Tokio reido metu galite užsidirbti didelę baudą – skelbia, kada keliuose pradės patikrinimus

Įsigaliojus naujai tvarkai, aplinkosaugininai keliuose tikrins vairuotojus, o taršių automobilių savininkai bus baudžiami. Pagavus teršiantį automobilį, bus naikinamas transporto priemonės techninės apžiūros galiojimas, skiriamos baudos.

Reidas.<br>T.Bauro nuotr.
Reidas.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkosaugininkai keliuose planuoja patikrinimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aplinkosaugininkai keliuose planuoja patikrinimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aplinkosaugininkai keliuose planuoja patikrinimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aplinkosaugininkai keliuose planuoja patikrinimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aplinkosaugininkai keliuose planuoja patikrinimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aplinkosaugininkai keliuose planuoja patikrinimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 10:24 AM, atnaujinta Jan 9, 2024, 10:49 AM

Aplinkos apsaugos departamento atstovas Gintautas Andruškevičius patikino, kad tai nėra naujiena, nes ir anksčiau buvo vykdomi reidai. Skiriasi tik tai, kad išplėstos aplinkosaugininkų teisės – dabar keliuose patikrinimus gali atlikti vieni, be policijos pareigūnų ar Aplinkos apsaugos agentūros laboratorijų darbuotojų.

Kada galima tikėtis reidų? „Faktiškai, tą dalyką mes galime daryti dabar, tačiau yra tokios gamtinės sąlygos, Aplinkos apsaugos departamente vyksta pasiruošimas: įsigyjama speciali įranga, derinamos tvarkos. Manau, kad pavasariop“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ kalbėjo jis.

„Pats procesas nelabai kuo skirsis nuo techninių apžiūrų centruose vykdomo proceso. Sustabdžius automobilį, į išmetimo sistemą bus įdedami zondai, naudojami nustatyti dyzelinėms transporto priemonėms – dūmingumą, benzininėms – anglies monoksido išmetamus kiekius“, – pridūrė pašnekovas.

Vieną automobilį taip gali užtrukti patikrinti iki penkių minučių.

Iki šiol dalis vairuotojų bijo sustoti, jei kelyje jį stabdo ne policijos uniformą dėvintis pareigūnas. Galbūt tai yra vagys, sukčiai ar netikri aplinkosaugininkai, mano jie.

Anot pašnekovo, aplinkosaugininkai atpažįstami pagal išskirtinį žymėjimą ir uniformas, o transporto priemonės – žalios, su specialiais skiriamaisiais ženklais.

Priduriama, kad automobilis niekada nebus stabdomas vieno pareigūno.

„Į tokias detales reikia atkreipti dėmesį ir aš tikrai nemanau, kad aplinkosaugos pareigūnai yra kažkokia naujiena tiek kelyje, tiek kažkur kitur“, – dėstė G.Andruškevičius.

Kas gresia, jei žmogus nesustoja, kai yra stabdomas aplinkosaugininkų?

Administracinių nusižengimų kodeksas numato sankcijas. Baudos yra nemažos: nuo 850 iki 1200 eurų.

Jei vairuotojas sustojo, tačiau automobilio tarša yra didesnė, nei turėtų būti, numatyta bauda nuo 100 iki 300 eurų.

Jei pažeidimas fiksuojamas pakartotinai, laukia bauda ir iki 500 eurų bei naikinama techninės apžiūros dokumentų galiojimas. „Toks automobilis nebegalės dalyvauti eisme“, – pabrėžė jis.

Taršos normas galima pasitikrinti techninės apžiūros centruose – nebūtina laukti, kol baigs galioti transporto priemonės techninė apžiūra. Taip pat automobilio dūmingumą galima patikrinti ir autoservisuose.

Kadangi kiekvienas automobilis – ar benzininis, ar dyzelinis – teršia, siekiama, kad eisme dalyvautų kuo mažiau teršiančių automobilių.

Tačiau yra ir tokių vairuotojų, kurie patikrinimo metu bando apgauti pareigūnus ir reido metu naudojami dūmingumą mažinantys prietaisai, pakeičiama automobilio programinė įranga, išmontuojami suodžių filtrai.

„Dažnu atveju apie netvarkingus degalų išmetimo sistema galima spręsti ir vizualiai. Daug kas pamato dūmų debesį iš išmetimo angos, bet yra ir kitokie dalykai, pavyzdžiui, aitrus dujų kvapas arba netgi pakitęs garsas iš išmetimo sistemos gali indikuoti apie netvarkingą išmetimo sistemą“, – patirtimi dalijosi pašnekovas.

Jei vairuotojai, dalyvaujantys eisme, įtaria, kad kita transporto priemonė akivaizdžiai neatitinka taršos normų, apie tai gali pranešti trumpuoju pagalbos telefonu – 112.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.