17-mečiui iš Šilalės dėkos tūkstančiai fizikos besimokančių mokinių: „Nusprendžiau, jog tokią situaciją reikia keisti“ (1)

2024 m. rugsėjo 19 d. 09:43
Vykintas Mylimas
Veiklus ir entuziastingas 17-metis iš Šilalės – Vykintas Mylimas, norėdamas pagelbėti savo bendraamžiams, padarė titanišką darbą ir sukūrė internetinį puslapį, kuriame sudėjo medžiagą, naudingą fizikos besimokantiems mokiniams.
Daugiau nuotraukų (9)
Simono Gaudėšiaus gimnazijos 11 klasės gimnazistas, įvairių konkursų ir olimpiadų dalyvis šiai veiklai skiria jau pora metų, todėl jo sukauptame puslapyje gausu informacijos, konspektų, iliustruotų paveikslėliais, lentelėmis, diagramomis. Jaunuolis puslapį kuria ir plėtoja be jokios finansinės paramos – viską daro iš savo lėšų ir išteklių.
„Prieš beveik dvejus metus supratau, jog šiuolaikiniam jaunimui iki dvyliktos klasės baigimo mokytis fizikos gali padėti tik mokytojai ir kartais pertekline, per daug moksline informacija perkrauti vadovėliai ar interneto puslapiai, kuriose informacija dažniausiai pateikiama universitetiniu lygmeniu.
Tai yra opi problema, nes fizika, kaip mokomasis dalykas, yra vienas sunkiausių, o ypač atnaujinus programas, kai dabartiniai septintokai, pirmus metus pradėję mokytis fizikos, turi suprasti ir įsisavinti medžiagą, iki tol dėstytą dešimtokams ar net vyresnių klasių mokiniams.
Kaip mokinys iš nedidelio miestelio – Šilalės – puikiai suprantu savarankiško mokymosi sunkumą, nes pačiam dažnai tekdavo analizuoti mokomąją medžiagą individualiai, kadangi rajone mokytojai itin užimti dėl jų trūkumo, ir negali skirti moksleiviams dėmesio už pamokų ribų.
Todėl nusprendžiau, jog tokią situaciją reikia keisti. Būdamas entuziastingas jaunuolis, mėgstantis fiziką ir gerai ją suprantantis, taip pat dalyvaujantis įvairiuose jos konkursuose ir olimpiadose, bei mokantis programuoti, sumaniau sukurti mokomąją fizikos svetainę www.fizzika.lt mokiniams, gelbstinčią jau nuo pirmųjų fizikos mokymosi metų.
Šioje svetainėje visa informacija perteikiama per mokinio supratimo spektrą, kadangi viskas yra parašyta bei sukurta mano paties. Žinoma, naudojuosi vadovėliais, užrašais ir kitais šaltiniais, tačiau nei vienas žodis, esantis svetainėje, nėra aklai nukopijuojamas ar perrašomas iš kitų šaltinių. Todėl tinklalapyje nėra perteklinės, nereikalingos informacijos moksleiviui, ji parašyta artima, suprantama, intuityvia kalba bei leksikonu.
Šiame žiniatinklyje yra pateikta visa reikalinga teorinė informacija mokiniams – tarsi vadovėlis, bet išskaidytas ir sukonspektuotas, iliustruotas paveikslėliais, lentelėmis, diagramomis ir kita gelbstinčia informacija (turinį šiuo metu pildau dešimtos klasės kurso medžiaga pagal seną programą).
Taip pat čia galima rasti mano paties parašytus straipsnius, kuriuose aprašomos pagrindinės fizikos mokslo konceptai ir metodologijos, kaip susidoroti su dažniausiai iškylančiomis problemomis, susiduriant su šiuo mokslu – vienetų ir formulių išreiškimų būdai, bendros gairės sprendžiant bet kokius uždavinius ir t.t.
Svetainėje taipogi galima rasti interaktyvius ir intuityvius įrankius. Daugelio mėgstamiausi – virš 200 formulių skaičiuotuvų, automatiškai suskaičiuojančių norimą dydį, su vienetų, standartinės išraiškos, apvalinimo pasirinkimais. Taip pat dydžių vienetų konverterius ir molinės masės skaičiuotuvą. Nenoriu per daug išsiplėsti, tačiau svetainėje galima rasti dar daugiau įvairios informacijos, skilčių ir naudingų dalykų, tad tai, ką paminėjau, tikrai nėra viskas.
Ši svetainė – pravarti visiems mokiniams, besimokantiems fizikos mokomojo dalyko – nuo septintokų iki pat dvyliktokų. Ją esu sukūręs ir toliau plėtoju be jokios paramos, negaunu jokių lėšų, tai darau tik dėl empatijos ir atsidavimo, nes puikiai suprantu dabartinių mokinių sunkumus ir noriu padėti lengviau pereiti šį etapą fizikoje. Tikiu, jog, paviešinus straipsnį apie šį tinklalapį, jį atras daug daugiau vartotojų, ir taip pasitarnausiu palengvinant fizikos mokymąsi“, – pasakojo titanišką darbą padaręs 17-metis V. Mylimas.
fizikasvetainėŠilalė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.