Kauniečiai kovoja su ne vietoje paliktais automobiliais: šaligatvį užvertė akmenimis

2024 m. rugpjūčio 4 d. 10:12
Daugiabučiuose įsikūrę kauniečiai įvairiai kovoja, kad ant šaligatvių nebūtų paliekami automobiliai. Kai kur pėstiesiems skirtas vietas net užverčia akmenimis. Riedulius teks patraukti, bet kaip išspręsti problemą?
Daugiau nuotraukų (4)
V.Krėvės prospekto 66-ojo daugiabučio gyventoja Daiva Bučienė pasakojo, jog vyresni žmonės nepatenkinti, kad jiems tenka kvėpuoti užterštu oru, kai kaimynai ant šaligatvio palieka savo automobilius.
Todėl ant vienos įvažos prie šaligatvio senjorai įrengė metalinius stulpelius, o ant kito šaligatvio padėjo kelis didelius akmenis.
„Jaunesni vairuotojai pyksta, nes vietų automobiliams trūksta. Akmenys anksčiau čia buvo ne vienus metus, bet paskui juos kažkas išgabeno. Prieš pusmetį jie vėl buvo pastatyti“, – sakė kaunietė.
Neseniai Dainavos seniūnija gavo skundą, kad viena moteris užkliuvo už ant šaligatvio padėto akmens, todėl V.Krėvės prospekto 66-ojo namo bendrijos pirmininkui Mindaugui Jaugai nurodyta riedulius pašalinti.
Bendrijos pirmininkas pažadėjo tai padaryti, tačiau operatyviai rasti darbininkų jam sudėtinga, nes yra rimtesnių darbų.
M.Jauga yra ne tik šio daugiabučio bendrijos pirmininkas. Vyras tikino, kad ir kiti gyventojai taip pat įvairiais būdais bando kovoti su ne vietoje paliekamais automobiliais.
Pikčiausia, pasak daugiabučių bendrijų pirmininko, kad žmonės automobilius stato ant vejos ir ją išmala. Kaimynai tokius pažeidėjus fotografuoja, nuotraukas siunčia policijai, kviečia pareigūnus – šie atvyksta, pažeidimus fiksuoja, kyla pyktis.
„Būna, kad per dieną toje pat vietoje automobilius kuriam laikui palieka trys skirtingi vairuotojai, tad kova su automobilių savininkais primena galynėjimąsi su vėjo malūnais“, – mintimis dalijosi M.Jauga.
Daugiabučių bendrijų pirmininkas sakė, kad šią problemą neretai padėdavo išspręsti savivaldybės programa „Svajonių kiemas“.
„Jei gyventojai nuspręsdavo, kad namą reikia renovuoti, savivaldybė prisidėdavo prie kiemo sutvarkymo, vaikų žaidimo ir automobilių stovėjimo aikštelių įrengimo“, – pasakojo M.Jauga.
Dabar savivaldybė šią programą esą pakeitė – skatina kvartalinį daugiabučių atnaujinimą ir tik tada moka už aplinkos sutvarkymą.
„Jei kvartale yra, pavyzdžiui, 4 namai, gauti visų jų gyventojų pritarimą pastatus renovuoti labai sudėtinga. Dainavos, Eigulių, Kalniečių gyvenamuosiuose rajonuose beveik visi namai suskirstyti į kvartalus. Tad pavienių namų gyventojai programa pasinaudoti jau negali, kiemai neatnaujinami, automobilių stovėjimo vietų problema nesprendžiama“, – apgailestavo M.Jauga.
Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas sakė, kad jei namas yra pavienis, nepriskirtas kvartalui, gali dalyvauti „Svajonių kiemo“ programoje.
„Nauja programa „(R)evoliucija“ skirta kvartaliniam daugiabučių atsinaujinimui.
Jau yra trys namų grupės, kurios panoro šioje programoje dalyvauti.
Šių metų tikslas – pradėti darbus su keturių namų grupėmis. Kvartalinė renovacija – šiuolaikinio miesto ateitis“, – sakė G.Barčauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.