Vilniečio kirčiai viešajam transportui: tikra kankynė keleiviams (12)

Vilnietį papiktino sostinės susisiekimo paslaugų JUDU paviešintos apklausos, kad reguliariai sostinėje keliaujantys vilniečiai vis palankiau vertina susisiekimą viešuoju transportu. „Bendraukime“ skaitytojas įsitikinęs, kad tokios apklausos neatitinka tiesios, nes sostinės viešasis transportas yra apverktinos būklės.

Vilniaus viešasis transportas tapo nuolatinių nusivylimų ir problemų šaltiniu. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vilniaus viešasis transportas tapo nuolatinių nusivylimų ir problemų šaltiniu. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilnietis

Jul 16, 2024, 12:07 PM, atnaujinta Jul 16, 2024, 12:08 PM

„Vilniaus viešasis transportas tapo nuolatinių nusivylimų ir problemų šaltiniu. Kaip miesto gyventojas, jaučiu pareigą atskleisti tikrąją padėtį ir paraginti institucijas imtis veiksmų.

Glumina matyti švytinčius apklausų rezultatus, teigiančius, kad mūsų autobusai ir troleibusai yra efektyvūs ir puikūs, kai tikrovė yra visiška katastrofa. Ką jie apklausia? Nes tikrai ne reguliarius keleivius, kurie susiduria su nuolatiniais vėlavimais, perpildytais autobusais ir senais troleibusais, kurie nuolat genda.

Būkime atviri – mes visi žinome tiesą. Autobusai yra perpildyti. Troleibusai dar blogesni, beveik byrantys ir neturintys jokių šiuolaikinių patogumų. Ir nepamirškime, kad nėra oro kondicionierių. Tačiau transporto institucijos drįsta skelbti tas vadinamas „pasitenkinimo apklausas“, kurios piešia visiškai klaidingą vaizdą.

Kasdieniai keleiviai nuolat susiduria su daugybe problemų. Vėlavimai ir gedimai yra tapę norma. Troleibusų būklė yra tokia prasta, kad atrodo, jog jie galėtų subyrėti bet kurią akimirką. Šios problemos ne tik sukelia nepatogumų, bet ir kelia pavojų keleivių saugumui. Karštomis vasaros dienomis, kai transporto priemonėse nėra oro kondicionierių, kelionė tampa tikra kankynė.

Situacija dar labiau pablogėja vasaros laikotarpiu, kai miesto transporto paslaugos sumažinamos dėl atostogų grafiko. Vasarą, kai miesto gyventojai vis dar naudojasi viešuoju transportu, ypač aktualus tampa ribotas autobusų ir troleibusų skaičius. Tai lemia dar didesnį perpildymą, vėlavimus ir ilgesnius laukimo laikus stotelėse. Perpildytos, nepatogios ir karštos transporto priemonės tampa tikra kankyne kasdieniams keleiviams.

Nors miesto valdžia skelbia, kad netrukus atvyks nauji troleibusai, šis sprendimas yra per mažas ir per vėlus. Nauji troleibusai, nors ir reikalingi, buvo užsakyti per vėlai ir to nepakaks visiškai išspręsti esamų problemų. Keleivių skundai, nepatogumai ir rizika dėl senų, prastai prižiūrimų transporto priemonių jau per ilgai buvo ignoruojami. Net jei keletas naujų troleibusų bus modernūs ir patogūs, jų atvykimas neatstatys dešimtmečių neinvestavimo ir blogo valdymo. Tai tik simbolinis gestas, kuris nepakankamai efektyviai sprendžia esmines sistemos problemas.

Naujų troleibusų užsakymas atrodo kaip pavėluotas bandymas užmaskuoti gilias problemas, kurios jau seniai reikalavo sprendimų. Tai tarsi bandymas užklijuoti pleistrą ant rimtos žaizdos. Keleivių lūkesčiai yra aukštesni nei tikėtis, kad keletas naujų transporto priemonių gali stebuklingai išspręsti visas problemas.

Atėjo laikas jiems nutraukti šią apgaulingą praktiką ir susidurti su savo nesėkmingos sistemos realybe. Vietoj to, kad švaistytų išteklius kuriant netikrus teigiamus atsiliepimus, jie turėtų sutelkti dėmesį į tikrą paslaugų tobulinimą. Mes nusipelnėme sąžiningumo ir skaidrumo, o ne suklastotų apklausų. Laikas, kad jie išgirstų tikrus keleivių balsus ir imtųsi tikrų pokyčių į gerąją pusę.

Vilniaus miesto viešojo transporto sistema yra kritinėje padėtyje ir reikia neatidėliotinų sprendimų. Kiekvienas keleivis nusipelno patikimų, švarių ir patogių transporto paslaugų. Tik tada, kai institucijos pripažins tikrąją padėtį ir pradės realiai spręsti problemas, mes galėsime matyti tikrus pokyčius. Nepakanka tik gražių žodžių ir klaidingų apklausų – laikas veikti dabar“, – rašė vilnietis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.