Elektromobilių populiarumą mažina lengvatų atsisakymas: Vokietijoje jų paklausa smuko trečdaliu

2024 m. rugpjūčio 18 d. 11:16
Praėjusių metų rudenį, kai Vokietijos vyriausybė atsisakė išduoti lengvatas elektromobilių pirkėjams, jų paklausa drastiškai sumažėjo, tačiau daugelis elektromobilių pardavėjų paskelbė, jog kompensuos Vokietijos vyriausybės dotacijas tokia pačia suma sumažindami kainas.
Daugiau nuotraukų (3)
Ši pardavėjų iniciatyva galiojo iki šių metų balandžio, tai yra, ji buvo taikoma pusmetį ir jau prieš porą mėnesių nustojo galioti.
Kaip pasakojama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“, dar praėjusį rudenį Vokietijoje elektromobilių paklausa drastiškai krito net 85 procentais, bet vėliau stabilizavosi dėl gamintojų teikiamų nuolaidų, o nustojus galioti ir joms, elektromobilių paklausa Vokietijoje ir vėl smuko. Šį kartą net trečdaliu.
Beje, ši tendencija išlieka ir toliau. Susumavus šių metų liepos mėnesio prekybos rezultatus, Vokietijoje elektromobilių paklausa vis dar trečdaliu mažesnė, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu.
Dėl to smarkiai krito ir elektromobilių rinkos dalis, jeigu dar pernai siekė beveik penktadalį naujų automobilių rinkos, tai dabar krito iki vos 12 proc.
Tuo metu automobilių su įprastais varikliais paklausa nedaug, bet didėjo. Labiausiai didėjo hibridinių automobilių pirkimas.
Kadangi ir daugiau Europos šalių atšaukia kompensacijas už elektromobilius, panaši situacija ir kitose šalyse. Pavyzdžiui, Šveicarijoje elektromobilių paklausa mažėjo penktadaliu, Švedijoje – 15 proc.
O kadangi absoliuti dauguma automobilių gamintojų investavo į elektromobilių kūrimą ir gamybą, tai paklausos sumažėjimas skaudžiai kirto per jų kišenę.
Pavyzdžiui, „Volkswagen“ koncernas pranešė, kad jų pelnas per pirmą šių metų pusmetį sumažėjo 14 proc. Analitikai teigia, kad vien „Volkswagen“ per šiuos metus dėl elektromobilių paklausos mažėjimo gali prarasti daugiau kaip du milijardus eurų.
Kiti gamintojai irgi paskelbė apie kritusį pelną. „Stellantis“, BMW, „Renault“ ir „Mercedes-Benz“ skelbia apie sumažėjusias pajamas.
Dar prasčiau – komponentų tiekėjams, kurie specializuojasi elektromobiliuose. Pavyzdžiui, „Valeo“ turi daug rūpesčių dėl drastiškai sumažėjusios paklausos ir labai maža apkrova dirbančių gamyklų.
O vienas didžiausių baterijų elektromobiliams gamintojų „LG Energy Solutions“ jau paskelbė, kad ruošiasi pereiti iš elektromobilių baterijų gamybos prie elektros energijos stacionarių kaupiklių namams ir įmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.