Marijampolės gyventojai raginami rinkti naujus pavadinimus P. Cvirkos ir L. Giros gatvėms

2024 m. birželio 3 d. 14:15
Marijampolės savivaldybė nuo pirmadienio kviečia miesto gyventojus rinkti naujus pavadinimus Petro Cvirkos ir Liudo Giros gatvėms. Tą marijampoliečiai gali padaryti iki birželio 17 dienos.
Daugiau nuotraukų (1)
„Balandžio pabaigoje gavę viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinės komisijos išvadą pakeisti P.Cvirkos ir L.Giros gatvių pavadinimus pakvietėme šių gatvių gyventojus siūlyti naujus šių gatvių pavadinimus.
Sulaukėme išties nemažai pasiūlymų, visus juos apsvarstėme, kad jie atitiktų galiojančius teisės aktus, būtų taisyklingi ir nedubliuotų jau esamų gatvių pavadinimų, ir dabar žengiame kitą žingsnį“, – pranešime cituojamas Marijampolės savivaldybės vicemeras Artūras Visockis.
Skelbiama, tarp siūlomų pavadinimų P.Cvirkos gatvei – Sakurų, Mažosios Lietuvos, Pušyno, Medikų, Lokių, Medučio, Pauliaus Širvio, Silvestro Žukausko, Jurginų, Stasio Lozoraičio, Kaimynų, Vinco Peckaus, Alavijų, Draugų, Pušų, Sargų ir Povų pavadinimai.
Tuo metu rinkdami L.Giros gatvės pavadinimą, gyventojai galės rinktis iš kiek kuklesnio sąrašo. Jame pateikiami tokie pavadinimai, kaip Vilniaus, Vilkų, Giros, Diemedžių, Broniaus Beržinio.
Savivaldybė atkreipia dėmesį, kad rinkti gatvės pavadinimą gali tik tie gyventojai, kurie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę minėtose gatvėse.
ELTA primena, kad šių metų pavasarį posėdžiavusi Desovietizacijos komisija nusprendė, jog Marijampolėje esančios P.Cvirkos ir L.Giros gatvės turi būti pervadintos. Kovo pradžioje komisija taip pat išreiškė rekomendaciją pakeisti S.Nėries vardo gatves Klaipėdoje, Molėtuose, Pakruojyje, Rumšiškėse, Simne, Vilniuje ir Žagarėje.
Nuo praėjusių metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.
2022 metų gruodį Seimo priimtas įstatymas taip pat sudaro prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus. Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, numatyta atlikti LGGRTC ir savivaldybių institucijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.