Kalbant paprastai, pastatą sudarys tvirta betoninė dėžė, kurios pusė korpuso bus ant kranto, o kita pusė – po vandeniu, rašo dezeen.com. Kad atlaikytų aplinkos poveikį, betoninės sienos bus metro storio.
Pirminė statinio paskirtis – restoranas, kuriame telpa 100 žmonių. Tačiau taip pat jis funkcionuos kaip jūrinių tyrimų centras ir dirbtinis midijų rifas.
Į vidų patekę lankytojai per didžiulį panoraminį akrilinio stiklo langą galės stebėti jūros gyvenimą – kaip jis keičiasi mainantis metų laikams ir oro sąlygoms. Stiklo plotis – 11 metrų, o jis dengs visą galinę restorano sieną.
„Tai – daugiau nei akvariumas, – apie savo projektą kalbėjo „Snøhetta“. – Dalis restorano gulės tiesiai ant jūros dugno penki metrai po vandens paviršiumi“.
Pastatas vadinsis „Under“ – žodžiu, skambančiu labai panašiai į „wonder“ (anglų kalba – stebuklas), kai šis išverčiamas į norvegų kalbą.
Restoranas iškils greta Boliaus kaimelio, Norvegijos Lindesneso regione, šalies pietuose.
Iš lauko pusės betonas bus šiurkščios tekstūros. Manoma, kad tai turėtų lengviau privilioti čia prisitvirtinti midijas.
„Per laiką, kai ant statinio paviršiaus apsigyvens moliuskų kolonija, po vandeniu paniręs monolitas taps dirbtiniu rifu, kuris valys jūros vandenį, o šis savo ruožtu vilios jūros gyvius“, – pasakojo kūrėjų komanda.
Įėjimas į restoraną ir jūros tyrimų centrą bus puoštas ąžuolu, taip pat medžiu ketinama dekoruoti ir restorano erdvę. Valgomąjį numatyta ištapyti tamsiai mėlynos ir žalios atspalviais. Subtilesniais tonais kvies šampano baras, sužadinantis uolų, smėlio ir kriauklių vaizdus.
„Vėjuotą dieną, prieš patekdami į restoraną, veidu pajusite šviežius sūrius vandenyno purslus“, – žadėjo architektai.