Ragina gelbėti vaikus nuo didelės priklausomybės: „Dažnai jie patys jau neturi jėgų to atsisakyti“ (1)

2024 m. rugsėjo 12 d. 21:16
Lrytas.lt
Nuo 2014 metų asmenims iki 18 metų parduotuvėse nebegalima nusipirkti energetinių gėrimų. Lietuva tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, įvedusia tokį draudimą.
Daugiau nuotraukų (1)
Tačiau su „Bendraukime“ savo nuogąstavimais pasidalinusi Ineta pastebi, kad prekybos centruose, ypatingai prieš Rugsėjo 1-ąją, lentynos tiesiog lūžta nuo energetinių gėrimų pasiūlymų ir viliojančių akcijų bei reklamų. Moteris įsitikinusi, kad norint apsaugoti savo vaikų sveikatą, būtina sugriežtinti ne tik pardavimo, bet ir reklamavimo tvarką.
„Gelbėkim savo vaikus ir paauglius nuo energetinių gėrimų besaikio vartojimo!
Pradėkim aktyvią ir intensyvią kovą dėl energetinių gėrimų laisvo pasiekiamumo, lengvo įsigijimo, intensyvaus jų reklamavimo ir aktyvaus vartojimo vaikų-paauglių rate.
Jau kuris laikas viešai matome vaikų paauglių nuo 14 metų iki 19 metų įprotį ir priklausomybę energetiniams gėrimams. Tai yra absoliučiai didelė, mažai kontroliuojama problema.
Taigi, nepilnamečiai vaikai gali įsigyti patys arba paprašius vyresnių draugų visuose prekybos centruose esančius energetinius gėrimus. Juos vartoja kaip vaisvandenius (dažnai ne po vieną skardinę per dieną). Priklausomybė jiems didelė. Dažnai patys vaikai jau neturi jėgų to atsisakyti, o ir išorinės pagalbos šiai priklausomybei nelabai yra.
Prekybos centrai tuo puikiai naudojasi ir net skatina energetinių gėrimų pirkimą su nuolatinėmis akcijomis, energetinių gėrimų publikavimu šalia pardavimo kasų.
Pats laikas imtis tam tikrų svarbių priemonių sugriežtinant pardavimo ir reklamavimo tvarką. Svarbu įvesti didesnį amžiaus cenzą. Privalomai šviesti visuomenę, įvedant socialines reklamas ugdymo įstaigose ir viešojoje erdvėje. Apriboti energetinių gėrimų skonio gaiviųjų gėrimų ir saldumynų pardavimą.
Labai prašau, gelbėkim savo vaikus, kol neprasidėjo masinės problemos su vaikų širdies ritmu, hipertenzija, nemigos problemomis, centrinės nervų sistemos pažeidimais ir pan.!
Prašau visų – neškime šitą žinią kuo garsiau! Kuo mūsų bus daugiau – tuo greičiau būsime išgirsti, nes nuo 2014 metų padidinus amžiaus cenzą, nebuvo daugiau imtasi jokių svarbesnių priemonių“, – rašė Ineta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.