Ginekologė įspėja moteris: nuo vėžį sukeliančio viruso pasislėpti – beveik be šansų

Lytiškai plintančias infekcijas nemaža visuomenės dalis vis dar klaidingai sieja su audringu seksualiniu gyvenimu, atsitiktiniais lytiniais santykiais ar neištikimybe. Tačiau sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja akušerė ginekologė Marina Aponavičienė paaiškina, jog taip pat lytiniu keliu plintantis žmogaus papilomos virusas (ŽPV) bent kartą per gyvenimą paliečia bene visus intymių santykių turėjusius žmones, nepaisant jų gyvenimo būdo. Nors jau kurį laiką pažengusiose šalyse paaugliai nuo viruso padarinių apsaugomi vakcinacija, dalis vyresnio amžiaus atstovų yra linkę dvejoti. Ginekologė įsitikinusi – nėra netinkamo amžiaus apsaugoti savo gyvybei.

Ginekologė įsitikinusi – nėra netinkamo amžiaus apsaugoti savo gyvybei.<br>lrytas.lt koliažas
Ginekologė įsitikinusi – nėra netinkamo amžiaus apsaugoti savo gyvybei.<br>lrytas.lt koliažas
Žmogaus papilomos virusas<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Žmogaus papilomos virusas<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Ginekologo apžiūra<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Ginekologo apžiūra<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-05-03 18:03

Sukelia ne tik gimdos kaklelio vėžį

ŽPV yra vienas dažniausiai išsivysčiusiose šalyse sutinkamų lytiniu keliu plintančių virusų ir nors iš 200 jo tipų vos 16 yra laikomi aukštos rizikos, būtent jie per metus padaro įtaką bene 700 tūkst. vėžinių susirgimų ir beveik 400 tūkst. mirčių.

Gydytoja paaiškina, kad apie 90 proc. užsikrėtusiųjų nejaučia jokių neįprastų simptomų, o organizmas pats susidoroja su virusu. Tačiau nemažai daliai ŽPV užsikrėtusių žmonių virusas sukelia nenormalių ląstelių vystymąsi ir, galų gale, vėžinius pakitimus.

„Daugybė žmonių vis dar nežino, jog šį virusą nešioja būtent vyriškoji lytis, o tai reiškia, kad vėžiniai susirgimai gali paveikti kiekvieną. Virusas daro įtaką ikivėžinių ir vėžinių būklių išsivystymui išangėje, vulvoje, makštyje, varpoje, ryklėje bei burnoje, taip pat maždaug 60 ŽPV tipų sukelia nemalonias ir sunkiai gydomas papilomas.

Net ir turint ilgalaikį lytinį partnerį ar naudojantis apsaugos priemonėmis, vis tiek galima užsikrėsti šiuo virusu. Prezervatyvai negali uždengti visos lytinės zonos, tad ŽPV vis tiek gali būti perduodamas. O viruso taikinyje yra visi lytinių santykių turėję ar turintys asmenys“, – įvardija akušerė ginekologė M. Aponavičienė.

ŽPV gali sukelti pakitimus net po daugelio metų

Ji pabrėžia, kad ŽPV geriausiai atpažįstamas kaip gimdos kaklelio vėžio sukėlėjas, kadangi tik šiam vienam viruso sukeliamam vėžio tipui yra skirti specialūs tyrimai. Tai yra daugiausiai moterų gyvybių pasiglemžiantis vėžinis susirgimas, todėl sulaukusios 25-erių metų Lietuvos gyventojos kas keletą metų yra kviečiamos nemokamai išsitirti dėl gimdos kaklelio pakitimų.

Anot gydytojos, svarbu įvertinti ir tai, kad užsikrėtus ŽPV infekcija, tiek karpos, tiek ikivėžiniai ar vėžiniai pakitimai atsiranda ne iš karto. Pavyzdžiui, karpos gali atsirasti praėjus keletui savaičių ar net mėnesių po intymių santykių su užsikrėtusiuoju, o vėžiniai pakitimai gimdos kaklelyje gali išsivystyti net ir po dešimtmečio ar dar ilgesnio laiko periodo.

„Pažengusi medicina šiandien leidžia molekuliniame lygmenyje išsitirti ne tik dėl gimdos kaklelio vėžio grėsmės, bet ir dėl paties ŽPV užkrato ir nustatyti konkrečius jo tipus organizme. Mažiausiai nemalonus ir tiksliausias tyrimas moterims yra PAP testas, kurio metu ginekologas specialiu šepetėliu paima gimdos kaklelio ląstelių mėginį. Vėliau jis laboratorijoje būna tiriamas skystoje terpėje. Tyrimų rezultatų dažniausiai galima tikėtis jau po savaitės.

Skatinant moteris nedelsti ir užbėgti galimoms sveikatos problemoms už akių, Motinos dienos proga „Antėja“ laboratorijose iki gegužės 5 dienos taikomos specialios nuolaidos ŽPV aukštos rizikos tipų tyrimui bei gimdos kaklelio citologiniam tyrimui skystoje terpėje. Tyrimo metu galima aptikti net menkiausius, plika akimi nepastebimus pakitimus, kurie leis imtis prevencinių gydymo priemonių. Kuo anksčiau aptinkami pakitimai ir juos sukėlę ŽPV tipai, tuo veiksmingesnis ir paprastesnis gydymo procesas būna pacientėms“, – rekomendacijomis dalijasi M. Aponavičienė.

Žingsniai po teigiamo atsakymo

Gydytoja akušerė ginekologė pasakoja, kad aptikus ŽPV virusą ir pakitimus gimdos kaklelyje, pacientėms būna atliekamas kolposkopijos tyrimas. Jo metu įtarimų keliančios vietos apžiūrimos per mikroskopą ir paimami maži mėginiai tolimesniems tyrimams laboratorijoje. M. Aponavičienė nuramina, jog tyrimas gali būti nemalonus, tačiau nėra skausmingas.

„Tyrimo metu naudojame inovatyvius įrankius, kurie leidžia su minimaliu diskomfortu pacientei atlikti šią svarbią procedūrą. Jei biopsijos vietose pastebimi kraujavimai, gydytojai juos tuojau pat sustabdo. Pacientės į ginekologinę kėdę neretai atsisėda išsigandusios, tačiau netrukus supranta, kad viskas nėra taip baisu, kaip galima įsivaizduoti. Dažna prisipažįsta, kad keletą kartų pajunta lengvą spazmą ties pilvo apačia.

Atlikus biopsiją, kurį laiką reikėtų riboti fizinį aktyvumą, ilgas maudynes vonioje, lankymąsi pirtyje ar baseine, neužsiimti lytiniais santykiais, kad gimdos kaklelio sienelės gražiai sugytų, neatsirastų kraujagyslių įtrūkimų“, – plačiau papasakoja M. Aponavičienė.

Galimybę apsisaugoti turi kiekvienas

Sulaukus tyrimo rezultatų, gydytojai įvertina reikalingus tolimesnius žingsnius, kurie padėtų išvengti vėžinio susirgimo. Neretais atvejais, skiriama papildoma patikra po pusmečio ar metų. Gydytoja pažymi, jog vienintelis būdas apsisaugoti nuo grėsmingų gimdos kaklelio pokyčių, ikivėžinių ar vėžinių būklių, kurias lemia ŽPV, yra vakcinacija.

Valstybės lėšomis nemokamai nuo šio viruso skiepijamos 11 metų sulaukusios mergaitės ir berniukai, tačiau anot M. Aponavičienės, vyresni žmonės, ypač turintys lytinių santykių, taip pat turėtų nerizikuoti savo sveikatos gerove ir pasinaudoti galimybėmis apsisaugoti nuo pavojingiausių ŽPV tipų.

„Šiuo metu efektyviausią apsaugą suteikia devyniavalentė vakcina nuo ŽPV. Jos pavadinimas išduoda, kad pasiskiepijusiam asmeniui suteikiama apsauga nuo labiausiai su vėžiu siejamų viruso tipų: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ir 58. Vyresniems nei 11 metų vaikams yra skiriamos dvi arba trys skiepo dozės, o jų poreikį įvardija skiepijantis specialistas pagal žmogaus amžių. Tiek paauglių, tiek suaugusiųjų organizmai vakciną toleruoja gana gerai, šalutinės reakcijos primena lengvą peršalimą, keletą dienų skiepo vieta gali būti rausva, įsitempusi ar šiek tiek patinusi, kadangi vakcina leidžiama į raumenį. Imunitetas minėtiems viruso tipams susidaro po antrosios vakcinos dozės praėjus kelioms savaitėms“, – sako gydytoja.

Ji primena, jog kol kas vakcinacija yra vienintelis būdas be susilaikymo nuo lytinių santykių, padedantis išvengti grėsmingų, ŽPV lemiamų ligų išsivystymo. Siekiant apsaugoti save, savo partnerį ar artimuosius, sprendimas pasiskiepyti nuo šios infekcijos kai kuriais atvejais gali prilygti išsaugotai gyvybei.

Anot M. Aponavičienės, svarstant kaip parodyti rūpestį ir meilę savo mamoms Motinos dienos proga, verta pagalvoti apie sveikatai naudingus sprendimus: „Mūsų mamos jau padovanojo mums gražiausią ir vertingiausią dovaną – gyvybę, tad pasirūpinti jų apsauga nuo daugybės moterų gyvybes nusinešančio gimdos kaklelio vėžio, gali būti mūsų duoklė atgal.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.