Spaudi „sutinku su taisyklėmis“ – ar tikrai žinai, ką pasirašai?

Atkreipiau dėmesį, kad pastaruoju metu lietuviškuose naujienų portaluose padaugėjo straipsnių apie naujausias technologijas, pavojus, tykančius internete, virusus ir panašiai. Buvo kalbama apie veidų atpažinimo programas, įsilaužimus į kitų žmonių kompiuterius ir sekimą tiesiog per vaizdo kamerą. Taip pat apie pažinčių svetaines bei socialinius tinklus.

Gana dažnai net girdžiu sakant: „Aš nieko blogo ar neteisėto nedarau, kodėl man turi rūpėti duomenų privatumas?“<br>M.Patašiaus nuotr.
Gana dažnai net girdžiu sakant: „Aš nieko blogo ar neteisėto nedarau, kodėl man turi rūpėti duomenų privatumas?“<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiais laikais daugelis neįsivaizduojame savo gyvenimo be technologijų ar interneto ryšio.<br>Lrytas.lt nuotr.
Šiais laikais daugelis neįsivaizduojame savo gyvenimo be technologijų ar interneto ryšio.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tomas

May 26, 2015, 10:53 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 2:43 PM

Šie straipsniai mane labai sudomino, kadangi privatumo problemos jau gana ilgą laiką yra vienos aktualiausių temų pasaulyje ir pagaliau jos jau yra keliamos ir Lietuvos žiniasklaidoje. Tad nusprendžiau savo nuomonę išsakyti ir aš.

Nepaisant to, kad straipsniuose minimos problemos yra labai realios ir keliančios grėsmę kiekvienam iš mūsų, straipsnių komentarai mane nustebino labiau, nei patys straipsniai ar eksperto komentarai, kurie, beje, taip pat yra gana keisti.

Pavyzdžiui, yra teigiama, kad veidų atpažinimo programos nėra taikomos reklamoje, bet neužsimenama, kad jos aktyviai vystomos net Lietuvoje ir greitai bus naudojamos būtent asmeniniams pasiūlymams teikti. Komentatoriai labiau linkę tyčiotis iš straipsnių autorių arba komentuoti visiškai nereikšmingas detales, pavyzdžiui, vyrų ir moterų santykius, o ne diskutuoti išties aktualiomis temomis.

Šiais laikais daugelis neįsivaizduojame savo gyvenimo be technologijų ar interneto ryšio. Bendraujame elektroniniu paštu, naudojamės socialiniais tinklais, naršome interneto svetainėse, esame parsisiuntę į išmaniuosius telefonus daug kasdienybę palengvinančių programėlių.

Ir čia nėra nieko blogo. Visa tai yra sukurta mūsų pačių patogumui. Dar niekada nebuvo taip lengva palaikyti ryšius su mokyklos draugais, suburti bendraminčius ar komunikuoti su valdininkais. Pats telefone naudoju ne vieną programėlę, ir tuo džiaugiuosi. Tačiau man visada yra keista, kai žmonės naudojasi visomis mano išvardintomis priemonėmis ir neturi jokio žalio supratimo apie asmens duomenų privatumą.

Sakoma, kad didžiausias melas, egzistuojantis internete, kai paspaudžiame varnelę prie žodžių junginio „perskaičiau ir sutinku su taisyklėmis“ ir įrodymo tam net nereikia. Daugelis žmonių nustebtų, jei perskaitytų ir įsigilintų, su kuo sutinka. Jų asmeninės žinutės socialiniuose tinkluose priklauso jau nebe jiems. Informacija, gaunama su nuotrauka (geografinės koordinatės, laikas, įrenginio nustatymai) yra kaupiami. Viskas, ką esate talpinę internete ar telefone priklauso jau nebe jums, ir jūs to nebekontroliuojate.

Dažnai mobilioji programėlė pasilieka tokias teises, kaip pokalbių įrašymas, naudojimasis vartotojo kontaktų informacija ir net jų keitimas, visos informacijos apie jūsų įrenginį ir operatorių gavimas. Kartais net pasiliekama teisė be vartotojo žinios išjungti lėktuvo režimą telefone!

Net elektroniniai laiškai nėra privatūs ir gali būti lengvai kitiems prieinami! Paklausite, kam tokia informacija gali būti naudojama? Galimybės dar gali atsiskleisti ateityje, pavyzdžiui, gali būti panaudoti reklamos ar sekimo tikslais, gal net nusikalstamai veiklai. Juk iš karto niekas aiškiai neatskleis, kad jūsų informacija bus panaudota kažkokiam tikslui ar bus nukreipta prieš jus. Bet aišku viena, kad tada savo duomenų privatumu rūpintis bus per vėlu.

Dar vienas įdomus neišmanymo rodiklis, kai žmogus žino, kad jo informacija nėra privati, tačiau jam tai visai nerūpi.

Gana dažnai net girdžiu sakant: „Aš nieko blogo ar neteisėto nedarau, kodėl man turi rūpėti duomenų privatumas?“

Man tai yra iš viso nesuprantama, juk neduotumėte bet kuriam pasitaikiusiam žmogui skaityti savo elektroninių laiškų arba privačių žinučių? Tai kodėl renkatės programėles, ar paieškos sistemas, kurios savinasi visą jūsų informaciją?

Nemažai domėjausi elektroninių laiškų privatumu. Nusistovėjusi nuomonė, kad elektroninis paštas yra kur kas saugesnis nei žinutės socialiniuose tinkluose, todėl žmonės dažnai talpina ten labai konfidencialius dokumentus ar aptarinėja pačius asmeniškiausius klausimus.

Pasirodo, kad jūsų elektroninis paštas turi slaptažodį, kuris apsaugo tik nuo to, kad jūsų pačių pažįstami neskaitytų laiškų, tačiau visa informacija yra saugoma serveriuose, iš kurių jūs patys informacijos ištrinti negalite, ji jums nebepriklauso.

Čia panašu kaip daiktus laikyti seife, nuo kurio raktas priklauso ne jums. Taigi šiuo atveju išeitis yra viena: naudotis programa, kuri jums parašiusi laišką jį užšifruotų ir serveryje būtų laikomas tik unikalus šifras, kurį vėl iššifruotų tik programa laiško gavėjo kompiuteryje.

Suprantu, kad šios subtilybės yra komplikuotos, tačiau juk išeidami iš namų patys užrakiname duris, o ne laukiame, kol kažkas pasirūpins mūsų saugumu.

Taigi, nepatingėkite perskaityti programėlių naudojimosi sąlygų ir susipažinkite su tuo, ką kaupia, visų naudojami socialiniai tinklai.

Kokių veiksmų imamasi, kad būtų apsaugotas jūsų privatumas. O ne komentuokite, kad spaudoje keliamos problemos yra išgalvotos, fantastinės. Viskas, ką bandote įrodyti, tai pačių neišmanymas ir bukas pyktis dėl visko, ko patys nesuprantate bei noras dėl savo kvailumo kaltinti bet ką kitą.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.