Atrodo, kad jas priima vis jaunesnes ir jaunesnes. Galbūt net nepilnametes? Užsienyje vertinami padavėjai, turintys patirtį, todėl restoranuose klientus aptarnauja ir labai solidaus amžiaus padavėjai. Nepadoru jų klausti, tačiau pagal išvaizdą atrodo ir 60 ar net 70 metų.
Tuo tarpu Lietuvoje tokio amžiaus žmonės apie padavėjo darbą gali tik pasvajoti. Jei ir atsiras darbo vieta maitinimo įstaigoje, net ir su ilgamete patirtimi, tai nebent virtuvėje puodus šveisti ar grindis plauti.
O jaunimas, deja, nevertina darbo ir nesirūpina klientų komfortu. Patiekalų net gaminamų nežino, o ką jau kabėti apie bendravimo manieras ir etiketą.
Pavyzdžiui, priimti iš klientų užsakymų kramtant gumą (ar pietų likučius, nežinau), yra neatleistina. O flirtas su klientu matant jo antrajai pusei apskritai yra žemas lygis.
Nerašysiu, kokiose kavinėse ar restoranuose taip nutiko, pačios paskaičiusios supras.
Tačiau taip elgtis užsienyje padavėjoms tikrai niekas neleistų.
Man ir pačiai studijų metais teko užsienyje dirbti aukštos klasės restorane. Ten mes negalėdavome ne tik kad ryškiai dažytis, bet ir puoštis papuošalais įvairiausiose kūno vietose.
Auskarai nosyje, antakiuose ir lūpose dabar madinga, suprantu, bet dirbant su maistu tai yra nehigieniška ir neestetiška.