Pašiurpino Jūžintų seniūno pavaduotojo poelgis su priklydusiu senu keturkoju: „Siaubas“

2024 m. spalio 7 d. 22:40
Indrė
Į „Bendraukime“ kreipėsi skaitytoja Indrė, pasibaisėjusi Jūžintų seniūnijos darbuotojo poelgiu. Internete ji perskaitė istoriją apie Jūžintų apylinkėse paklydusį seną šunelį, kuriam prieblogsčio ir pagalbos ieškojo žmonės. Dėl paklydėlio pagalbos buvo kreiptasi į Jūžintų seniūniją. Tačiau vietoje to, kad būtų grąžintas šeimininkams, keturkojis buvo nugaišintas seniūno pavaduotojo. Pastarasis šio fakto nepaneigė. Tačiau patikslino, kad užmigdyti priklydėlį buvo iškviestas kaip veterinarijos gydytojas, ne darbo seniūnijoje metu.
Daugiau nuotraukų (4)
„Socialiniame tinkle „Facebook“ buvo paskelbta informacija apie Rokiškio rajono savivaldybės Jūžintų seniūnijos teritorijoje 2024 m. spalio 1 d. rastą bepriežiūrį gyvūną – šunį. Nurodyta, kad gyvūną radęs asmuo kreipėsi į Savivaldybės Jūžintų seniūniją ir pranešė apie surastą bepriežiūrį gyvūną. Savivaldybės Jūžintų seniūnija gyvūną perėmė ir, kaip nurodyta viešame įraše, Savivaldybės Jūžintų seniūnijos seniūno pavaduotojas Nidijus Aukštikalnis gyvūną nugaišino – pats atliko eutanaziją (turi veterinaro licenciją), neieškojo šeimininkų (nors šeimininkai, kaip nurodyta, yra, senyvo amžiaus žmonės).
Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 13 straipsnio 1 dalis numato, kad savivaldybės teritorijoje sugautų bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų bei bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų, apie kuriuos praneša juos sulaikę asmenys, negalintys laikyti šių gyvūnų, laikinąją globą organizuoja savivaldybės administracija savivaldybės administracijos direktoriaus nustatyta tvarka.
To paties Įstatymo 14 straipsnio 1 dalis numato, kad visi bešeimininkiai ir bepriežiūriai gyvūnai augintiniai, kurių gaudymą organizuoja savivaldybės administracija arba apie kuriuos praneša juos sulaikę asmenys, negalintys laikyti bešeimininkių ar bepriežiūrių gyvūnų augintinių, perduodami globoti gyvūnų globėjui, o bešeimininkiai ar bepriežiūriai ūkiniai gyvūnai – galinčiam laikinai globoti ūkinį gyvūną ūkinių gyvūnų laikytojui.
Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – LR CK) 4.61 straipsnio 1 dalis numato, kad asmuo, sulaikęs bepriežiūrį ar priklydusį naminį gyvūną, privalo tuojau pranešti apie tai gyvūno savininkui ir grąžinti jam gyvūną arba, jei jam nežinomas gyvūno savininkas ar jo adresas, per tris dienas pranešti apie gyvūno sulaikymą policijai ar savivaldybės institucijai.
To paties straipsnio 2 dalyje numatyta, kad policija ar savivaldybės institucija imasi priemonių naminio gyvūno savininkui surasti ir, laikydamosi veterinarijos taisyklių, ieškojimo laiku perduoda gyvūną išlaikyti bei naudotis sulaikiusiam asmeniui arba perduoda jį išlaikyti ir naudotis artimiausiam žemės ūkio veikla užsiimančiam ir tinkamai gyvūną išlaikyti galinčiam asmeniui, jei sulaikęs naminį gyvūną asmuo neužsiima žemės ūkio veikla arba neturi sąlygų gyvūną tinkamai išlaikyti.
Gyvūnų laikymo Rokiškio rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių, patvirtintų Savivaldybės administracijos direktoriaus 2022 m. spalio 6 d. įsakymu Nr. AV-102 „Dėl Gyvūnų laikymo Rokiškio rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių patvirtinimo“ (toliau – Taisyklės) 72 punkte nustatyta, kad Savivaldybės administracija Savivaldybės administracijos direktoriaus nustatyta tvarka organizuoja bešeimininkių gyvūnų augintinių skaičiaus mažinimo savivaldybės teritorijoje veiklą, bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų laikinąją globą, bepriežiūrių gyvūnų grąžinimą savininkams.
Taigi, teisės aktai numato, kad radus ar asmenims pranešus apie bepriežiūrį gyvūną, Savivaldybės administracija privalo organizuoti šeimininkų paiešką, o paieškos metu ieškoti gyvūno savininko, tačiau Savivaldybės Jūžintų seniūnija nusprendė pasielgti paprasčiau – gyvūną, turintį šeimininką, nugaišino, o dar įdomiau, kad nugaišinimą galimai atliko pats seniūno pavaduotojas. Klausimas, ar seniūno pavaduotojas neviršijo savo kompentencijos ribų?
Aš asmeniškai parašiau Savivaldybės administracijai apie šią situaciją, tačiau, tikėtina, kad atsakymo lauksiu ne trumpiau nei 20 darbo dienų. Galbūt Jūs galėtumėte pasidomėti situacija“, – pagalbos prašė skaitytoja Indrė.
Priėmė sprendimą nutraukti kančias
Jūžintų seniūno pavaduotojas Nidijus Aukštikalnis „Bendraukime“ teigė, jog jį užmigdyti keturkojį pakvietė priklydėlį radęs asmuo. Tačiau tai jis atliko ne darbo seniūnijoje metu.
„Augintinis buvo rastas toli nuo gyvenamų sodybų, aklas, niežuotas su neurologiniais sutrikimais. Patikrinus ženklinimo neturėjo, taigi šeimininkas neatsekamas. Taip dažnai atsikratoma nebereikalingo augintinio (deja). Tokių pas mane pilni voljerai gyvena.
Seniūnijos darbuotojai šuns neperėmė ir negalėjo užmigdyti, nes neturi tam kompetencijų.
Aš buvau pakviestas šunį radusio žmogaus kaip veterinarijos gydytojas, ne darbo seniūnijoje laiku, ir, jo prašomas, priėmiau sprendimą nutraukti šuns kančias“, – komentavo Jūžintų seniūno pavaduotojas N. Aukštikalnis.
Jūžintaiseniūnijažiaurus elgesys
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.