Vilnietė nuo vaizdo prie ligoninės iš baimės net sustingo: dar niekada gyvenime to neteko matyti

2024 m. liepos 30 d. 18:56
V.
Į „Bendraukime“ kreipėsi vilnietė, kurią prie Vilniaus Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės sukrėtė netikėta akistata. Moteris liko priblokšta, kai pusnuogis vyras, sėdėdamas ant šaligatvio, galimai leidosi intraveninius narkotikus.
Daugiau nuotraukų (6)
Pasak moters, asmuo elgėsi agresyviai, šūkavo, naudojo fizinį smurtą pats prieš save, mėtė panaudotą švirkštą. Kauno g., netoliese esančioje asociacijoje „Demetra“ nemokamai dalinami švirkštai, o narkotikus vartojantys asmenys juos ir panaudoja čia pat esančiuose kiemuose, vaikų žaidimų aikštelėse arba, kaip šiuo atveju, tiesiog prie ligoninės įėjimo. Vilnietė susirūpinusi, kad panaudoti švirkštai taip ir lieka mėtytis ant žolės, šaligatvių ar krūmuose, o tai kelia pavojų užsikrėsti ir aplinkiniams gyventojams, mažamečiams. 
Sukrėtė akistata 
„Tai, kas vyksta sostinėje, pačiame miesto centre, kelia šiurpą. Noriu kreiptis į miesto merą ir kitus valdžios žmones, noriu jų dėmesio dėl gyventojams siaubą keliančios narkomanų problemos Naujamiestyje. Narkomanai okupuoja jau ne tik vaikų žaidimų aikšteles (buvo rašyta spaudoje ne kartą), bet badosi jau net ir nebesislėpdami, tiesiog prisėdę ant šaligatvio prie pat ligoninės įėjimo.
Praėjusią savaitę (apie 10,30 val.,) teko eiti pro M.Marcinkevičiaus ligoninę. Pamačiau prie ligoninės durų ant šaligatvio prisėdusį pusnuogį vyrą. Netrukus supratusi, ką vyras ten darė, net sustingau.
Jis tiesiog badėsi savo kojas ir „kaifavo“: šaukė, daužė savo kojas, galiausiai sviedė švirkštą, kur pakliuvo. Išsigandusi akistatos su tokiu agresyviai atrodančiu ir apsvaigusiu narkomanu, tiesiog pabėgau.
Buvo tikrai baisu, neslėpsiu. Rankos drebėjo net. Vidury baltos dienos tokio baisaus vaizdo dar niekada gyvenime neteko matyti. Vilniuje gyvenu beveik pusę amžiaus, o tokį siaubingą vaizdą mačiau pirmąkart. Esu mačiusi, kaip narkomanai vaikšto apspangę, sulėtintais judesiais, guli kažkur pakritę. O čia tokia energija, agresija, savęs daužymas, rėkimas, iš jo elgesio atrodė, kad ieškotų, ką užpulti.
Iškviečiau policiją, nežinau, ar jie spėjo atvažiuoti, kol jis ten buvo, ar apskritai atvažiavo. Tiesiog jau baisu vaikščioti šiame rajone netgi dienos metu.
Kaip suprantu, narkomanai netoli Kauno g., esančiame „taške“ nemokamai gauna švirkštus, o dozę susileidžia čia pat, nesivargina nueiti kur atokiau, net į požeminį tualetą nebenulipa (toks įspūdis, kad tik tam tie viešieji tualetai ten ir reikalingi).
Prie „Kablio“ esančių viešųjų tualetų siūlyčiau miesto merui pasivaikščioti. Jei tik turės drąsos. Nes švirkštų ten primėtyta tiek, kad baisu ir koją padėti. O prie pat stotelė, vaikai vaikšto. Švirkštai mėtosi pievelėje, matosi sukaišioti krūmuose. Ilgai ieškoti tikrai nereikės.
Baisiausia, kad čia pat yra ne tik ligoninė, bet ir privati vaikų mokykla, autobusų stotelė, pro šalį eina minios žmonių, turistų... Kas turi nutikti, kad miesto merui atsimerktų akys, kad imtųsi kažkokių veiksmų? Ar miesto valdžia tikrai mano, kad narkomanams tinkama vieta pačiame miesto centre? Gal galima jiems švirkštus dalinti atokiau nuo ligoninių, mokyklų, autobusų stotelių? Gal yra mieste vietų, kur būtų mažesnė rizika vilniečiams, vaikams, ligoniams užminti (ligoniai ten dažnai išeina pasivaikščioti ir įkvėpti gryno oro) ant švirkšto ir kažkuo užsikrėsti?
Baisu ir pagalvoti, kas dėsis mieste, jei valdžia uždegs žalią šviesą narkotikų dekriminalizavimui. Kaip tuomet atrodys centriniai miesto parkeliai ir vaikų žaidimų aikštelės, apgultos apsvaigusių asmenų?“ – baisėjosi vilnietė.
Įteisino žemo slenksčio paslaugas
Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus atstovas Gabrielius Grubinskas atkreipė dėmesį, kad visoje Lietuvos, įskaitant ir Vilniaus miestą, rodikliai dėl naujų ŽIV/AIDS atvejų bei mirčių dėl narkotikų vartojimo jau daugelį metų yra keliantys daug iššūkių, sulaukiantys ne tik valstybės institucijų, bet ir tarptautinių organizacijų dėmesio.
„Dėl šios priežasties daugiau nei prieš dvidešimt metų buvo įteisintos žemo slenksčio paslaugos, kurios apima ne tik panaudotų švirkštų surinkimą, naujų švirkštų, tvarsliavos, dezinfekcijos priemonių, prezervatyvų išdavimą, bet ir konsultacijas, informavimą, tarpininkavimą dėl pagalbos, paramos, gydymo paslaugų teikimo.
Šių paslaugų dėka sudaromos didesnės galimybės nukreipti žmogų į sveikimą, nes ilgai sergantys priklausomybės liga žmonės nėra motyvuoti gydytis, dažnai ne tik netiki, kad gali pasveikti, pakeisti gyvenimo būdą, bet ir nežino, kas ir kaip jiems galėtų padėti.
Šias paslaugas jau daug metų Vilniuje adresu Kauno g. 6 teikia ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“. Organizacija yra viena ilgiausiai šioje srityje dirbančių įstaigų, kurios siekia mažinti ŽIV/AIDS plitimą visuomenėje, gerinti šių ligų paveiktų asmenų bei jų artimųjų gyvenimo kokybę, taip pat mažinti mirčių nuo perdozavimo skaičių, užmegzti ryšį su itin sunkiais, neieškančiais pagalbos žmonėmis.
Tas pačias paslaugas, siekiant užtikrinti pakankamą jų mastą savivaldybės teritorijoje, teikia ir Naujosios Vilnios poliklinikos mobili komanda. Ji, remiantis identifikuotomis vietomis, kur yra didesnis priklausomybės liga sergančių, švirkščiamuosius narkotikus vartojančių asmenų skaičius, lankosi Naujininkuose, Naujojoje Vilnioje ir Markučiuose.
Vilniaus savivaldybė pastebi, kad nemaža dalis visuomenės turi neigiamų nuostatų sergančių asmenų atžvilgiu, taip pat vyrauja klaidinantys ir faktais neparemti mitai, kad tokių paslaugų teikimas pritraukia ir skatina vartojančius asmenis rinktis paslaugų teikimo vietoje.
Visgi, keisdama mobilios komandos darbo lokacijas, savivaldybė akivaizdžiai pastebi, kad vartojantys asmenys nėra motyvuoti keliauti į kitą paslaugų teikimo vietą net jei ji perkeliama į kitą to paties rajono gatvę.
Savivaldybė, turėdama bet kokių žinių apie atskirose miesto vietose pablogėjusią situaciją ar naujus problemos židinius, visuomet kalbasi su seniūnija, policijos ir vietos bendruomenės atstovais, ieško galimų situacijos sprendimo būdų. Kol kas žinių apie Naujamiestį nebuvo gauta, tačiau, reaguojant į jūsų skaitytojos nuogąstavimus, bus proaktyviai pasiteirauta.
Žemo slenksčio paslaugų teikimo vietose panaudoti švirkštai surenkami ir utilizuojami. Žinoma, tai negali garantuoti, kad bus surinkti visi panaudoti švirkštai, pasitaiko atvejų, kad vartojantys asmenys juos tiesiog išmeta gatvėje.
Švarą mieste prižiūrinčių bendrovių darbuotojai privalo surinkti visas šiukšles. Įprastai nuo šaligatvių šiukšlės yra šluojamos, tačiau pavienių atliekų surinkimui gali būti naudojamos ir kitos priemonės, pavyzdžiui, šiukšlių rinkikliai. Apie pastebėtas nesurinktas šiukšles kviečiame pranešti savivaldybei per programėlę „Tvarkau miestą“, – Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus atstovas G. Grubinskas.
Pareigūnai yra suintensyvinę prevencijos veiksmus
Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas atkreipė dėmesį, kad narkomanija yra socialinė problema, todėl jos sprendimas nėra tik policijos funkcija. Pasak jo, spprendžiant šią problemą glaudžiai bendradarbiaujama tiek su Vilniaus miesto savivaldybe, seniūnijomis, mokyklomis ir įvairiomis valstybinėmis institucijomis.
„Pareigūnai intensyviai dirba šia linkme. Naujamiestis yra Vilniaus m. 2-ojo PK prižiūrima teritorija. Vilniaus apskr. VPK 2-ojo PK pareigūnai deda visas pastangos siekiant užkardyti nusikalstamas veikas ir/ar administracinius nusižengimus.
Pareigūnai yra suintensyvinę prevencijos veiksmus, vietovėse, kuriose pastebimas narkotinių medžiagų neteisėto disponavimo atvejai yra įtraukiamos į „Rizikos židinių“ sąrašą, todėl jose intensyviai yra vykdomi tiek viešo, tiek neviešo pobūdžio patruliavimai siekiant užkardyti nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus, nustatyti padariusius bei linkusius daryti nusikalstamas veikas ar administracinius nusižengimus asmenis.
Taip pat, kaip minėjau, pareigūnai nuolatos bendradarbiauja su gyventojais, seniūnijos atstovais ir mikrorajono vystytojais. Pareigūnai gauna gyventojų pranešimus apie pastebėtus galimus pažeidimus ir į juos reaguoja, tikrina. Nustačius pažeidimus atlieka tyrimus.
Intensyvaus darbo dėka nuo 2022 metų iki šios dienos, įtariant narkotinių bei psichotropinių medžiagų platinimu, bei dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis (pagal LR BK 259 str. 1 d., 260 str. 1 ir 2 d.) komisariate vykdoma daugiau nei 10 ikiteisminių tyrimų, juos vykdant tyrimų metu buvo sulaikyti 23 asmenys. Keletas ikiteisminių tyrimų dėl galimo narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimo vykdomi kartu su kitų komisariatų pareigūnais. Bendras rezultatas leidžia teigti, jog problema yra sprendžiama, gyventojai nepaliekami vieni spręsti šių problemų“, – teigė Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato atstovas T. Bražėnas.
NaujamiestisnarkomanaiNarkotikai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.