Pavojus, kurio negalima ignoruoti: kaip apsaugoti savo kalytę nuo pieno liaukų navikų?

2024 m. rugsėjo 16 d. 09:00
Pieno liaukų augliai yra viena dažniausių onkologinių problemų tarp šunų patelių. Šie augliai, kurie gali būti tiek gerybiniai, tiek piktybiniai, susidaro iš pieno liaukų audinio. Straipsnyje kartu su veterinarijos gydytoju – chirurgu aptarsime pagrindinius aspektus, susijusius su pieno liaukų augliais šunų patelėms: jų atsiradimo priežastis, prevenciją, požymius, kada reikėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją, bei galimus gydymo būdus.
Daugiau nuotraukų (11)
Kas yra pieno liaukų augliai?
Pieno liaukų augliai (dar kitaip vadinami navikai) kalytėms – tai dariniai pieno liaukų audiniuose. Jie gali būti gerybiniai (neplintantys ir nekenksmingi) arba piktybiniai (agresyvūs ir plintantys į kitus organus). Net 50% pieno liaukų auglių šunų patelėms yra piktybiniai, todėl labai svarbu juos laiku diagnozuoti ir gydyti. Veterinarijos klinikoje „Begemotas“ Vilniuje galima atlikti išsamią diagnostiką, naudojant moderniausią įrangą, kuri leidžia greitai ir tiksliai nustatyti auglio tipą ir būklę.
Kodėl jie susidaro?
Pieno liaukų auglių atsiradimą gali lemti įvairūs veiksniai, tokie kaip genetinis polinkis, hormoninis disbalansas ir išoriniai aplinkos veiksniai. Pagrindiniai rizikos veiksniai yra:
  • Hormonai. Estrogenai ir progesteronai vaidina svarbų vaidmenį pieno liaukų auglių atsiradime. Nesterilizuotos šunų patelės dažniau serga pieno liaukų vėžiu dėl padidėjusios hormoninės veiklos. Vetklinikos „Begemotas“ specialistai rekomenduoja kalytės sterilizaciją atlikti po pirmosios rujos praėjus 2–3 mėnesiams, jei ji nebus veisiama, nes gali padėti sumažinti šią riziką.
  • Amžius. Dažniausiai pieno liaukų augliai atsiranda vyresnio amžiaus kalytėms, ypač toms, kurios yra vyresnės nei šešerių metų. Su amžiumi organizme vyksta hormonų pokyčiai, galintys skatinti navikų atsiradimą.
  • Genetika. Tam tikros veislės, tokios kaip pudeliai, terjerai, taksai, boksininkai ir kiti, gali turėti didesnį polinkį į pieno liaukų auglių atsiradimą.
  • Dieta ir gyvenimo būdas. Nesubalansuota mityba, antsvoris ir mažas fizinis aktyvumas taip pat gali padidinti auglių atsiradimo riziką.
Kaip išvengti pieno liaukų auglių?
Prevencija yra labai svarbi siekiant sumažinti pieno liaukų auglių riziką šunų patelėms. Pagrindiniai būdai, kaip sumažinti šią riziką, apima:
1. Sterilizacija/kastracija. Patelės katracija yra vienas efektyviausių būdų užkirsti kelią pieno liaukų augliams. Sterilizacija po pirmosios rujos gali sumažinti pieno liaukų auglių riziką iki minimumo. „Begemotas“ klinikoje sterilizacijos operacijos atliekamos naudojant inovatyvią chirurginę įrangą, užtikrinančią maksimalų saugumą ir efektyvumą.
2. Reguliarūs sveikatos patikrinimai. Reguliarūs vizitai pas veterinarą leidžia laiku aptikti bet kokius ankstyvus pieno liaukų pokyčius. „Begemotas“ klinikoje dirbantys profesionalūs gydytojai chirurgai gali atlikti klinikinius tyrimus ir rekomenduoti tolesnius veiksmus, jei pastebimi įtartini pokyčiai.
3. Subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas. Tinkama mityba ir fizinis aktyvumas padeda išlaikyti optimalų kūno svorį ir bendrą šuns sveikatą, kas gali sumažinti auglių atsiradimo riziką.
Kada kreiptis į veterinarijos gydytoją?
Svarbu kreiptis į veterinarijos gydytoją, kai tik pastebima bet kokia nauja ar neįprasta forma ar guzas kalytės pieno liaukose. Net jei šuo nerodo skausmo ar kitų simptomų, pieno liaukų augliai gali būti rimta problema. Kai kurie simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra:
  • Padidėjęs pieno liaukų plotas arba patinimas.
  • Išskyros iš spenelių.
  • Opos arba žaizdelės aplink pieno liaukas.
  • Apetito praradimas arba svorio kritimas.
  • Letargija arba apatija.
Klinikoje „Begemotas“ Vilniuje naudojama moderni diagnostikos įranga leidžia greitai ir tiksliai nustatyti problemos priežastis, o profesionalūs gydytojai padeda parinkti tinkamiausią gydymo būdą.
Kaip gydomi pienų laukų navikai kalytėms?
Gydymo pasirinkimas priklauso nuo auglio tipo, dydžio, išplitimo ir bendros šuns sveikatos būklės. „Begemotas“ klinikoje yra taikomi šie pagrindiniai gydymo metodai:
1. Chirurgija. Chirurginis auglio pašalinimas yra vienas dažniausiai naudojamų gydymo metodų. Tik įsitikinus, kad navikas nėra išplitęs galima atlikti šalinimo operaciją saugiai. Chirurgijos metu gali būti pašalintas tik auglys arba visa pieno liaukų linija, priklausomai nuo auglio dydžio ir kiekio.
2. Chemoterapija. Piktybiniams augliams gali būti taikoma chemoterapija, ypač jei jie išplito į kitus organus. Chemoterapija gali padėti sumažinti auglio dydį, sulėtinti jo augimą arba naikinti metastazes.
3. Paliatyvi priežiūra. Jei auglys yra labai išplitęs ar piktybinis, o bendra augintinio būklė prasta – gydymo galimybės ribotos, gali būti taikoma paliatyvi priežiūra, siekiant pagerinti šuns gyvenimo kokybę ir sumažinti skausmą.
Pieno liaukų augliai šunų patelėms yra rimta sveikatos problema, kurią reikia laiku diagnozuoti ir tinkamai gydyti. Veterinarijos klinikoje „Begemotas“ Vilniuje teikiamos aukščiausio lygio diagnostikos ir gydymo paslaugos, naudojant modernią įrangą ir profesionalų gydytojų chirurgų komandą. Reguliarūs apsilankymai pas veterinarą, tinkama prevencija ir savalaikis gydymas gali žymiai pagerinti jūsų augintinio sveikatą ir gyvenimo kokybę. Jei pastebėjote bet kokius pieno liaukų pakitimus savo kalytės papilvėje arba turite klausimų apie galimus pieno liaukų navikus, nedelskite ir užsiregistruokite konsultacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.