Kodėl jūsų šuo šeriasi, meta plaukus ir plinka?

2024 m. birželio 21 d. 12:00
Šuns šėrimasis, plaukų metimas ir plikimas yra dažnos problemos, su kuriomis susiduria daugelis šunų savininkų. Šie simptomai gali būti įvairių priežasčių rezultatas – nuo normalaus sezoninio šėrimosi iki rimtų sveikatos sutrikimų. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindines priežastis, kodėl šunys šeriasi, meta plaukus ir plinka, bei kada verta kreiptis į veterinarijos specialistę – dermatologę veterinarijos klinikoje Begemotas Vilniuje.
Daugiau nuotraukų (13)
Natūralus šuns šėrimasis
Visų pirma, svarbu paminėti, kad šėrimasis yra natūralus procesas daugeliui šunų. Plaukai auga, sensta ir galiausiai iškrenta, kad užleistų vietą naujiems plaukams. Šėrimosi intensyvumas gali skirtis priklausomai nuo šuns veislės, sezono, gyvenimo sąlygų ir individualių savybių. Pavyzdžiui, tokios veislės kaip Labradoro retriveriai ar Sibiro haskiai natūraliai šeriasi daugiau. Pavasarį ir rudenį šunys paprastai šeriasi intensyviau, nes jų kailis prisitaiko prie besikeičiančio, šylančio ar šalančio sezono.
Stresas ir aplinkos pokyčiai
Šunys yra jautrūs aplinkos pokyčiams ir gali patirti stresą dėl įvairių priežasčių, tokių kaip persikraustymas, naujo šeimos nario atsiradimas ar ilgalaikis šeimininko nebuvimas. Stresas gali sukelti padidėjusį šėrimąsi ir plaukų metimą. Tokiais atvejais svarbu atkreipti dėmesį į šuns elgesį ir bandyti sumažinti streso šaltinius, pasitarus su veterinarijos gydytoju galima bandyti naudoti raminančius preparatus ar feromonus.
Sveikatos problemų rodiklis
Padidėjęs šėrimasis, plaukų metimas ir plikimas taip pat gali būti sveikatos problemų požymiai. Dažniausios priežastys gali būti alergijos, odos infekcijos, parazitai, hormonų disbalansas ar netgi rimtesnės ligos, tokios kaip autoimuniniai sutrikimai. Jei šuo šeriasi daugiau nei įprasta ir tai lydi kiti simptomai, tokie kaip odos paraudimas, niežulys, žaizdelės ar plikos vietos, būtina kuo skubiau kreiptis pagalbos į veterinarijos kliniką.
Mityba ir kailio priežiūra
Tinkama mityba yra esminis veiksnys, lemiantis šuns kailio sveikatą. Subalansuota dieta, turinti reikiamų vitaminų ir mineralų, gali padėti išlaikyti sveiką kailį ir sumažinti šėrimąsi. Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose, linų sėmenų aliejuje ar specialiuose papildai, yra ypatingai naudingos kailio sveikatai.
Be to, reguliari kailio priežiūra yra labai svarbi. Šukavimas padeda pašalinti negyvus plaukus ir skatina naujų plaukų augimą. Maudymas su tinkais šampūnais atsižvelgiant į šuns odos būklė taip pat gali padėti išlaikyti šuns odą ir kailį sveiką. Tačiau svarbu nenaudoti žmonėms skirtų šampūnų, nes jie gali sukelti odos sausumą ir sudirgimą.
Kada vis dėlto reikia kreiptis į veterinarijos gydytoją – dermatologą?
Jei pastebite, kad jūsų šuo šeriasi daugiau nei įprasta, meta plaukus arba plinka, ir tai nėra susiję su sezoniškumu bei lydi kiti simptomai, kurių nepavyksta sutvarkyti namų sąlygomis reikia kreiptis į veterinarijos specialistą. Vilniuje veikiančioje veterinarijos klinikoje Begemotas dirba veterinarijos gydytoja – dermatologė, kuri specializuojasi šunų odos ligų ir kailio problemų diagnostikoje bei gydyme. Patyrusi specialistė, gebanti diagnozuoti ir gydyti įvairias odos problemas, kurios gali sukelti šėrimąsi ir plikimą.
Šuns šėrimasis, plaukų metimas gali būti natūralus procesas, tačiau dažnai tai gali rodyti ir rimtesnes sveikatos problemas. Tinkama mityba, reguliari kailio priežiūra ir streso valdymas gali padėti sumažinti šėrimosi intensyvumą. Jei problema išlieka arba lydi kiti simptomai, būtina kreiptis į veterinarijos specialistus veterinarijos klinikoje „Begemotas“. Profesionalus ir rūpestingas požiūris į jūsų augintinio sveikatą padės užtikrinti, kad jūsų šuo jaustųsi gerai ir atrodytų sveikai. Veterinarijos klinika „Begemotas“ Vilniuje yra žinoma dėl savo profesionalių veterinarų komandos ir modernios įrangos. Klinikoje dirbantys veterinarijos gydytojai– specialistai, turinti didelę patirtį dermatologijos bei kitose vidaus ligų srityse. Veterinarijos gydytojai Begemote gali atlikti visus reikiamus tyrimus, nustatyti tikrąją problemos priežastį ir paskirti tinkamą gydymo planą. Begemoto specialistų profesionalumas ir rūpestis kiekvienu pacientu padeda šeimininkams suprasti ir spręsti savo augintinių problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.