Kaip prižiūrėti šuns dantis? Profesionalios burnos higienos privalumai

2024 m. spalio 23 d. 09:00
Šunų burnos higiena – vienas svarbiausių, tačiau dažnai ignoruojamų augintinio sveikatos aspektų. Nepriklausomai nuo šuns veislės ar amžiaus, reguliari dantų priežiūra užtikrina ne tik sveiką burną, bet ir gerą bendrą savijautą. Veterinarijos klinika „Begemotas“ Vilniuje siūlo profesionalias dantų priežiūros paslaugas, kurios apima pažangų ultragarsį skalerį apnašų šalinimui bei dantų rentgeno tyrimus. Šie metodai padeda pastebėti ir pašalinti dantų akmenis, sumažinti infekcijų riziką bei užkirsti kelią rimtesniems sveikatos sutrikimams.
Daugiau nuotraukų (7)
Kodėl šunims reikalinga burnos higiena?
Dantų problemos yra itin paplitusios tarp šunų, ypač vyresnio amžiaus augintinių. Netinkamai prižiūrint dantis, kyla grėsmė ne tik patiems dantims, dantenoms, bet ir visam organizmui. Bakterijos iš burnos gali plisti į vidaus organus, sukeldamos plaučių, širdies, kepenų ar inkstų ligas. Tinkama burnos priežiūra ne tik pagerina augintinio sveikatą, bet ir prailgina jo gyvenimo trukmę. Vetklinika „Begemotas“ specializuojasi šunų burnos priežiūroje ir naudoja modernią įrangą, skirtą tiek prevencijai, tiek esamoms problemoms spręsti.
Dantų priežiūros procedūros vetklinikoje „Begemotas“
Veterinarijos klinikoje „Begemotas“ atliekama visa eilė profesionalių dantų priežiūros paslaugų, įskaitant:
  • Profesionalų šunų dantų valymą ir apnašų šalinimą. Ultragarso Skalerio Naudojimas tai – viena populiariausių ir efektyviausių procedūrų, kurios metu pašalinami dantų akmenys ir apnašos. Ultragarso skaleris veikia aukšto dažnio vibracijomis, kurios neskausmingai nuvalo apnašas nuo dantų, sumažina bakterijų kiekį ir padeda išvengti infekcijų. Ši procedūra dažnai reikalinga šunims, kurie turi polinkį į dantų akmenų kaupimąsi, arba tiems, kurie yra vyresni ir turi dantų problemų.
  • Terapinį burnos ertmės gydymą.
  • Burnos ertmės rentgenologinį tyrimą. Rentgeno tyrimai yra būtini norint įvertinti dantų būklę ir pastebėti gilumines problemas, kurių nematyti plika akimi. Šio tyrimo metu veterinaras gali įvertinti dantų šaknis, kaulų būklę ir aptikti galimus infekcijos židinius. Rentgeno tyrimas ypač svarbus tais atvejais, kai šuo turi chroniškų dantų problemų arba patiria stiprų skausmą.
  • Estetinį plombavimą nuskilusioms dantų dalims atstatyti Pieninių ir nuolatinių dantų traukimą šunims · Endodontinį dantų šaknų gydymą.
  • Sąkandžio korekcijas.
  • Žandikaulio plastiką bei lūžių chirurgiją.
Reguliarūs gyvūnų sveikatos ir burnos ertmės patikrinimai leidžia veterinarijos gydytojui – odontologui įvertinti šuns burnos sveikatą ir laiku pastebėti problemas, kol jos dar nėra įsisenėjusios. Veterinarijos klinikoje „Begemotas“ veterinarai rekomenduoja atlikti dantų patikrinimus bent kartą per metus, o vyresniems ar į dantų ligas linkusiems šunims – du kartus per metus.
Po profesionalios dantų priežiūros procedūrų svarbu užtikrinti, kad namuose šuns burna būtų prižiūrima tinkamai. Vetklinikoje „Begemotas“ veterinarai pateikia išsamias instrukcijas šeimininkams, kaip rūpintis šuns burnos sveikata, kokį maistą ar papildus pasirinkti, bei kokių produktų ar žaislų reikėtų vengti.
Kada kreiptis į veterinarą?
Suprasti, kada šuns dantų priežiūra reikalauja veterinaro pagalbos, gali būti nelengva. Visgi tam tikri simptomai gali signalizuoti apie būtinybę atlikti profesionalų dantų apžiūrą. Štai kelios situacijos, kada rekomenduojama nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją:
1. Blogas kvapas iš burnos. Jei šuns burnos kvapas tapo nemalonus ir stiprus, tai gali būti ženklas apie susikaupusias bakterijas, infekciją ar net dantenų uždegimą.
2. Dantų akmenų susikaupimas ir geltonos apnašos. Apnašos ir akmenys, ypač ties dantenų linija, yra pirmasis signalas, kad reikia atlikti valymą. Pašalinti susikaupusius akmenis savarankiškai namuose gali būti sudėtinga, todėl geriausia kreiptis į specialistus, kurie atliks procedūrą saugiai ir efektyviai.
3. Dantenų uždegimas arba kraujavimas. Jei pastebėjote, kad jūsų šuns dantenos yra paraudusios, patinusios ar net kraujuoja, tai gali būti rimtos infekcijos požymiai. Tokioje situacijoje svarbu kreiptis į veterinarą, kuris atliks išsamų tyrimą ir skirs tinkamą gydymą.
4. Šuo prarado apetitą. Skausmas burnoje dažnai sutrikdo augintinio valgymo įpročius. Jei šuo prarado apetitą arba pastebėjote, kad jis vengia kramtyti tam tikroje burnos pusėje, tai gali būti dėl dantų skausmo arba giluminių infekcijų.
5. Padidėjęs seilėjimasis. Padidėjęs seilių kiekis taip pat gali būti dantų problemų ženklas, ypač jei šuo bando slėpti skausmą kramtymo metu.
Kaip šeimininkas gali padėti?
Nors profesionali priežiūra veterinarijos klinikoje yra būtina, taip pat svarbu, kad šeimininkai reguliariai rūpintųsi šuns dantimis namuose. Štai keli pagrindiniai patarimai:
1. Reguliarus dantų valymas. Naudojant specialų šunų dantų šepetėlį ir pastą, valykite šuns dantis bent kelis kartus per savaitę. Tai sumažina apnašų kaupimąsi ir padeda išlaikyti burną sveiką.
2. Specialios dantų priežiūros priemonės, kramtalai ir žaislai. Šiuo metu veterinarijos rinkoje yra keliasdešimt skirtingų priemonių dantų priežiūrai: milteliai, skysčiai, kremai ar kramtalai, kurie padeda pašalinti apnašas ir stimuliuoja dantenas. Rinkitės Jums patogiausius bei šunims skaniausius. Tačiau vengti reikėtų per kietų žaislų, kurie gali pažeisti dantis.
3. Sveika mityba. Kokybiškas maistas ir vitaminai yra svarbūs dantų bei dantenų sveikatai. Įtraukite į augintinio racioną kramtomuosius užkandžius arba maisto papildus, kurie palaiko burnos higieną.
Vetklinikos „Begemotas“ profesionalų patirtis
Veterinarijos klinikos „Begemotas“ veterinarai turi ilgametę patirtį dantų priežiūros srityje ir specializuojasi tiek prevencijos, tiek gydymo srityje. Čia naudojama moderni įranga ir saugios procedūros, padedančios spręsti net sunkiausias dantų problemas. Vetklinika pasiruošusi suteikti visapusišką burnos higieną šuniui, įskaitant tyrimus, gydymą bei prevencines konsultacijas.
Burnos higiena – tai daugiau nei tik dantų valymas. Reguliariai atliekami dantų patikrinimai ir profesionalios procedūros yra būtinos šuns sveikatai, o veterinarijos klinika Vilniuje „Begemotas“ pasirengusi padėti jūsų augintiniui jaustis geriau ir gyventi ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.