Vilnietę pribloškė ne tik vyras su rusų karine simbolika: „Ar normalu tai toleruoti?“ (43)

2024 m. rugpjūčio 27 d. 11:37
Asta
„Bendraukime“ redakcija sulaukė vilnietės Astos laiško su nuotrauka, kurioje – sostinės Justiniškių mikrorajone užfiksuotas asmuo, vilkintis megztinį su Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ simbolika.
Daugiau nuotraukų (1)
Skaitytoja tikino apie tai informavusi Bendrąjį pagalbos centrą, tačiau sulaukė ne tokios pareigūnų reakcijos, kokios tikėjosi.
Vilnietė svarsto, ar šiuo atveju neturėjo būti užfiksuotas pažeidimas ir pradėta administracinė teisena dėl tokių simbolių demonstravimo?
„Iškilo klausimas, ar normalu yra toleruoti tokiu laikotarpiu asmenis, kurie viešoje erdvėje propaguoja rusų karinės pramonės „Wagner“ atributiką?
Pasiskambinus 112 ir pranešus, atsakymas buvo, kad tai nėra draudžiama. Bet ar matant asmenis, propaguojančius tokius simbolius, mes, Lietuvos piliečiai, galime jaustis saugūs?“ – svarstė skaitytoja Asta.
„Wagner“ grupės simbolika nėra uždrausta
Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė patvirtino, kad toks pranešimas iš tiesų buvo.
„Patikrinus Bendrojo pagalbos informacinės sistemos duomenis ir perklausius skambučių garso įrašus, nustatyta, kad į skaitytojos skambutį buvo sureaguota tinkamai, nepažeidžiant teisės aktų nustatytų reikalavimų.
Pirmiausia, norėčiau atkreipti dėmesį, kad Bendrajame pagalbos centre pagalbos prašymai priimami, vertinami ir perduodami skubiosios pagalbos tarnyboms vadovaujantis Bendrojo pagalbos centro veiklą reglamentuojančiais teisės aktais ir Bendrojo pagalbos centro bei skubiosios pagalbos tarnybų sąveikos ir bendradarbiavimo sutartimis.
Į pagalbos skambutį atsiliepęs Bendrojo pagalbos centro operatorius, gavęs pagalbos prašymą, privalo nustatyti, kokios pagalbos tarnybos kompetencijai jis priskirtinas ir pagal nustatytą klausimyną išsiaiškinti visas reikalingas įvykio aplinkybes, nuo kurių priklauso įvykio klasifikavimas ir atitinkamos skubiosios pagalbos tarnybos reagavimo užtikrinimas.
Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 gavus minėtą klausimą dėl vyro, vilkinčio džemperį su „Wagner“ grupės emblema, Bendrojo pagalbos centro operatorius pranešėjai paaiškino neturintis informacijos, kad toks užrašas ar ženklas Lietuvoje būtų uždraustas (Administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnyje labai aiškiai įvardinta, kad Lietuvoje draudžiama demonstruoti Vokietijos, SSRS, Lietuvos SSR, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, o „Wagner“ grupuotė yra tiesiog privati karinė kompanija, siūlanti savo samdinių paslaugas daugelyje pasaulio šalių).
Vis tik, reaguojant į pranešėjos klausimą, buvo nutarta papildomai pasitarti ir su policijos operatyvaus valdymo padalinio pareigūnais. Gavus jų patvirtinimą, kad tokia simbolika Lietuvoje iš tiesų nėra draudžiama, tai buvo perduota pranešėjai.
Papildomai dar pasiteiravus, ar vyras savo elgesiu kažkaip kitaip nepažeidžia viešosios tvarkos, ir pranešėjai patvirtinus, kad ne, pranešimas apie pagalbos poreikį policijai nebuvo registruotas ir perduotas“, – komentavo Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams V. Juozevičiūtė.
Policija nėra gavusi tokio pranešimo
Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas komentavo, kad policijos registruojamų įvykių registre policija nėra gavusi tokio pobūdžio pranešimo. „Gavus informaciją apie panašaus pobūdžio įvykius, pareigūnai vertintų gautą medžiagą ir spręstų galimos atsakomybės klausimą“, – teigė policijos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.