Tačiau šie metai kitokie nei anksčiau.
Viso pasaulio gurmanai sunerimę – baltųjų trumų, randamų Italijos miškuose, kainos šoktelėjo kone dvigubai. O grybautojai įsitikinę, kad dėl visko kaltas pernelyg sausas ruduo ir itin karšta, sausromis alinusi vasara Italijoje.
„Tokio katastrofiškai prasto trumų derliaus nebuvo jau 60 metų“, – specialistus citavo britų dienraštis „The Telegraph“.
Tad nenuostabu, kad šių grybų kainos šiemet stipriai kandžiojasi, – už kilogramą baltųjų trumų prašoma net 4,5 tūkstančio eurų. Pernai jų buvo galima įsigyti ir už 2,5 tūkstančio eurų.
Kai trumų medžiotojai ėmė ieškoti savo laimikių gerai jiems žinomose vietose, paaiškėjo, kad kai kur šalyje derlius gali būti sumažėjęs kone 90 procentų.
Vien Italijoje yra apie 200 tūkstančių registruotų trumų ieškotojų, kurie tiekia šiuos delikatesus restoranams ir parduotuvėms. Žinoma, šiemet konkurencija – didžiulė.
O grybautojai vieni į trumų medžioklę neina – čia jiems visuomet pagelbėja ištikimi, gerai išdresuoti keturkojai. Tiesa, kiekvienas toks grybautojas apie gerą vietą niekam neprasitaria ir laiko tai paslaptyje, mat keli trumai gali būti parduoti itin brangiai, ypač šiemet.
Nacionalinė Italijos žemės ūkio organizacija „Coldiretti“ vis dar tikisi, kad artimiausiu metu šalyje palis.
Tačiau kol laukiama malonės iš dangaus, dėl nepalankių orų sparčiai kyla trumų kainas.
„Baltieji trumai auga drėgnoje dirvoje. Be to, turi būti vėsoka – tiek užsimezgimo, tiek augimo fazių metu. Todėl šiemet trumai ne brangūs, o labai brangūs.
Restoranų šeimininkai savo klientams jau rašo perspėjimus, kad šiemet paragauti gabalėlį šio delikateso – tai tarsi laukti, kad aplankytų fortūna“, – sakė Emilijos-Romanijos regione, Savinjo miestelyje, restoraną turtintis Alberto Bettini.
Nenuostabu, kad ir patiekalai su trumais šiais metais restoranuose brangesni. Pavyzdžiui, pietų patiekalų rinkinį su trumais praėjusiais metais buvo galima užsisakyti maždaug už 35 eurus, šiemet toks pat kainuoja jau 55 eurus. Be abejo, klientai perspėjami dėl pasikeitusių kainų.
Dėl lietaus stygiaus Italijoje ir mažo trumų derliaus padidėjo patiekalų kainos ir Didžiojoje Britanijoje. O kai kurie restoranai turėjo net išbraukti patiekalus su trumais iš savo valgiaraščio.
„Pirkome 300 gramų baltųjų trumų, tačiau juos panaudojome privataus vakarėlio metu“, – papasakojo Claudio Milani, Londone įsikūrusio restorano „L’Anima“ virtuvės vadovas.
Tačiau kol trumų kainos siekia neregėtas aukštumas, šių grybų ieškotojai – kaip niekada apimti azarto. Juk išskirtinis radinys šiemet – itin vertingas, tad į pagalbą pasitelkiami aštriausią uoslę turintys šunys.
Bene populiariausi Italijoje ir labiausiai šiai veiklai tinkantys – Romanijos vandens šunys.
Tai senovinė retriverių veislė, nebijanti drėgmės ir prastų oro sąlygų. Tiesa, moderniais laikais šių šunų veislė buvo patobulinta – veisėjų dėmesys buvo sutelktas jų uoslei pagerinti.
Todėl šie keturkojai – oficialiai pripažinta geriausia trumų ieškančių šunų veislė Italijoje.
Tiesą sakant, trumą surasti gali kone kiekvienas šuo, jei tik jį išmokysite tai daryti. Kaip viename interviu dienraščiui „The New York Times“ sakė dresuotoja Elizabeth Kalik, išmokyti šunį surasti daiktą pagal kvapą – bene lengviausia užduotis: „Juk tai natūrali šuns elgsena.“
Jos įkurtoje dresūros mokykloje „NW Truffle Dogs“ trumų ieškoti mokomi įvairiausi šunys – nuo Pomeranijos špico ar pitbulterjero iki bet kokio mišrūno.
O radiniai, aptikti įvairių veislių šunų, – įspūdingi.
Pavyzdžiui, 2007 metais 1,5 kilogramo sveriantis baltasis trumas parduotas už 330 tūkstančių JAV dolerių (apie 300 tūkst. eurų), o prieš trejetą metų Italijoje aptiktas net 1 kilogramo ir 890 gramų gastronomijos deimantas įvertintas 840 tūkstančių eurų.
Šie specifinį itin stiprų kvapą turintys grybai auga nuo 5 iki 20 centimetrų po žeme, dažniausiai aptinkami tarp medžių šaknų.
Trumai būna dviejų rūšių – juodieji ir baltieji. Juodųjų randama kalvotose Prancūzijos apylinkėse, kur auga bukai ir ąžuolai, o Šiaurės Italijoje dažniau ieškoma baltųjų trumų, aptinkamų riešutmedžių miškuose.
Po žeme susiformavę trumai užauga nuo graikinio riešuto dydžio iki gumbo, sveriančio daugiau nei kilogramą.
Tad jeigu gyventumėte Italijoje ar Prancūzijoje, ko pirmiausia imtumėte mokyti savo amsių?