Pusryčiauti pasiruošusią moterį nuvylė ne tik įsigytų ant kraiko laikomų vištų kiaušinių skonis, bet ir vaizdas.
Nuotraukas atsiuntusi skaitytoja klausė – kodėl kiaušiniai rudu lukštu, pavirus juos kelias minutes, pakeitė spalvą?
„Pusryčiams norėjau išsivirti kiaušinių. Į vandenį, kaip visada, įbėriau truputį druskos, įpyliau acto.
Pavirus penkias minutes pastebėjau įdomų lukštą.
Patrynus pamačiau, kad rudas kiaušinis tapo vos ne baltu.
Prapjoviau. Kiaušinio skonis buvo nelabai koks.
Daug senukų, vartojančių medikamentus, valgo kiaušinius. Kokia reakcija bus? Aš ne chemikė, bet...“ – stebėjosi lrytas.lt skaitytoja.
Pateikiame „Rido“ kiaušinius tiekiančios „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovo Tomo Rumelaičio komentarą:
„Groward Group“ į rinką tiekią ne tik kiaušinius, bet ir įvairius kiaušinių gaminius, tarp jų ir virtus kiaušinius.
Todėl patys verdame kiaušinius ir galime patikinti, kad tokių atvejų, kaip spalvos išblukimas tik dėl verdančio vandens, mūsų ilgametėje praktikoje nėra pasitaikę.
Tikėtina, kad taip nutikti galėjo, nes prieš verdant, kiaušiniai buvo dezinfekuojami ar turėjo kitą kontaktą su lengva namų buityje naudojama maistine rūgštimi, pavyzdžiui, actu.
Vištos kiaušinio lukštas daugiausia sudarytas iš kalcio karbonato ir yra šarminis.
Jei šį kiaušinio lukštą mirkote acte, tai yra, silpnoje rūgštyje, pradedate cheminę reakciją, ištirpinančią kalcio karbonato lukštą.
Acto rūgštis reaguoja su kiaušinio lukšte esančiu kalcio karbonatu ir pradeda jį tirpdyti, dėl šios priežasties pradeda nykti lukštas ir blukti kiaušinio spalva.
Ar po to galima kiaušinį vartoti, priklauso nuo to, kiek laiko kiaušinis buvo laikomas acto rūgštyje.
Jei actu jis tebuvo nuvalytas, o ne laikytas laiko intervale tarp 12 ar 24 valandų, tuomet toks kiaušinis turėtų būti tinkamas vartoti.
Visgi viršijus nurodytą ribą, jo vartoti nebereiktų.“