Vaizdas notaro biure druskininkietei pakirto kojas

Notaro profesija iki šiol man kėlė deramą pagarbą ir pasitikėjimą. Tačiau tai, kas nutiko penktadienį, birželio 13 d., man registruojant buto pirkimo-pardavimo sutartį Druskininkų miesto 1-ajame notarų biure, prasilenkia ne tik su darbo etika, bet ir sveiku protu.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva

Jun 18, 2014, 9:57 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:06 PM

Kai su buto Druskininkuose pardavėja sukirtome rankomis, dar tą pačią dieną užsiregistravome notaro Juozo Paliulio biure ir sutarėme dėl sandorio įforminimo laiko. Notaro padėjėjas Tomas Balčius surašė mums sąrašą dokumentų, kuriuos reikėjo pristatyti antradienį. Dar po trijų darbo dienų – penktadienį 14 valandą – mums buvo paskirtas laikas buto pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymui.

Kaip buvo tartasi, antradienį pristatėme visus reikiamus dokumentus. Penktadienį, atsiprašiusi iš darbo keletui valandų, išskubėjau į notaro biurą. Kartu su buto pardavėja įžengus į biuro patalpas, mus pasitiko nustebęs, sunkiai besigaudantis realybėje notaro padėjėjas T.Balčius. Nerišliai paklausęs, kokiu klausimu mes atvykome, trinktelėjo durimis ir dingo savo kabinete.

Palaukę pusvalandį ėmėme teirautis, kada gausime sutartį, kurią pageidaujame įdėmiai perskaityti prieš pasirašant. Padėjėjas, deja, atrodė gerokai apsvaigęs ir aiškino, kad niekaip negali prisijungti prie savo kompiuterio. Užėjau į notaro J.Paliulio kabinetą. Šis taip pat atrodė sutrikęs ir labai jau lėtos orientacijos. Kai žvilgčiodama į laikrodį paraginau paskubėti įforminti mūsų sandorį, kol neužsidarė bankas, kuriame turėjau atsiskaityti su buto pardavėja, notaras tik gūžtelėjo pečiais ir teištarė: „Nežinau, ką daryt, mano padėjėjas visiškai girtas, ir jis sutarties neparuošė. Be to, jis negali prisijungti prie kompiuterio“.

Ne juokais išsigandome: penktadienis – paskutinė notaro J.Paliulio darbo diena prieš išvykstant atostogauti. Prieš akis – savaitgalis, po kelių dienų buto pardavėja susiruošusi kelionei į užsienį, o ir man nėra lengva bet kada atitrūkti nuo darbų. Pasirodo, nuo antradienio, kuomet pagal susitarimą pristatėme dokumentus, iki pat penktadienio mūsų sandorio sutartis nebuvo paruošta, o notaro padėjėjas T.Balčius, greičiausiai per anksti pradėję švęsti artėjančias viršininko atostogas, visai pamiršo, kad šią popietę buvo paskyręs laiką mūsų sandoriui forminti.

Praėjus dar pusvalandžiui ir notaro padėjėjui niekaip neįstengiant suvesti slaptažodžio, notaras iškvietė kažkokią moterį, kuri neva padėsianti paruošti buto pirkimo-pardavimo sutartį. Neturiu teisinio išsilavinimo, tačiau puikiai suprantu, kaip atsakingai ir kruopščiai turi būti paruoštas tokio pobūdžio dokumentas, kokie jautrūs sutartyje surašomi asmeniniai duomenys, tad išties sėdėjau kaip ant adatų, ar nebus privelta klaidų, paskubomis nežinia kam, net nedirbančiam notaro biure, darant darbą, kuris turėjo būti atliktas jau prieš kelias dienas.

Atsidūrusi tokioje beviltiškoje padėtyje, paskambinau į Notarų rūmus. Bendruoju telefonu atsiliepusiai darbuotojai paaiškinau situaciją, į kurią ne savo noru patekome, kad notaras ir jo padėjėjas yra galimai apsvaigę, ir paprašiau pagalbos išsprendžiant šį klausimą. Deja, iš Notarų rūmų išgirdau, jog „yra kaip yra“, jie niekuo negali padėti. „Susiraskite kitą notarą“, – pareiškė darbuotoja, kurios neišgąsdino grasinimai, jog kreipsiuosi į žiniasklaidą, paviešindama tokį jų rūmų darbuotojo elgesį.

Kad vėliau nekiltų nesusipratimų, apie šį incidentą, kuomet darbo vietoje galimai apsvaigę asmenys neatlieka savo darbo funkcijų, informavau policiją.

Pabaigai galiu pasakyti, kad nežinia iš kur atvykusiai J.Paliulio „padėjėjai“ šiaip ne taip pavyko iškvosti iš notaro padėjėjo Tomo kompiuterio slaptažodį, ir ji paruošė pirkimo-pardavimo sutartį. Sandoris įvyko, tačiau kažin ar ramiai miegosiu dėl to, ar rašant sutartį nebuvo privelta klaidų, dėl kurių ateityje kils vienokių ar kitokių problemų.

Manau, kad viešumas – geriausia priemonė užkirsti kelią svarbias pareigas einančių pareigūnų savivalei ir nebaudžiamumui. Ne mažiau nei notaro J.Paliulio bei jo padėjėjo T.Balčiaus elgesys, mane nustebino tai, kad Lietuvos notarų rūmai neprisiima jokios atsakomybės dėl jų narių darbo etikos šiurkštaus pažeidimo ir lieka kurti į nepavydėtiną padėtį patekusių notarų klientų pagalbos šauksmui.

***

Aleksandras Matonis, Lietuvos notarų rūmų atstovas viešiesiems ryšiams:

„Iš tiesų – penktadienį Lietuvos notarų rūmai sulaukė skambučio dėl galimai neblaivaus Druskininkų I-ojo notarų biuro notaro padėjėjo.

Visų pirma, turiu pasakyti, kad visi darbiniai santykiai tarp notaro ir jo padėjėjo yra būtent notaro atsakomybė, ir Notarų rūmai tame niekaip nedalyvauja.

Tačiau, žinoma, šis incidentas meta šešėlį visam notarų biurui, todėl yra pagrindas atlikti tyrimą. Galiu patikinti, kad tyrimas bus atliktas ir, pagal jo rezultatus, bus imtasi atitinkamų veiksmų. Pirmiausia sieksime pasikalbėti su pačiu notaru, kai tik baigsis jo atostogos“.

Kristina Janulevičienė, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės specialistė:

„Birželio 13 d. Druskininkų policijos komisariate buvo gautas iškvietimas, kad Notarų biure dirba galimai neblaivus notaras. Apie 15 val. 27 min. į biurą nuvykus pareigūnams notaras J.P. geranoriškai sutiko pasitikrinti blaivumą. Alkoholio matuoklis parodė 0,00 promilės.

Kadangi iškvietimas buvo dėl notaro, jo padėjėjo blaivumas tikrinamas nebuvo“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.