Kviečia kreiptis dėl 50 proc. siekiančio finansavimo įsirengiant privačias elektromobilių krovos prieigas

2024 m. rugsėjo 5 d. 14:06
Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia įmones ir įstaigas įsirengti privačias įkrovimo stoteles palankesnėmis finansavimo sąlygomis. Smulkusis verslas, viešieji juridiniai asmenys ir nereikšmingą valstybės paramą galinčios gauti vidutinės ar didelės įmonės, gali kreiptis ir gauti iki 50 proc. finansavimo.
Daugiau nuotraukų (3)
„Yra didinamas finansavimo intensyvumas nuo 30 proc. iki 50 proc., kad paskatintume įstaigas ir organizacijas, nepaisant to, ar jos viešos ar privačios kreiptis ir įsirengti krovimo prieigą“, – sako LEA direktorė Agnė Bagočiūtė.
„Kita svarbi naujovė – prieigas jau įsirengusios įmonės ir įstaigos kartu su paraiška gali pateikti ir mokėjimo prašymą bei dokumentus, įrodančius tinkamos prieigos įsirengimą. Dėl to sutrumpės laikas nuo paraiškos pateikimo iki dotacijos lėšų pervedimo pareiškėjui“, – komentuoja ji.
Paraiškas finansavimui gauti galima teikti užpildant elektronines formas. Planuojama paskirstyti daugiau kaip 7,45 mln. eurų.
Anot LEA, pagal paskelbtą kvietimą įmonės bei įstaigos gali pasirinkti labiausiai poreikius atitinkančias įkrovimo stoteles su prieigomis iki 44 kW su dinaminiu galios valdymu. Finansavimo dydis apskaičiuojamas pagal įkainius, atsižvelgiant į įrengiamų prieigų įrengimo vietą, kiekį, galią.
Kaip ir anksčiau, pareiškėjas gali pateikti daugiau nei vieną paraišką, kurioje įrengiamų prieigų ir nuosavybės, nuomos ar kitais pagrindais valdomų objektų, kuriuose jos įrengiamos, skaičius neribojamas.
Finansavimo galima prašyti ir jei privati stotelė jau yra įsigyta ir sumontuota įranga, tačiau tai turi būti padaryta ne anksčiau kaip nuo 2024 m. liepos 1 d. Visi projektai turi būti baigti įgyvendinti ir mokėjimo prašymai LEA pateikti iki 2026 m. sausio 31 d.
LEA teigimu, vidutinėms ar didelėms įmonės, neturinčioms galimybės pagal dabar skelbiamą kvietimą gauti paramą, per rugsėjo mėn. bus paskelbti nauji kvietimai finansavimui gauti pagal bendruosius valstybės pagalbos reikalavimus, jos galės gauti iki 40 proc. finansavimą. Tam bus skirta apie 4,6 mln. eurų.
Gyventojai pagal šiuo metu dar galiojančius kvietimus gali teikti paraiškas iki 2024 m. rugsėjo 30 d. Po šios datos, 2024 m. spalio mėn., gyventojai bus pakviesti teikti paraiškas taikant naujovę – kartu teikiant ir mokėjimo prašymą – jei yra įsirengę reikalavimus atitinkančias prieigas po 2023 m. balandžio 1 d.
Lietuvoje, pasinaudojant valstybės finansavimu, jau įrengta beveik 2200 privačių įkrovimo prieigų, išmokėta apie 1,5 mln. eurų. Pagal iki šiol gautas paraiškas finansavimas jau skirtas daugiau kaip 6000 prieigų įrengimui už 4,3 mln. eurų.
Jungtinis projektas „Privačių elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas“ įgyvendinamas pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.
Projektu siekiama iki 2026 m. įrengti apie 53 tūkstančius elektromobilių privačių įkrovimo stotelių. Tam skirta daugiau nei 45 milijonai eurų Europos Sąjungos investicijų ir beveik 390 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.