Lietuvos keliuose kasmet mažėja juodųjų dėmių, kuriose nuostoliai – įspūdingi: ką reikėtų žinoti vairuotojams

Transporto kompetencijų agentūra (TKA) kasmet skelbia vadinamąsias juodąsias dėmes šalies keliuose. Šiemet jų pažymėta 33. Kaune juodųjų dėmių išvis neliko, o štai Jonavos rajone ir pačiame mieste – net 5.

Sankryžoje ties posūkiu į Išorų gyvenvietę dažnai įvyksta eismo nelaimės.<br>A.Karaliūno nuotr.
Sankryžoje ties posūkiu į Išorų gyvenvietę dažnai įvyksta eismo nelaimės.<br>A.Karaliūno nuotr.
Kaune juodųjų dėmių išvis neliko, o štai Jonavos rajone ir pačiame mieste – net 5.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Kaune juodųjų dėmių išvis neliko, o štai Jonavos rajone ir pačiame mieste – net 5.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-06-08 12:39

Juodosiomis dėmėmis vadinami kelių ruožai, kuriuose koncentruojasi eismo įvykiai. Pagal šiuo metu galiojančią metodiką juodoji dėmė nustatoma, jei per 4 pastaruosius metus jame įvyko 4 arba daugiau eismo įvykių, kuriuose žuvo žmonės arba patyrė sužalojimų.

Lietuvoje juodosios dėmės keliuose nustatomos jau daugiau kaip 15 metų, kiekvienais metais jų skaičius mažėja. Šiemet pažymėta 5 juodosiomis dėmėmis mažiau negu 2023-iaisiais.

Pasak TKA ekspertų, pavojingi ruožai susiformuoja dėl esamų kelio saugos trūkumų, o eismo įvykiai turi tendenciją kartotis, todėl labai svarbu atlikti išsamius kiekvienos avaringos vietos tyrimus ir kaip įmanoma greičiau pašalinti rizikos priežastis.

Jonavoje juodosiomis dėmėmis pažymėtos dvi Žeimių gatvės, J.Ralio bei J.Basanavičiaus gatvių atkarpos, taip pat sankryža kelyje A6, jungiančiame Jonavą su Kaunu, ties Upninkais.

Šiuose avaringuose taškuose 2020–2023 metais per eismo nelaimes iš viso žuvo 1 žmogus, dar 31 buvo sužalotas.

Jonavos rajono savivaldybės atstovas spaudai Evaldas Utyra pranešė, kad TKA žemėlapyje nurodytose avaringose vietose šiuo metu vyksta darbai. J.Basanavičiaus gatvėje įrenginėjamos saugumo salelės perėjose, Žeimių gatvėje salelė jau įrengta.

„Sankryžoje su Kauno gatve bendrovės „Via Lietuva“ atstovai taip pat ketino įrengti saugumo salelę, tačiau mes prašome šioje vietoje peržiūrėti projektinius pasiūlymus, nes matome, kad dabartinis sprendimas netinkamas“, – kalbėjo E.Utyra.

Pasak jo, tokiu atveju būtų siaurinama gatvės dalis atvažiuojant nuo tilto ir tai prisidėtų prie spūsčių formavimosi.

Be to, atliktas eksperimentas parodė, kad įrengus salelę išsukti iš Kauno gatvės neįmanoma net autobusui.

Šiuo metu Jonavoje vyksta Vasario 16-osios gatvės atkarpos remontas, netrukus prasidės ir naujos žiedinės sankryžos su Žeimių gatve įrengimas.

Nors Žeimių gatve turėtų rūpintis ne savivaldybė, o bendrovė „Via Lietuva“, nesulaukę darbų šioje vietoje jonaviškiai nusprendė patys jų imtis – žiedinės sankryžos įrengimas bus finansuojamas Jonavos rajono savivaldybės lėšomis.

Viena juodoji dėmė kelyje A6 yra ties posūkiu į Išorų gyvenvietę, ši sankryža valstybinės reikšmės kelyje reguliuojama šviesoforais. Jeigu šioje vietoje ir galima imtis dar kokių nors sprendimų, tai turėtų nuspręsti kelio šeimininkai.

„Dar viena puikiai jonaviškiams žinoma eismo problema – spūstys A6 kelyje ties įvažiavimu į miestą. Šią problemą turėtų išspręsti Jonavos pietrytinis aplinkkelis, kurio laukiame daugiau kaip dešimtmetį. Darbai netrukus turėtų prasidėti“, – vylėsi E.Utyra.

Nuostoliai – įspūdingi

Nustatytose 16 juodųjų dėmių sankryžose ir 17 ruožuose žuvo 12 ir buvo sužaloti 196 eismo dalyviai.

13 iš 33 juodųjų dėmių susidarė dėl eismo įvykių, kuriuos sukėlė neblaivūs, neturintys teisės vairuoti arba pasišalinę iš eismo įvykio vietos eismo dalyviai.

Sankryžose dažniausia eismo įvykių schema (25 proc. visų eismo įvykių) yra susidūrimai sukant į kairę (apsisukant), o ruožuose – 41 proc. sudaro užvažiavimai ant pėsčiųjų arba dviračių.

2024 metais nustatytose juodosiose dėmėse patirti nuostoliai Lietuvos ekonomikai dėl nukentėjusių eismo dalyvių siekia 10,33 mln. eurų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.