Skandalingi įvykiai „Regitroje“: skelbia išaiškinę labai gerai apgalvotas sukčiavimo schemas

2024 m. rugsėjo 23 d. 15:02
„Regitroje“ įdiegtos antikorupcinės priemonės leido identifikuoti 4 vertėjus, kurie užsieniečiams, laikantiems teorijos egzaminą, ne tik vertė egzaminų klausimus, bet ir padėjo į juos atsakyti. Tyrimo metu nustatyti net 28 atvejai, kai teorijos egzaminas buvo išlaikytas padedant kitam asmeniui, vadinasi – neteisėtai. Sukčiavusiems asmenims teigiami egzaminų rezultatai panaikinti, suteikta teisė vairuoti pripažinta negaliojančia, o vertėjai įtraukti į nepatikimų vertėjų sąrašą.
Daugiau nuotraukų (3)
Norint įgyti teisę vairuoti automobilį, „Regitroje“ reikia išlaikyti teorijos ir praktikos egzaminus. Klientų patogumui teorijos egzaminą galima laikyti net 3 kalbomis: lietuvių, anglų ir rusų.
Taip pat jei iš užsienio šalies atvykęs pilietis teorinę ir praktinę vairavimo egzamino dalis nori laikyti gimtąja kalba, jis tai gali daryti su vertėju.
Atliekant teorijos egzaminų stebėseną, atsitiktine tvarka buvo įvertinti vaizdo ir garso įrašai, kuriuose pastebėta įtarimų keliančių veiksmų.
Dėl šios priežasties atlikti tyrimai, siekiant išsiaiškinti ar teorijos egzamino klausimai ir atsakymai yra verčiami tinkamai.
Buvo identifikuoti 4 vertėjai, kurie iš anksto sutartais pagalbos teikimo metodais padėjo užsieniečiams neteisėtu būdu išlaikyti teorijos egzaminus.
„Pastebėję galimai neteisėtos veikos apraiškų, iš karto ėmėmės atitinkamų veiksmų. Pradėjome itin atidžiai stebėti pasirinktų vertėjų darbą egzaminų metu bei pritaikėme tam tikrus kontrolės procesus.
Atpažintos sukčiavimo schemos buvo gerai apgalvotos ir gana subtilios, jas išnarplioję tyrimą tęsiame toliau. Tikėtina, jog sukčiavimo atvejų artimiausiu metu bus išaiškinta ir daugiau“, – pasakoja Edmundas Bogavičius, AB „Regitra“ Korupcijos prevencijos pareigūnas.
Kaip tvirtina E.Bogavičius, įmonė siekia, kad į eismą patektų tik tam pasiruošę vairuotojai, dėl to ypatingas dėmesys skiriamas, kad teisę vairuoti asmenys įgytų savo turimomis žiniomis ir išmoktais įgūdžiais, o ne pasikliaudami sukčiavimo schemomis ar vykdydami korupcines veikas.
Mūsų prioritetai yra aiškūs: eismo saugumas ir veiklos skaidrumas, todėl „Regitra“ artimiausiu metu inicijuos atitinkamus teisėkūros pakeitimus dėl egzaminavimo sąlygų.
„Regitra“ ne tik imasi įvairių prevencinių priemonių bei atitinkamų veiksmų, kad eliminuotų galimą korupciją, bet ir kviečia visuomenę nelikti abejingais bei pranešti apie žinomą nesąžiningą veiklą dėl egzaminų laikymo, vairuotojų pažymėjimų gavimo ar transporto priemonių registracijos.
Apie pastebėtus įtariamus galimai neteisėtos veikos atvejus, kviečiame pranešti el. paštu pranesk@regitra.lt, skambinant pasitikėjimo telefonu (8 5) 215 251 arba užpildžius specialią elektroninę formą „Regitra“ interneto svetainėje. Visi pranešimai yra vertinami ir analizuojami, o juos pateikusių asmenų konfidencialumas – garantuojamas. Informacija apie nusikalstamas veikas nedelsiant yra perduodama teisėsaugos institucijoms.
Regitravertėjasteorijos egzaminas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.