Tragiški vaizdai Časiv Jare: iš kadaise klestėjusio miesto liko tik griūvėsiai ir nuodeguliai, tačiau pasitraukė ne visi

Mėnesius trukusio nesiliaujančio Rusijos apšaudymo artilerija metu buvo nuniokotas strategiškai svarbus miestas Rytų Ukrainoje, rodo nauja naujienų agentūros „The Associated Press“ gauta dronų filmuota medžiaga, kurioje matyti, kad vos vienas pastatas liko nepaliestas, namai ir savivaldybės įstaigos sudegė, o miestas, kuriame kadaise gyveno 12 tūkst. žmonių, dabar yra beveik apleistas.

Časiv Jaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Časiv Jaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
AP/Scanpix nuotr.
AP/Scanpix nuotr.
AP/Scanpix nuotr.
AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2024, 1:10 PM

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Časiv Jaras, įsikūręs tarp žalių laukų ir miškų, virto apokaliptiniu miestu. Sugriovimai primena Bachmuto ir Avdijivkos miestus, kurių Ukraina neteko po ilgus mėnesius trukusio bombardavimo ir didžiulių abiejų pusių nuostolių.

Strategiškai svarbų miestą jau kelis mėnesius puola Rusijos pajėgos. Užėmusi jį Rusija kontroliuotų kalvos viršūnę, nuo kurios galėtų pulti kitus miestus, sudarančius Ukrainos rytinės gynybos pagrindą, rašo AP. Tai sudarytų sąlygas galimai platesniam Rusijos puolimui, kuris, pasak Ukrainos pareigūnų, gali prasidėti jau šį mėnesį.

Rusija pėsčiomis ir šarvuotomis transporto priemonėmis pradėjo puolimo bangas prieš Časiv Jarą, kur Ukrainos karių skaičius yra mažesnis nei įprasta, nes jiems beviltiškai trūksta amunicijos. Ukrainiečiai nekantriai laukia, kol JAV ir kiti sąjungininkai atsiųs naujų atsargų.

Daugiabučių namų eilės Časiv Jare nuo sprogimų tapo juodos it anglys, buvo išmuštos skylėmis arba paverstos medžio ir mūro krūvomis. Namai ir visuomeniniai pastatai buvo smarkiai apgadinti. Auksinis bažnyčios kupolas liko sveikas, tačiau pastatas po juo atrodo nuniokotas.

Pirmadienį nufilmuotoje „The Associated Press“ gautoje filmuotoje medžiagoje, išskyrus vienišą vyrą, einantį kelio viduriu tarp sugriautų statinių, nematyti nei karių, nei civilių.

Regiono gubernatorius Vadymas Filaškinas trečiadienį per Ukrainos televiziją sakė, kad Časiv Jare išsilaikė 682 gyventojai, gyvenantys „labai sunkiomis sąlygomis“. Prieš karą mieste gyveno daugiau kaip 12 500 gyventojų. V.Filaškinas sakė, kad likusieji jau daugiau kaip metus neturi vandens ir elektros tiekimo, o humanitarinė pagalba juos pasiekia „vis sunkiau“.

Šie sugriovimai rodo, kad per daugiau nei dvejus metus trunkantį karą Rusija vykdė „išdegintos žemės“ taktiką, jos pajėgoms sugriovus ištisus miestus, nužudžius ir iš namų ištrėmus tūkstančius civilių gyventojų.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pripažino, kad dėl pavėluoto sąjungininkų karinės pagalbos Ukrainai pristatymo šalis liko Kremliaus didesnių ir geriau aprūpintų pajėgų „malonėje“.

Ukraina ir jos Vakarų partneriai skuba dislokuoti itin svarbią naują karinę pagalbą, kuri gali padėti sustabdyti lėtą, bet nuolatinį Rusijos progresą, taip pat užkirsti kelią dronų ir raketų atakoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.