Dažnas lietuvis peršeria savo keturkojus augintinius: kenčia nuo virškinimo sutrikimų, alergijų ir nutukimo

Augintinių mityba yra ne ką mažiau svarbi nei mūsų mityba. Kaip ja pasirūpinti? Pasirodo, augintinių šeimininkai ne visuomet žino. Be to, lietuviai yra linkę peršerti savo numylėtinius.

Vienos iš dažniausių gyvūnų mitybos klaidų, su kuriomis susiduria veterinarijos gydytojai, yra netinkamo pašaro pasirinkimas ir gyvūno peršėrimas.
Vienos iš dažniausių gyvūnų mitybos klaidų, su kuriomis susiduria veterinarijos gydytojai, yra netinkamo pašaro pasirinkimas ir gyvūno peršėrimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-29 19:00

Vienos iš dažniausių gyvūnų mitybos klaidų, su kuriomis susiduria veterinarijos gydytojai, yra netinkamo pašaro pasirinkimas ir gyvūno peršėrimas.

„Netinkamai pasirinkę pašarą šeimininkai gali susidurti atsiradusiomis odos reakcijomis – alergijomis. Vieni dažniausiai pasitaikančių simptomų yra snukio bei ausų kasymasis, pėdučių, kirkšnies sričių laižymas ir lėtinės ar atsikartojančios išorinės ausies infekcijos. Šeriant netinkamu pašaru ar peršeriant gyvūną, taip pat gali atsirasti ir virškinamojo trakto sutrikimai, tokie kaip vėmimas ar viduriavimas“, – teigia „Kaivanos“ veterinarijos klinikos veterinarė – farmacininkė Aistė Ruminaitė.

Tam, kad šių nepageidaujamų reakcijų į pašarą būtų išvengta, rekomenduojama gyvūną šerti visaverčiu, subalansuotu pašaru.

Tačiau, anot veterinarės, ne visais atvejais pasirinkus aukštos kokybės pašarą šeimininkai išsprendžia atsiradusias augintinio sveikatos problemas.

Tokiu atveju rekomenduojama kreiptis į veterinarijos gydytoją bei aptarti koks pašaras galėtų būti tinkamiausias Jūsų augintiniui.

Jei veterinarijos gydytojas, atlikęs išsamius tyrimus, nustato rimtas sveikatos problemas, yra skiriamas gydymas ir dažnu atveju pasirenkama veterinarinė dieta, pritaikyta pagal gyvūno būklę ir esamą problemą.

Viena iš dažniausiai skiriamų dietų yra antistruvitinė. Tai gydomasis pašaras, kuris gyvūnams yra skiriamas šlapimo pūslėje formuojantis struvitams bei urolitams, kaip prevencija ir pagalba prie paskirto gydymo.

Šis pašaras rūgština šlapimą ir neleidžia formuotis struvitinės kilmės akmenims šlapimo pūslėje.

Taip pat viena iš dažnesnių veterinarijos gydytojų skiriamų dietų yra diabetinė. Ši dieta pasirenkama gyvūnams, kuriems nustatymas cukrinis diabetas, gydymui yra paskiriami vaistai kontroliuojantys gliukozės kiekį kraujyje. Ilgainiui naudojant šią gydomąją dietą, palaikant optimalų gyvūno svorį, pagerinama reakcija į insuliną.

„Palaikyti gyvūno optimalų svorį labai svarbu ne tik sergant cukriniu diabetu, viršsvoris gali apsunkinti bendrą gyvūno būklę ir turėti didelę įtaką sąnarių bei kaulų problemoms. Tokiu atveju, kai gyvūno viršsvorio nepavyksta kontroliuoti šeriant augintinį įprastu maistu, galima rinktis gydomąją dietą. Šiame pašare gausu skaidulų, kurios greičiau gyvūnui sukelia sotumo jausmą bei chondroprotektorių, kurie užtikrina sąnarinių kremzlių tinkamos būklės palaikymą“, – teigia „Kaivanos“ veterinarijos klinikos veterinarė – farmacininkė Aistė Ruminaitė.

Šeimininkams, kurių augintiniai yra puikios formos, užsiima aktyvia fizine veikla, rekomenduojama judėjimui ir sąnariams skirta gydomoji linja.

Šiame pašare gausu omega 3 riebalų rūgščių bei MSM medžiagos, kuri veikia priešuždegimiškai.

Ši veterinarinė dieta gali būti skiriama degeneracinių sąnarių ligų kontrolei, tokių kaip osteoartritas, osteoartrozė.

Anot veterinarės, esminis skirtumas tarp gydomosios dietos ir visaverčio pašaro yra tai, kad joje yra didelis lengvai virškinamų dietinių baltymų kiekis, gausu omega 3 rūgščių, antioksidantų, probiotikų bei pašaras yra begrūdis.

Omega-3 riebalų rūgštys veikia odos medžiagų apykaitą, gerina barjerinį sluoksnį, teigiamai veikia skeleto ir judėjimo sistemą, kraujotaką bei metabolizmą.

Gerosios bakterijos, kitaip dar vadinamos probiotikais, gerina virškinimo sistemą, gerina imuninės sistemos veiklą.

Begrūdė formulė garantuoja žemą glikeminį indesą, nes vietoj grūdinių kultūrų yra pasirinktos pupelės. Tai vertingas maistinės ląstelienos šaltinis, kuris pagerina virškinimo sistemos veiklą. Visi šie komponentai subalansuosi kiekvienoje gydomojoje dietoje taip, kad būtų kuo lengviau pasisavinami ir palengvintų augintinio sveikimo laikotarpį.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB Kaivana.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.