Jonaviškiai savo nuostabiame mieste labiausiai pasigenda vieno dalyko

Kukliausia ir naujausia Jonavoje – „Žibinčiaus“ – skulptūra jau sužavėjo gyventojus, ją giria ir turistai. Tai yra puikus pavyzdys, kaip mažomis architektūros detalėmis galima sukurti miesto savitumą. Būtent to Jonų sostinėje vis dar pasigendama.

Miestas, kuris turtingas gražia gamta, bet jonaviškiams jame kai ko pasigenda.
Miestas, kuris turtingas gražia gamta, bet jonaviškiams jame kai ko pasigenda.
Kauno gatvėje vieno namo nišoje įkurdintas jonaviškių jau pamėgtas „Žibinčius“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno gatvėje vieno namo nišoje įkurdintas jonaviškių jau pamėgtas „Žibinčius“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jauki vieta – už miesto bibliotekos. Čia įkurta pirmoji Lietuvoje vasaros skaitykla-terasa po atviru dangumi.
Jauki vieta – už miesto bibliotekos. Čia įkurta pirmoji Lietuvoje vasaros skaitykla-terasa po atviru dangumi.
B.Lubio skulptūra pastatyta pačiame miesto centre.
B.Lubio skulptūra pastatyta pačiame miesto centre.
Ažūrinis „Šviesos bokštas“ su Jono skulptūra vakarais šviečia.
Ažūrinis „Šviesos bokštas“ su Jono skulptūra vakarais šviečia.
Ne visi akmeniniais medžiais žavisi.
Ne visi akmeniniais medžiais žavisi.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 8:58 AM

Nors iki Joninių dar yra laiko, Jonavos gyventojai šios šventės jau laukia. Į miestą neseniai buvo atgabentas ir jau pastatytas naujas pėsčiųjų tiltas, kuriuo bus patogiau patekti į Joninių slėnį.

Mieste nestinga parkų, aikščių ir paminklų. Tačiau kai kurie jų atrodo keistai ir ilsėtis tokiose erdvėse nėra labai jauku.

Jonaviškė kultūrologė Kristina Jaskūnienė mano, kad šiam miestui dar stinga savitos dvasios.

Jau turi ne vieną simbolį

Vos atvykus į Jonavą J.Basanavičiaus ir J.Ralio gatvių sankirtoje įrengtame žiede stovi „Šviesos bokštas“. Tai 11 metrų aukščio ažūrinis nerūdijančio plieno statinys. Vakarais bokštas šviečia. Ant jo įkurdinta miesto sergėtojo Jono skulptūra. Jis vienoje rankoje laiko ietį ir skydą gindamas miestą, o kita tarsi sveikina atvykėlius.

Tai – kauniečio skulptoriaus Stasio Žirgulio kūrinys. Šį kūrinį jis sukūrė dar 2004 metais. Dabar šis statinys atrodo nykokai, ypač dieną, kai apšvietimas neveikia.

Visai netoli, prie Janinos Miščiukaitės meno mokyklos, stovi kitai nuo Jonavos neatsiejamai asmenybei – verslininkui Bronislovui Lubiui – skirta skulptūra. Jo vadovaujamoje bendrovėje „Achema“ dirbo ir tebedirba daug vietinių gyventojų. 2015 metais minint bendrovės 50 metų sukaktį miesto centre buvo pastatyta natūralistinė B.Lubio skulptūra, vaizduojanti veržliai į priekį žengiantį verslininką. Jos autorius – taip pat kaunietis skulptorius Alfonsas Vaura.

Geriausiai išlikusioje Jonavos senamiesčio Kauno gatvėje taip pat galima aptikti savitą miesto saugotoją. Šioje gatvėje stovi ne vienas nuo tarpukario išlikęs mūrinis namas, kuriame gyveno ir įvairias prekes pardavinėjo žydai. Atnaujintoje, trinkelėmis grįstoje gatvėje įrengti šviestuvai, primenantys senovinius žibintus.

Vieno naujesnio pastato nišoje įkurdintas „Jonapolio žibinčius“. Tai iš metalo lakštų sukurta vyro, laikančio žibintą, skulptūra. Ją pernai sukūrė jonaviškis kalvis Andrius Šukutis.

Pastate, kur įkurdintas „Žibinčius“, anksčiau buvo restoranas ir svečių namai „Jonapolis“, todėl skulptūrai ir suteiktas su tuo susijęs pavadinimas.

Aikštėse stinga gyvybės

Jonavoje yra kelios aikštės. Vieną jų – Sąjūdžio aikštę – projektavo kauniečių komanda: architektė Jonita Šyvokienė ir tada dar architektūros studentai Andrius Gabrys ir Laurynas Avyžius. Projektas sukurtas 2009 metais.

Aikštė grįsta šviesiu granitu, joje stovi iš tokios pat medžiagos pagaminti kubai pasisėdėti. Iš grindinio vasaromis trykšta 11 fontano čiurkšlių. Yra ir kauniečio skulptoriaus Danieliaus Sodeikos sukurtas fontanas „Nendrės“. Čia pat esanti viešojo transporto stotelė taip pat iš šalto betono ir stiklo. Kol fontanai neveikia, aikštė atrodo šalta ir nejauki.

Tuo pat metu buvo atnaujinta ir Santarvės aikštė prie Jonavos savivaldybės. Ji tvarkinga, bet taip pat nėra labai įdomi.

Naudojo natūralias medžiagas

Kur kas patraukliau atrodo tos vietos, kuriose darbai atlikti neseniai. Viena tokių – Žeimių gatvėje esantis Ramybės skveras. 2019 metais jame įrengta vaikams skirta žaidimo aikštelė. Sūpynės, karstynės, tuneliai sukurti iš natūralių medžiagų, žemė užpilta medžių žieve, akių nevargina plastiko ar spalvota standartinė vaikų žaidimo aiktelės įranga.

Dar viena jauki vieta – už miesto bibliotekos. Čia įkurta pirmoji Lietuvoje vasaros skaitykla-terasa po atviru dangumi. Čia taip pat pastatyti mediniai modernūs lauko baldai.

2020 metų pabaigoje į Jonavą iš Kretingos buvo atgabentas ir pastatytas naujas pėsčiųjų tiltas. Jis sujungia Kosmonautų gyvenamąjį rajoną su Joninių slėniu. Šiuo metu tvarkoma jo aplinka. Po tiltu – iš akmenų sukurti medžiai.

Nuo tilto link Neries pakrantės veda nauji dviračių ir pėsčiųjų takai su mediniais suolais ir gultais.

Pasėdėti ar net pasimaudyti galima ir mieste esančiuose Varnutės tvenkiniuose, pailsėti prižiūrimame Joninių slėnyje.

Patarė tartis su specialistais

Jonaviškė kultūrologė, Kultūros tarybos narė K.Jaskūnienė pabrėžė, kad šio miesto didžiausia vertybė yra gamta – parkai, pievos, Neris ir Varnutės tvenkiniai bei jų pakrantės.

„Gerai, kad šios teritorijos prižiūrimos, bet į jas žmonės per daug nesikiša, jų nesudarko kokiais nors nereikalingais akcentais. Jų reikėtų gal tik Joninių slėnyje, nes kai ten nevyksta ši šventė, svečiai nė nežino, kas tai per vieta. Menininkai yra siūlę sukurti kokių nors darbų, kurie toje vietoje atspindėtų Joninių dvasią, bet idėjos liko neįgyvendintos“, – sakė K.Jaskūnienė.

Į Joninių slėnį vedantis naujasis pėsčiųjų tiltas kultūrologei atrodo per daug gremėzdiškas. K.Jaskūnienė priminė, kad savivaldybės atstovai klausė gyventojų nuomonės, ar jiems patinka toks tiltas, ir daugelis tam pritarė.

„Mano nuomone, žmonių palaikymas gerai, bet kai mieste statomi tokie dideli ir ilgalaikiai objektai, labiau reikėtų atsižvelgti į specialistų patarimus. Taip pat ir dėl akmeninių medžių. Pastatyti juos buvo vieno gyventojo iniciatyva, savivaldybė už juos sumokėjo nemažai pinigų. Kai kurie Jonavos gyventojai jais žavisi, bet argi tikri medžiai nebūtų buvę geriau ir natūraliau?“ – klausė kultūrologė.

Kur kas palankiau dėl natūralumo K.Jaskūnienė įvertino Ramybės skverą bei skaityklą po atviru dangumi.

Miesto aikštės yra gana tvarkingos, tad rekonstruoti jų gal dar ir neverta, nes Jonavoje yra kur kas svarbesnių darbų.

„Žibinčius“ pasakoja istoriją

Prakalbus apie mieste esančias skulptūras K.Jaskūnienė sakė, kad B.Lubį jonaviškiai iki šiol mini geruoju ir gerbia jo atminimą. Bet verslininko skulptūra vis dėlto būtų labiau tikusi prie bendrovės „Achema“, o ne pačiame miesto centre.

„Šviesos bokštas“, kultūrologės nuomone, yra to laiko, kai jis buvo statomas, atspindys. Gal dabar miesto simbolis ir galėtų atrodyti kitaip, bet gyventojai prie jo pripratę ir akių jis niekam nerėžia.

Kultūrologė labai palankiai įvertino „Žibinčiaus“ skulptūrą.

Jonava sutvarkyta, prižiūrima. Tačiau jai stinga dvasios. Žibinčiaus skulptūra – viena iš tų retų išimčių. Ši skulptūra tarsi pasakoja savo istoriją, kuri įdomi žmonėms. Tokių kūrinių mieste reikėtų ir daugiau“, – kalbėjo K.Jaskūnienė.

Ties dviračių taką, įrengs naują parką

Vijolė Šadauskienė

Jonavos turizmo ir informacijos centro darbuotoja

„Šiais metais bus atidarytas naujas pėsčiųjų tiltas.

Taip pat baigiamas statyti stadionas ir miesto baseinas. Tikimės, kad tai paskatins sporto turizmą.

Nuo Jonavos iki Ruklos bus tiesiamas ir naujas dviračių takas.

Jau parengtas ir visuomenei pristatytas naujo parko projektas. Jis atsiras Rimkų gyvenamajame rajone, kur yra daugiabučiai penkių bei devynių aukštų namai, gyvena daug jaunų šeimų. Parkas toje vietoje labai reikalingas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.