Stulbinantis žmonių cinizmas: Vilniuje esančiose kapinėse automobiliai zuja kaip autostradoje

2024 m. spalio 23 d. 21:28
Atvykus aplankyti artimojo kapo norisi ramybės, ypač, jei atsisveikinti su brangiu žmogumi teko dar visai neseniai. Tačiau Vilniuje esančiose Liepynės kapinėse mirusius artimuosius lankančius vilniečius blaško automobiliai – nors transporto priemonių eismas draudžiamas, po kapines vairuotojai važinėja nevaržomi.
Daugiau nuotraukų (25)
Į naujienų redakciją Lrytas kreipėsi situacija Liepynės kapinėse nepatenkinta Jadvyga (tikrasis vardas redakcijai žinomas – red. past.).
„Kadangi Liepynės kapinėse atgulė man brangus žmogus, dažnai ten lankausi ir matau, kaip po kapines nuolat zuja automobiliai. Prie įvažiavimo į kapines vartų yra ženklas, draudžiantis važiuoti automobiliams, tačiau jo retai paiso kapinių lankytojai. Vartai yra visada pilnai atidaryti. Tad šiuo metu Liepynės kapinės yra pasidariusios kaip autostrada – automobiliai, keldami dulkes ir triukšmą, zuja tarp kapaviečių nepaliaujamai“, – guodėsi Jadvyga.
Moteris prisiminė ir neseniai regėtą atvejį, kuomet nepaisydamas draudžiančio kelio ženklo, į kapines plyšaujant garsiai muzikai (pro atvirą automobilio langą) atvažiavo jaunas vyrukas.
„Sustojo prie artimojo kapo, iš automobilio išsiėmė 1,5 litro dydžio vandens butelį, įpylė į vazą, kad pamerktų gėles. Pamatęs, kad vandens trūksta, nuvažiavo nupirkti dar vieną tokį patį vandens butelį ir vėl su trenksmu atvažiavo į kapines. Ačiū Dievui, kad 3 litrų vandens pakako ir, pamerkęs gėles, vyrukas nurūko savo keliais. Nors trumpam stojo ramybė“, – pasakojo moteris.
Ji pridūrė, jog įvažiavimas į kapines turėtų būti reguliuojamas kapines administruojančio personalo.
Nuo vienų durų prie kitų
Neapsikentusi nuolat po kapines zujančių ir dulkes bei triukšmą keliančių automobilių, Jadvyga paskambino į Liepynės kapinių administraciją.
„Prie kapinių įrengtame vagonėlyje dirbanti mergina telefonu atsakė, kad ji nėra sargybinė, jog saugotų vartus. Pasiūlė skambinti „Grindai“, kuriai šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybės pavesta prižiūrėti Liepynės kapines“, – apie bandymą .
Paskambinusi į „Grindą“ ir išdėsčiusi situaciją moteris sužinojo, kad „Grinda“ atsakinga tik už vandens bidonų Liepynės kapinėse atvežimą ir pakeitimą.
Dar pasitikslinęs su kolegomis „Grindos“ atstovas netrukus moteriai perskambino ir patvirtino, jog Liepynės kapinėse įmonė atsakinga tik už vandens priežiūrą.
„Pasiūlė skambinti į Vilniaus miesto savivaldybę. Paskambinus į savivaldybę, šios atstovai mane nukreipė į „Grindą“, – istoriją tęsė moteris.
Kapinės atviros visiems
Kas tiksliai atsakingas už tvarką Liepynės kapinėse, nelengva išsiaiškinti buvo ir žurnalistams.
Susisiekus su Vilniaus Naujininkų mikrorajono, kurio teritorijoje ir yra minimos kapinės, seniūnu Raimondu Lingiu, šis tikino, jog panašių skundų jam girdėti neteko, o kapinių administratoriaus patarė ieškoti Vilniaus miesto savivaldybės internetiniame puslapyje.
Pastarajame nurodyta, jog už Liepynės kapines atsakinga įmonė UAB „Labradoras“.
Visgi susisiekus su įmonės atstove paaiškėjo, jog ši jau metus laiko už kapines neatsako, o naujoji kapinių šeimininkė yra UAB „Grinda“, kurios vienintelis akcininkas yra Vilniaus miesto savivaldybė. Kol kas „Grinda“ savojo komentaro redakcijai nepateikė. Jį gavę publikaciją papildysime.
Apie tvarką kapinėse ir tai, ką daryti artimųjų kapų sutvarkyti, tačiau pasiteiravome ir savivaldybės atstovų.
„Visos mieste esančios kapinės (įskaitant Liepynės) yra atviros. Pagrindinė priemonė, reguliuojanti transporto priemonių judėjimą kapinių teritorijoje, yra Kelių eismo taisyklės ir kelio ženklai“, – lakoniškai komentavo Vilniaus savivaldybės Komunikacijos skyriaus Visuomenės informavimo specialistas Irmantas Kuzas.
Veiksmų imsis jau artimiausiomis dienomis
Daug klausimų Jadvygai kelia ir kapinių infrastruktūra.
„Nuo vartų iki kapinių yra asfalto atkarpa, kuri prieš prasidedant kapinių kvartalams, baigiasi, tad nuo tos vietos, kur baigiasi asfaltas, prieiti prie artimojo kapo ar prie vandens bidono ir įsipilti vandens neišsipurvinus praktiškai neįmanoma“, – patirtimi pasidalijo portalo skaitytoja.
Kapinių aplinka taip pat labai nejauki: nėra medžių, žalumos, suoliukų.
Tiesa, kapavietės įrengtos tvarkingai, tačiau už jų įrengimą mirusiojo artimiesiems reikia susimokėti patiems.
„Tai paaiškina faktą, kodėl pačios kapavietės tvarkingos, o štai metras nuo kapavietės, tai yra, kapaviečių kvartalus iš visų pusių supantys takai/keliai – purvini ir duobėti“, – apie situaciją kapinėse kalbėjo Jadvyga.
Vilniaus miesto savivaldybės atstovas tikino, jog susidariusi situacija netrukus turėtų gerėti.
„Kapinėse esančios kelio dangos tvarkomos periodiškai, atsižvelgiant į poreikį. Situacija dėl dabartinės kelio dangų būklės yra žinoma, tvarkymo darbai (duobių išlyginimas ir skaldos užpylimas) yra suplanuoti ir bus atlikti artimiausiomis dienomis“, – miesto valdžios poziciją pateikė I.Kuzas.
Liepynės kapinėsAutomobiliaiEismas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.