Lietuviai automobilių prekyba užsima vis aktyviau: nemažą rinkos dalį sudaro ne tik didžiausi autosalonai

2024 m. rugsėjo 11 d. 11:44
Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija
Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Kauno AVMI) informuoja, kad nuosekliai auga automobilių prekybos veiklą vykdančių asmenų skaičius, atitinkamai – ir jų sumokamų mokesčių sumos. Pastebima, kad didėja ir pridėtinės vertės mokestį (PVM) deklaruojančių verslininkų skaičius.
Daugiau nuotraukų (3)
„Teigiamas automobilių prekybos rinkos tendencijas atspindi ir realią rinkos vertę atspindinčios naudotų automobilių kainos. Šio sektoriaus mokesčių vengimo rizikos neretai siejasi su sandoriais, kai transporto priemonės pardavimas įforminamas gerokai mažesne kaina nei pardavimo skelbime arba, kitaip tariant, kai automobiliai parduodami daug pigiau nei rinkos kaina.
Tokiu būdu bandoma tiek paslėpti tikrąsias gautas pajamas, tiek sumažinti pelningai parduoto automobilio vertę tam, kad pardavėjui nebūtų skaičiuojama mokesčių suma“, – pasakoja Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, pridurdama, kad tai kone prilygsta dokumentų klastojimui, o mokesčiai anksčiau ar vėliau „pasiveja“ galutinį pirkėją, kuriam krenta ir jų sumokėjimo našta.
Pasitaiko atvejų, kai pajamas mažinti siekiama ir norint išvengti sumos, nuo kurios tampama PVM mokėtoju.
„Nepaisant to, kad mokesčių vengimo atvejų dar tenka užfiksuoti, PVM deklaruojančių verslininkų skaičiaus augimas džiugina. Per pirmus 6 šių metų mėnesius, skaičiuojame apie 500 naujų registruotų PVM mokėtojų, bendras jų skaičius viršijo 5,6 tūkst.“, – teigia Kauno AVMI vadovė.
Bendradarbiaujant su AB „Regitra“ papildomai susisiekiama su asmenimis, kurie jų duomenimis pardavė transporto priemonių už didesnę nei 45 tūkst. Eur sumą – primenama, kad nuo šios ribos privaloma registruotis PVM mokėtoju.
Vis daugiau mokesčių sumoka ne tik didžiausi automobilių pardavėjai
Šiuo metu automobilių prekybos veiklą įregistravusių verslininkų skaičius viršija 12 tūkst. Didžioji jų dalis, apie 7,7 tūkst. – įmonės, o likę 4,3 tūkst. – gyventojai. 2024 m. I pusm. visas automobilių sektorius sumokėjo 250,3 mln. Eur mokesčių. Iš jų, apie 62 proc. sumokėti verslininkų, nepriklausančių 10-iai didžiausių automobilių prekybos salonų.
Pernai, lyginant su 2022 m., automobilių prekybos sektoriaus sumokėti mokesčiai, atmetus didžiausius automobilių prekybos salonus valdančių įmonių 10-tuką, išaugo beveik dvigubai – 46,3 proc.
VMI primena, kad su nesąžiningais pardavėjais susidūrę ar kitus mokestinius pažeidimus pastebėję gyventojai apie tai gali pranešti VMI telefonu +370 5 260 5060, taip pat užpildžius elektroninę formą VMI internetinėje svetainėje adresu https://www.vmi.lt/evmi/stop-seseliui. Pranešėjų anonimiškumas garantuojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.