Įvyko pirmasis aplinkosaugininkų reidas: papasakojo, kaip sekėsi ir kur patikros persikels vėliau (4)

2024 m. rugpjūčio 15 d. 09:30
Lietuvoje jau prasidėjo aplinkosaugininkų reidai, kurių metu tikrinamas automobilio dūmingumas bei kitų eksploatacinių skysčių nuotėkis. Kas laukia, jeigu automobilis teršia per daug ir ko tikėtis netikėtai papuolus į tokią patikrą, apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ papasakojo Aplinkos apsaugos departamento atstovė Laima Grižaitė.
Daugiau nuotraukų (6)
Pirmasis automobilių taršos patikros reidas rugpjūčio 13 d. vyko Panevėžyje, pasak L.Grižaitės, jis praėjo sklandžiai.
„Sekėsi neblogai, kol vyko teisės aktų derinimas, turėjome papildomo laiko pasiruošti, todėl manytume, kad reidas įvyko sklandžiai. Per daugiau nei dvi valandas buvo patikrinta aštuoniolika automobilių, du iš jų buvo benzininiai, o likę šešiolika buvo dyzeliniai automobiliai. Nebuvo nustatytas nei vienas pažeidimas“, – informavo L.Grižaitė.
Ji pridūrė, jog šie reidai išsiskiria tuo, kad aplinkosaugininkai gali sustabdyti automobilį dūmingumo ar tepalų nuotėkio patikrai be policininkų pagalbos.
Kaip pasakojo Aplinkos apsaugos departamento atstovė, didžioji dalis sustabdytų vairuotojų buvo geranoriški, o kai kurie patys atvarė savo automobilius patikrai.
„Sulaukėme ir smalsuolių dėmesio, gana greitai įvairiose grupėse buvo pasidalinta kur esame, kur stabdome, bet piktų ar negatyvių reakcijų nesulaukėme. Dauguma vairuotojų buvo nusiteikę geranoriškai. Galiu paminėti, kad pora žmonių net savo noru atvažiavo pasitikrinti dūmingumo“, – sakė L.Grižaitė.
Ji priminė, kad užfiksavus skysčių, pavyzdžiui, tepalų nuotėkį, techninės apžiūros dokumento galiojimas yra naikinamas iš karto ir automobilis nebegali toliau dalyvauti eisme. O nustačius, kad automobilio dūmingumas viršija nustatytas normas, techninė apžiūra panaikinama tik po septynių dienų.
Tam, kad techninės apžiūros galiojimo laikas būtų pratęstas, per šį terminą vairuotojas turi susitvarkyti automobilį ir pristatyti jį į techninės apžiūros centrą bei atlikti testą. Praleidus šį laikotarpį – techninė apžiūra naikinama.
Departamento atstovės teigimu, tai nebuvo vienkartinis vairuotojų patikrinimas. Reidai bus tęsiami tiek Panevėžyje, tiek kituose šalies miestuose.
„Tęsime reidus Panevėžyje, nes čia pradėjome, o vėliau persikelsime į Uteną. Dar vėliau – į Pakruojį, Šiaulius, Telšius. Darbus tęsime ir po truputėlį tikrinsime iki tol, kol leis orai. Šaltuoju metų laiku aparatūros parodymai nėra visiškai tikslūs, dėl lietaus irgi gali būti tam tiktų niuansų“, – patikino L.Grižaitė.
Pasak jos, aplinkosaugininkai turi pakankamai įrangos, kad būtų įgyvendinti užsibrėžti tikslai, tačiau jie – mažesni nei buvo numatyta.
„Iš pradžių viešojoje erdvėje buvo skelbtas labai optimistinis skaičius, kad galima patikrinti iki 9 000 ar daugiau automobilių. Aišku, dėl to, kad tik dabar prasidėjo patys patikrinimai, nėra realu patikrinti tiek daug automobilių, kaip buvo galvojama pradžioje.
Per pirmą dieną, dar visiškai neatidirbus patikrinimų spartos, per beveik 2,5 valandos buvo patikrina 18 automobilių, tai manytume, kad iki metų galo būtų galima patikrinti kelis tūkstančius automobilių“, – planais dalijosi L.Grižaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.