Pagėgių krašto gyventojams naujovė – įsikūrė pirmosios socialinės dirbtuvės

2024 m. rugpjūčio 29 d. 11:00
Lrytas.lt
Dar birželio mėnesį Pagėgiuose duris atvėrė pirmosios socialinės dirbtuvės, kuriose žmonės su intelekto ar (ir) psichosocialine negalia teikia įvairias paslaugas miesto ir rajono gyventojams, tokias kaip žolės pjovimas, malkų nešimas ir skaldymas, augalų genėjimas ir ravėjimas, kapinių priežiūra, tekstilės skalbimo paslaugos, bei gamina unikalius rankų darbo gaminius.
Daugiau nuotraukų (2)
Žmonės, kurie gyvena su negalia, susiduria su daug iššūkių norint įsilieti į visuomenę, todėl šis projektas yra itin svarbus, skatinant žmonių integraciją į darbo rinką, ugdant jų darbinius ir socialinius įgūdžius, lavinant ir palaikant bendruosius ir specialiuosius įgūdžius, suteikiant prasmę jų kasdienybei ir tuo pačiu kuriant socialinį verslą, atliekant prasmingas darbinio užimtumo veiklas, nukreiptas į konkrečios prekės, produkto gamybą ar paslaugos atlikimą.
Teikiant šią paslaugą, darbas su socialinių dirbtuvių lankytojais organizuojamas pagal individualius planus, atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus gebėjimus ir galimybes. Paslauga organizuojama vadovaujantis orientacijos į asmenį, aktyvinimo, adekvatumo, partnerystės, orientacijos į darbo, socialinio verslumo principais.
Nors socialinių dirbtuvių patalpos yra įsikūrusios Pagėgiuose, tačiau savo veiklą jie vykdo visame rajone. Šiuo metu projekte dalyvauja 10 dalyvių, kurių dalis gyvena grupinio gyvenimo namuose, o dalis su savo šeimomis ar vieni. Visi dalyviai yra unikalūs, mėgsta skirtingus užsiėmimus, todėl šiuo metu yra bandomos naujos veiklos ir ieškoma kas tiks ir projekto dalyviams ir bus paklausi paslauga ar prekė miestelio ir rajono gyventojams.
Šis projektas pradėjo Institucinės globos pertvarkos antrąjį etapą – bendruomeninių paslaugų plėtrą. Pagėgių neįgaliųjų draugija yra vienas iš projekto „Perėjimas nuo institucinės globos prie bendruomeninių paslaugų Sostinės regione, Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione“ partnerių, kurie pradėjio vykdyti veiklą. Dalį projekto lėšų skiria savivaldybė, dalis finansų – iš Europos sąjungos fondų.
Lietuvoje šiuo metu veikia beveik trys dešimtys socialinių dirbtuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.