Nereikėtų naudoti labai jaunų, nes tokių alijošių lapuose dar mažai sulčių ir minkštimo, kurie yra vertingiausi.
Nuplovus alijošiaus šakas reikėtų trims dienoms palikti jas šaldytuve. Paskui nupjaustyti spygliukus ir žaliąją augalo dalį supjaustyti 0,5-1 cm dydžio gabalėliais, sudėti juos į stiklainiuką, įdėti medaus ir uždengus palikti tamsiai ir vėsiai (labai tinka laikyti šaldytuve).
Už kelių, daugiausia 10 dienų medus iš žievelės bus ištraukęs alijošiaus sultis ir minkštimą. Iš susidariusios klampios ar skystos (priklausomai nuo medaus kiekio ir substancijos) masės reikia išrinkti augalo žieveles.
Gautas sultis galima gerti – tai labai stiprina imunitetą, padeda išvengti slogos, gripo, kartais net numalšina lėtines virškinimo, kraujagyslių ligas. Taip pat galima tepti ant sužeistos odos, tik svarbu, kad nebūtumėte alergiškas bičių produktams.
Žinote, kaip dar panaudoti alijošių? Pasidalinkite savo patarimais.