Smiltynės miške pasimetusio murklio gelbėjimo operacija – su dronais ir šilumos jutikliais

Antradienio pavakarę Smiltynėje šeimininkė pasigedo Bengalijos katino Kingo. Sėkminga jo paieškos istorija pasidalino „Facebook“ puslapis „Dingusių asmenų ir gyvūnų paieška dronais visoje Lietuvoje“.

 Smiltynės miške pasimetusio murklio gelbėjimo operacija – su dronais ir šilumos jutikliais.<br> PaieškaDronais.LT nuotr.
 Smiltynės miške pasimetusio murklio gelbėjimo operacija – su dronais ir šilumos jutikliais.<br> PaieškaDronais.LT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2024, 2:56 PM, atnaujinta Jun 26, 2024, 1:48 PM

Susijaudinusi moteris pranešė, kad augintinis Smiltynėje pamiškėje pabėgo jos mylimas bengalų veislės katinas Kingas bei paprašė atvykti į Smiltynę padėti surasti jos mylimą keturkojį šeimos narį.

„Pasakiau, jog per valandą laiko būsiu susiruošęs ir išvyksiu bei daviau patarimus kaip pasiruošti paieškai ir ką reikalinga atlikti iki paieškos.

Išvykstu iš Vilniaus 18:40 ir jau 21:50 sėkmingai stoviu eilėje prie 22-os valandos kelto į Smiltynę.

Atvykos į susitikimo tašką, užduodu klausimus, kurie padeda įvertinti situaciją bei numatyti, kuria kryptimi galėjo nueiti katinas, patikrinau oro erdvę nuo apribojimų bei greitai sudarau drono skrydžio ir paieškos planą.

Einant pakeliui iki paskutinės matytos katino vietos, dėl visa ko nužvelgiu teritoriją termovizoriniais žiūronais, tačiau katino nematyti. Atvykus į numatytą vietą, atlieku standartinį skrydžio patikrinimą ir dronas jau kylą į orą.

Neilgai trukus, pastebiu miško tankmėje švytintintį tašką. Nutaikęs tolimačio lazerį, išmatuoju temperatūrą ir matau, jog šiluminis šaltinis nėra šiaip įkaitęs akmuo ar medžio kamienas (karštomis vasaros dienomis, medžių kamienai bei įkaitę akmenys dar ilgai išlaiko šilumą ir būna tikra kliūtis siekiant atpažinti objektus). Matau, jog tai gyvūnui būdingas šilumos antvaizdas.

BINGO! Šaltinis skleidžia gyvūnams būdinga temperatūrą bei dydis ir forma atitinka katino siluetą, objektas truputį sujuda, kas leidžia net neabejoti, jog aptikau gyvūną.

Priskrendu arčiau, patikrinu su zoom kamerą, tačiau per šakas neina įžiūrėti– matosi tik termovizorinis atvaizdas. Šeimininkei Deimantei ir jos pagalbininkei įduodu viena iš radijos stotelių ir liepiu eiti po dronu ir klausytis mano nurodymų, kur eiti, jog sėkmingai prieitų prie katino. Tuo tarpu nepaleidžiu katino iš akių ir stebiu artėjančias merginas, kurioms radijo ryšiu koreguoju priartėjimo kryptį.

Drono pulto ekrane matau kaip merginos priartėja prie pat katino, tačiau net iš arti dėl jo margo kailio, jo nepastebi (tokį katiną, pasislėpusį aukštoje žolėje, plika akimi pastebėti beveik neįmanoma).

Galiausiai mergina jį pamato, vikriu judesiu čiumpa į glėbį ir bėga atgal prie manęs. Labai nuostabus jausmas pamatyti, grįžtančią merginą su džiaugsmo ašaromis ir savo mylimu katinu, stipriai spaudžiamu glėbyje. Atokvėpis visiems – rekordinė paieška drono pakėlimo truko tik 6 minutes!!!

Tai dar kartą įrodo mūsų efektyvumą bei kuomet šeimininės ryžtingai priimtas sprendimas kreiptis į mus pagalbos, išgelbėjo ne tik jos šeimą nuo bemiegių naktų, streso, nerimo bei nežinios jausmo, bet tikriausiai ir pačio katino gyvybę, nes sekantį rytą praūžusi stipri audra naminiam gyvūnui galėjo būti nepakeliama“, – užsibaigė įrašas.

PaieškaDronais.LT – revoliucinė naujovė dingusių žmonių ir gyvūnų paieškose

PaieškaDronais.LT yra sensacinga ir inovatyvi paslauga, kuri atsirado dėl nuolat dingstančių žmonių bei gyvūnų problemos. Šią paslaugą įkūrė Edvinas, susidūręs su būtinybe surasti dingusį šeimos augintinį. Pasitelkus droną, augintinis buvo sėkmingai rastas, o šis įvykis įkvėpė Edviną spręsti problemą iš esmės.

Nuo tos akimirkos Edvinas, panaudodamas savo ilgametę karinę patirtį ir drono pilotavimo įgūdžius, nusprendė, kad tokia pagalba gali būti naudinga daugeliui žmonių, kurie neturi tinkamų priemonių dingusiems artimiesiems ar gyvūnams surasti. Taip ir gimė idėja įkurti PaieškaDronais.LT.

PaieškaDronais.LT sprendžia dingusių žmonių ir gyvūnų problemą naudodami naujausios kartos termovizorinius dronus ir kitą termovizorinę įrangą. Ši pažangi technologija iš esmės keičia paieškos rezultatus, leidžiant greitai ir efektyviai surasti dingusius asmenis ar gyvūnus.

PaieškaDronais.LT vykdo ne tik dingusių naminių augintinių ar sužeistų laukinių gyvūnų paieškas, bet ir teikia pagalbą valstybinėms tarnyboms, kuriose būtina naudoti pažangias termovizorines technologijas. Šios technologijos yra nepakeičiamos atliekant kasdienes užduotis, tokias kaip paieškos ir gelbėjimo operacijos, gaisro židinių nustatymas ar kitos specifinės užduotys, kur reikalinga termovizorinė įranga.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.