Po artimo žmogaus mirties kreipėsi į banką dėl paveldėjimo ir liko nesupratusi: „Ar čia normalu?“

„Bendraukime“ skaitytojai Laurai, atėjusiai į banką susitvarkyti paveldėjimo dokumentų, susidūrė su nenumatytais keblumais dėl atsiskaitymo kortele. 

„Bendraukime“ skaitytojai Laurai, atėjusiai į banką susitvarkyti paveldėjimo dokumentų, kilo nenumatytų keblumų.<br>T.Bauro nuotr.
„Bendraukime“ skaitytojai Laurai, atėjusiai į banką susitvarkyti paveldėjimo dokumentų, kilo nenumatytų keblumų.<br>T.Bauro nuotr.
„Bendraukime“ skaitytojai Laurai, atėjusiai į banką susitvarkyti paveldėjimo dokumentų, kilo nenumatytų keblumų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Bendraukime“ skaitytojai Laurai, atėjusiai į banką susitvarkyti paveldėjimo dokumentų, kilo nenumatytų keblumų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Bendraukime“ skaitytojai Laurai, atėjusiai į banką susitvarkyti paveldėjimo dokumentų, kilo nenumatytų keblumų.<br>M.Žemrietės nuotr.
„Bendraukime“ skaitytojai Laurai, atėjusiai į banką susitvarkyti paveldėjimo dokumentų, kilo nenumatytų keblumų.<br>M.Žemrietės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laura

Jun 13, 2024, 7:47 PM

„Norėjau pasidalinti savo patirtimi apie XXI a. skaitmenizacijos „privalumus“ ir kaip šiame kontekste atrodo mūsų šalyje vienas iš didžiausių bankų – „Swedbank“.

Nesu „Swedbank“ klientė, bet po artimo žmogaus mirties, prieš savaitę, teko kreiptis į šį banką – vieną iš Vilniaus skyrių – dėl pažymos apie mirusiojo turėtas pinigines lėšas. Turėjau kvalifikuotu el. parašu pasirašytą notaro dokumentą (tam naudojausi eNotaro paslauga – likau labai patenkinta, ypač rekomenduoju tiems, kuriems reikėtų notaro paslaugų pagal mirusiojo gyvenamą vietą ir jei ši vieta yra už kelių šimtų kilometrų).

Pirmas pavojaus signalas – konsultantė paimta mano pateiktą dokumentą, pavarto ir klausia: „Ar čia originalas“?

„Na, taip, pasirašytas kvalifikuotu el. parašu“, – atsakau. Matau, kad nepatinka jai ši situacija. Padvejojusi nubėga į kitą kabinetą pasikonsultuoti... Grįžta su informacija, kad jiems turiu persiųsti PDF dokumentą, nes kitaip negali patikrinti el. parašo autentiškumo.

Gerai, jokių problemų – tuoj neatsitraukdama tai ir padarau. Įsitikinam, kad laišką gavo. Tuomet man pasiūlo prisėsti, išgerti kavos, kol jie patikrins informaciją. Tiesa, nepaminėjau, kad atvykau į banką prieš pat 12 val., t.y. pietų pertraukos metu. Taigi – laukiu.

Kai po 30 min., laukimo nieko neįvyksta, prieinu prie konsultantės pasiteirauti, ar ilgai... Oi, sako, matyt, būsim į pietų pertrauką pataikę (akivaizdu..). Tuomet siūlau, gal galiu aš palikti reikiamus dokumentus ir jie galės sau ramiai tą pažymą paruošti – žinau, kad su reikiama pažyma neišeisiu (atėjau tik užsakyti pažymos, o atsiimti teks dar kartą atvykti).

Siūlausi, kad galiu iš anksto ir sumokėti už paslaugas. Oi, ne, sako, o jei parašas netikras, tuomet, kaip mes jums pinigus grąžinsim? Sutarėm, kad paliksiu savo telefoną ir kai patikrins mano parašą, paskambins.

Išeinu. Visai nenustebau, kai lygiai 13 val. sulaukiu iš banko skambučio, kad patikrino, viskas ok ir galima užeiti. Gerai, kad mano darbovietė netoli, ištaikiusi minutę, nueinu dar kartelį į banką.

Laukiu, nes matau, kad pas mano konsultantę yra kitas žmogus. Praeina apie 10 min. Konsultantė subėgioja man eilės numeriuko ir pasiūlo palaukti, kol ekrane užsižiebs manasis.

Pagaliau sulaukiu eilės į „kasos“ kambariuką. Darbuotoja nelabai patenkinta, kad mano konsultantė nepadarė notaro dokumento kopijos. Tiek to, nereaguoju į nepasitenkinimą. Ateina laikas susimokėti – turiu mokėti 14 Eur su centais.

Klausiu, ar galima kortele? „Ne, negalima, nes ne „Swedbank“ klientė“, – sulaukiu atsakymo.

„Bet kurioje kaimo parduotuvėje galiu atsiskaityti kortele“, – sakau.

„Bet čia ne parduotuvė“, – sulaukiu pašaipaus atsakymo.

„Čia blogiau“, – sau pagalvojau.

Teko sumokėti grynais. Taigi, sugaišusi valandą laiko tam, kad pateikčiau prašymą gauti pažymai, palieku banką. Gaila ne tik savo laiko, bet kyla begalė klausimų.

Paaiškinkit, gal kažko nesuprantu... Kodėl bankai riboja grynųjų išdavimą, viršijus jų limitus, apmokestina, bet patys bankai nėra įpareigoti priimti kitų bankų kortelių, nors tarpbankiniai atsiskaitymai vyksta kasdien? Suprantu, kad terminalai kainuoja, bet tai kainuoja bet kuriam paslaugos tiekėjui. Čia kas reguliuoja ir gina klientų teises?

Kitas momentas – jei tokie skaitytuvai būtų prie kiekvieno konsultanto, nebereikėtų to atskiro „kasos“ kambarėlio, o ir klientai nebūtų varinėjami nuo vieno langelio prie kito. Viską galėtų atlikti vietoje. Bet kam gi rūpi kliento laikas?

Atėjus tiesiog užsisakyti pažymos, sugaišau valandą laiko... Ar čia normalu?

Jei „Swedbanke“ yra tik vienas žmogus, kuris gali patikrinti el.parašo autentiškumą, tai gal savo puslapyje, kur vykdoma registracija ir pasirenkama sritis „Paveldėjimas“, neduokite pasirinkti laiko pietų pertraukos metu?

Iš „Swedbanko“ gavau kokias 3 žinutes-priminimus, kad esu užsiregistravusi konsultacijai dėl paveldėjimo, bet nė vienoje žinutėje nebuvo perspėjimo ar informacijos dėl el.parašu pasirašyto dokumento niuansų...

Sveiki atvykę į XXI a. skaitmenizacijos erą, „Swedbank“, – rašė skaitytoja Laura.

Tvarkant dokumentus bankas žiūri atsakingai

„Swedbank“ Lietuvoje atstovė ryšiams su visuomene Daiva Taučkėlaitė teigė, kad konkrečios situacijos dėl kliento duomenų apsaugos komentuoti negali. Tačiau kalbant apie paveldėjimo dokumentų tvarkymą apskritai, pabrėžė, kad tai yra atsakingas procesas, kurio metu bankas privalo įvertinti, ar į banką kreipęsis asmuo turi įstatyminę teisę gauti tam tikrą informaciją ir dokumentus. Tokią teisę rodo notariškai patvirtinti dokumentai popieriniame ar skaitmeniniame formate.

„Bankui visada turi būti pateikiami dokumentų originalai, arba tinkamai patvirtinti jų nuorašai. Tuo atveju jeigu bankui pateikiami el. parašu pasirašyti dokumentai, bankas visuomet privalo patikrinti ar el. parašas yra tinkamas, galiojantis ir kitas su el. parašu ir jo autentiškumu susijusias aplinkybes. Tik tinkamai identifikavęs ir nustatęs, kad į banką kreipęsis asmuo turi įstatyminę teisę gauti tam tikrą informaciją ir dokumentus, bankas gali toliau atlikti visus su kliento aptarnavimo procesu susijusius veiksmus.

Tik gavęs ir įvertinęs dokumentų autentiškumą, bankas gali išduoti pažymą apie mirusio kliento turėtas sąskaitas, jose esantį lėšų likutį, turėtus įsipareigojimus ar kito tipo finansinį turtą, pavyzdžiui, investicines priemones ar pensijų fonde sukauptas lėšas. Ši pažyma yra mokama, sumokėti už pažymos parengimą galima klientų aptarnavimo padalinyje, perlo terminale, grynaisiais, taip pat ir pavedimu.

Daugeliu atvejų, kai klientui prireikia atsiskaityti už banko suteiktas paslaugas atvykus į banko padalinį, mokestis nurašomas tiesiai iš kliento sąskaitos. Poreikis atsiskaityti už paslaugas grynaisiais ar naudojantis kito banko kortele pasitaiko itin retai.

Visiems klientams ir gyventojams, kurie į banką atvyksta spręsti nestandartinio, su kasdieniais finansais nesusijusio klausimo, visada rekomenduojame iš anksto pasiskambinti į „Swedbank“ kliento aptarnavimo centrą ir išsiaiškinti, kokių dokumentų gali reikėti, kiek kainuos atitinkama pažyma ir kaip bus galima už ją sumokėti.

„Swedbank“ klientų aptarnavimo specialistai visada siekia, kad kiekvienas klausimas būtų išspręstas kaip galima patogiau klientui, išanalizuojame visas aplinkybes ir siekiame įvertinti, kaip galėtume dar labiau patobulėti“, – komentavo „Swedbank“ Lietuvoje atstovė ryšiams su visuomene D. Taučkėlaitė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.