Vos 20 minučių per dieną, o santykiai su vaikais pasikeis neatpažįstamai

Motinos dieną vaikai apsupa mamas dėmesiu – kas dovanoja pačių kurtas atvirutes, lepiną pusryčiais ar leidžia atsikvėpti. Taip mes parodome, kaip jas mylime ir gerbiame. O jei darytume atvirkščiai – dėmesiu lepintume vaikus? Tėvystės konsultantė ir projekto „Rami mamystė“ sumanytoja Dovilė Petraitė sako, kad jei tėvai kasdien skirtų vaikams daugiau individualaus dėmesio, rezultatai pasirodytų labai greitai ir džiugintų visus tėvus.

 Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
 Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2024, 10:36 PM

„Vaikų auginimas dažnai yra nemenkas iššūkis daugeliui, o tuo pačiu jis gali talpinti savyje pačias nuostabiausias, nepakartojamas ir džiuginančios akimirkas. Itin svarbus dalykas, kurį gali įgyvendinti tėvai, siekiantys puoselėti šiltą bei stiprų ryšį su savo vaikais – tai leisti laiką kartu. Klinikinė psichologė dr. Laura Markham pabrėžia ypatingo laiko (angl. Special Time), praleisto su vaiku, svarbą, kuris gali turėti ilgalaikį teigiamą poveikį tiek jūsų vaikui, tiek jums“, – sako Dovilė.

Kas gi tas ypatingas laikas? Ypatingas laikas yra laikas, kai jūs visiškai sąmoningai būnate su savo vaiku.

„Tai laikas, kai esate su vaiku ir savo vaikui, leidžiate jam jaustis mylimu, priimtu ir saugiu. Tai gali būti žaidimas su žaislais, pasivaikščiojimas gamtoje, knygų skaitymas ar bet koks kitas veiksmas, kuris jūsų vaikui yra svarbus ir malonus. Svarbu atminti, kad tai vaiko laikas su jumis, jis nusprendžia, ką darysite jo metu. Jūsų užduotis – įsiklausyti į vaiko poreikius, juos atliepti, gėrėtis ir džiaugtis savo vaiku“, – vardija mamų konsultantė.

Svarbiausia – tiesiog mėgaukitės tuo laiku kartu su savo vaiku. Todėl būtina pasidėti telefoną toliau nuo saves, pasistengti, kad niekas jūsų netrikdytų ir nepulti daryti kitų užduočių. Tiesiog būkite čia ir dabar.

„Ypatingas laikas kasdien su vaiku tampa be galo svarbus, kai šeimoje yra du ar daugiau vaikų. Kiekvienas vaikas nori mamos ar tėčio nedalomo, tik jam vienam skirto dėmesio, tad jei kasdien gebėsite kiekvienam suteikti po 20–30 min. savo laiko, jūsų ryšys su vaikais neįtikėtinai sustiprės ir pagerės“, – pažada D. Petraitė.

Kokia nauda iš praleisto laiko kartu su kiekvienu vaiku? Projekto „Rami mamystė“ autorė vardija:

  1. Ryšio stiprinimas. Ypatingo laiko metu jūs suteikiate galimybę savo vaikui jaustis ypatingu ir mylimu, o tai stiprina judviejų ryšį, pasitikėjimą ir saugumo jausmą.
  2. Savivertės skatinimas. Leisdami laiką tik su vaiku, jūs jam parodote, kad jis jums yra svarbus ir brangus, o tai skatinti vaiko pasitikėjimą savimi.
  3. Savireguliacija. Ypatingo laiko metu galite padėti savo vaikui išmokti atpažinti ir suvaldyti savo emocijas. Jūsų buvimas su vaiku padės jam jaustis saugiu net ir sunkiais momentais.
  4. Streso mažinimas. Laikas kartu yra puikus būdas sumažinti stresą tiek jums, tiek jūsų vaikui. Susitelkę tik į šį aktyvumą, jūs galite pamiršti kasdieninius rūpesčius ir tiesiog mėgautis laiku su savo vaiku.
  5. Sąmoningas buvimas. Ypatingo laiko metu turite galimybę būti sąmoningais. Tai puiki galimybė pastebėti ir suprasti savo vaiko poreikius bei interesus.

„Ypatingas laikas – tai yra investicija į jūsų vaiko emocinę ir psichologinę gerovę, kuri gali turėti ilgalaikį teigiamą poveikį. Skirkite laiką savo vaikui, leiskite jam jaustis svarbiu ir mylimu bei kurkite ypatingus momentus drauge“, – sako Dovilė. Remdamasi dr. Lauros Markham knyga „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“ tėvystės konsultantė D. Petraitė išskiria ypatingo laiko praleidimo būdus pagal amžiaus grupes:

Kūdikiai (nuo gimimo iki 1 metų)

Ypatingas laikas su kūdikiu gali būti paprasta, bet labai svarbi veikla. Skirkite laiko tiesiog būti kartu su savo kūdikiu, laikydami jį ant rankų, savo glėbyje, kalbindami jį, šypsodamiesi jam. Jūsų kūdikis jaustis saugus ir mylimas. Taip pat galite skaityti kūdikiui knygas, rodyti paveikslėlius. Tokiu būdu skiepysite meilę knygoms ir skaitymui.

Vaikai (nuo 1 iki 6 metų)

Ypatingas laikas su mažais vaikais gali būti be galo linksmas. Tai gali būti kūrybinis laikas: leiskite savo vaikui pasirinkti veiklą, kuri jam patinka, pavyzdžiui, piešti, lipdyti ar dėlioti kaladėles. Būkite įsitraukę ir leiskite jam vadovauti veiklai. Arba šauniai leisti laiką lauke: eikite pasivaikščioti į parką ar mišką. Stenkitės būti atviri vaiko žaidimui ir pasiūlymams. Tai puiki galimybė sužinoti daugiau apie savo vaiko pomėgius.

Mokyklinio amžiaus vaikai (nuo 7 iki 12 metų)

Ypatingas laikas su vaikais gali būti geriau suplanuotas ir be galo įdomus. Galite pasikalbėti apie dienos įvykius, apie kilusius iššūkius ar įvykusius smagius dalykus. Galite leisti laiką įgyvendindami bendrą projektą, pavyzdžiui, ką nors pagaminti ar sukurti. Ši veikla ne tik skatins jūsų vaiko kūrybingumą, bet ir stiprins jūsų tarpusavio ryšį.

Paaugliai (nuo 13 iki 18 metų)

Ypatingas laikas su paaugliu vaiku gali būti daugiau apie bendravimą ir palaikymą. Leiskite jam jaustis priimtu ir suprastu. Taip pat svarbu ‘atrasti’ paauglio pomėgius, tad pasirinkite veiklą, kurią mėgsta jūsų paauglys, pavyzdžiui, sportas, filmo peržiūra ar muzikos klausymas. Būkite atviri ir įsitraukę į jo pasirinktą veiklą.

„Ypatingas laikas su savo vaikais kiekvienoje amžiaus grupėje suteikia puikią galimybę kurti stiprų tarpusavio ryšį ir ypatingus momentus. Ir atminkite, svarbiausia – tiesiog būti čia ir dabar su savo vaiku“, – primena mama.

Dovilė Petraitė veda įvairius mokymus mamystės temomis bei konsultuoja asmeniškai. Daugiau informacijos www.ramimamyste.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.