Šaligatviai kavos tirščiais taip ir nebuvo barstomi. Tai pabandyta padaryti tik vieną kartą – Lukiškių aikštės takeliai buvo nubarstyti kavos tirščiais. Įmonė pripažįsta, kad idėja pakeisti druską ir smėlio mišinį ekologiškesniais kavos tirščiais ateityje gal ir galėtų tapti gera alternatyva, tačiau dabar susiduriama su didelėmis problemomis.
Visų pirmą – tirščių kokybė. Kavos tirščiai, skirti šaligatvių barstymui, turėtų būti visiškai sausi. Kitu atveju jie tiesiog supelytų. Tačiau įmonė iš kavinių tinklų gauna per daug drėgnus tirščius, kurie negali būti panaudoti šaligatvių barstymui. Džiovinimo įrangos ar hermetiškų sandėlių „Grinda“ šiuo metu neturi. Problemų atsiranda ir su logistika.
„Pernai kalbėjome apie tai, kad patys kavinių tinklai galėtų surinkti tirščius. Smagu būtų visiems, tik ne pačioms kavinėms, nes, suprantama, tai reikštų ir papildomus kaštus, ir kitus rūpesčius“, – rašo „Grinda“.
Kavos tirščiai sumažina slidumą, bet sniego netirpdo. Paslydus, galima ne tik užsigauti, bet ir išterlioti drabužius. Miesto danga nuo tirščių keičia spalvą, todėl yra didelė tikimybė, kad senamiesčio gatvių danga būtų sugadinta.
„Beje, itin smulki tirščių frakcija (gerokai smulkesnė nei smėlio) reikštų papildomą taršą kietosiomis dalelėmis. Barstomo smėlio miestas palaipsniui atsisako, būtent dėl šios priežasties“, – skaitome įmonės įraše.
Jeigu idėja prigytų – tai būtų stiprus postūmis žiedinės ekonomikos link, o per metus sukauptas kavos tirščių kiekis gerokai sumažintų miesto poveikį žaliajai aplinkai.