame iki šiol neįrengiami nauji butai, papasakojo pastato savininkai.

Sodų gatvės 3-iuoju numeriu pažymėtas pastatas daug metų nenaudojamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sodų gatvės 3-iuoju numeriu pažymėtas pastatas daug metų nenaudojamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-03 11:03

Jonavoje, Sodų gatvėje, labai gražioje vietoje ant Neries kranto jau daug metų tuščias stovi 3-iuoju numeriu pažymėtas penkiaaukštis.

Namas nėra virtęs vaiduokliu, jo langai ir durys susandarinti, todėl aplinkiniams pavojaus nekelia, tačiau jonaviškiai stebisi, kad pastatas niekam nereikalingas.

Vietinis gyventojas Vytautas Karklys pasakojo, kad pastate buvo „Achemos“ gamyklos darbininkų, sukūrusių šeimas, bendrabutis. Toje pat gatvėje buvo pastatytas ir dar vienas bendrabutis šios trąšų įmonės darbuotojams.

„Kai laikai keitėsi, vieno bendrabučio kambarius gyventojai privatizavo. Neseniai pastatas buvo atnaujintas ir dabar atrodo visai gražiai. O šeiminis bendrabutis ėjo iš rankų į rankas, jo savininkai vis keitėsi“, – pasakojo vyras.

Jonaviškis stebėjosi, kad pastatas netvarkomas, nors butai jame galėtų kainuoti nemažai, nes namas yra gražioje ir patogiai pasiekiamoje vietoje, greta yra vietos automobiliams.

Jau ne vienus metus šis pastatas priklauso dviem bendrovėms – Kaune įsikūrusiai bendrovei „Crumina“ ir Jonavos bendrovei „Tūkstantis“.

„Cruminos“ savininkas Andrejus Kazlovas paaiškino, kad kitos pastato dalies savininkai turėjo teisinių problemų ir dėl to statinio ar jo dalies parduoti negalėjo.

„Jau buvau net sumokėjęs avansą už pastato dalį, bet teismas nusprendė, kad kol vyksta teisiniai ginčai, įsigyti pastato negaliu“, – pasakojo A.Kazlovas.

Bendrovės „Tūkstantis“ atstovas Audronius Karaliūnas sakė, kad dabar teisiniai procesai jau baigti ir pastatas pardavinėjamas.

„Tačiau pirkėjų antplūdžio nėra. Dabar visi stebi, kas pasaulyje dėsis artimiausiu metu, ir investuoti bijo.

Vis dėlto tikiu, kad buvęs bendrabutis atgis“, – vylėsi verslininkas.

Jonavos rajono savivaldybės Turto ir aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Sandra Mačiulienė patikino, kad Jonavoje daugiau daugiabučių, kurie būtų apleisti ir nenaudojami, nėra.

„Panašus pastatas yra Jonavos rajone, Rukloje. Tai penkių aukštų daugiabutis, kuriame niekas negyvena.

Butai yra privatūs, bet savininkai juos yra apleidę. Namo langai ir durys būna išdaužomi ir išlaužomi, kai pareikalaujame, sutvarkomi, bet situacija kartojasi ir nesikeičia.

Kadangi tai privatus turtas, tegalime taikyti didesnį nekilnojamojo turto mokestį, kuris siekia 3 procentus“, – sakė S.Mačiulienė.

Girdi tik pažadus, kad susitvarkys

Eglė Pinkevičienė, Jonavos miesto seniūnė:

„Kiekvienais metais gegužės mėnesį sudarome neprižiūrimų pastatų sąrašą. Pernai į jį buvo įtraukti 29 įvairios paskirties pastatai, esantys Jonavos mieste ir rajone.

Jonavoje tokių objektų tėra penki. Didžiausias apleistas pastatas yra Darbininkų gatvėje 11. Tai trijų aukštų administracinės paskirties statinys. Jis privatus. Savininkai kasmet žada, kad jį sutvarkys, bet niekas nesikeičia. Už tai jie moka didesnį nekilnojamojo turto mokestį.

Kiti Jonavoje esantys apleisti pastatai yra lentpjūvė, ūkiniai statiniai, garažai, nedidelis gyvenamasis namas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: piketas dėl trijų rašytojų muziejų išsaugojimo