Pateikė tikslius skaičius: kiek per balandį kilo prekių ir paslaugų kainos

2024 m. balandį, palyginti su kovu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 proc., skelbia Valstybės duomenų agentūra.

2024 m. balandį, palyginti su kovu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 proc.<br>Asociatyvi D.Umbraso nuotr.
2024 m. balandį, palyginti su kovu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 proc.<br>Asociatyvi D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 10:14 AM, atnaujinta May 9, 2024, 10:16 AM

Agentūros duomenimis, vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,3 proc., paslaugų kainos padidėjo 0,8 proc. Daugiausiai įtakos pokyčiui turėjo drabužių, daržovių, atostogų išvykų, kitų, niekur kitur nepriskirtų, finansinių paslaugų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, tabako gaminių, degalų ir tepalų, avalynės kainų padidėjimas bei gamtinių dujų, šilumos energijos, elektros energijos kainų sumažėjimas.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 4,2 proc. Daugiausia sumažėjo gamtinių dujų (27,1 proc.), šilumos energijos (8,6 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (7,3 proc.), elektros energijos (1,9 proc.) kainos, bet padidėjo būsto priežiūros ir remonto paslaugų (0,5 proc.) kainos.

Tuo metu Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 3,3 proc., rinkos kainos padidėjo 0,6 proc.

Agentūra pastebi, kad 2024 m. balandį, palyginti su kovu, dėl naujų pavasario ir vasaros sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 3,4 proc. Drabužiai pabrango 3,9 proc., avalynė – 3 proc., aprangos valymas – 1 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,3 proc. Labiausiai pabrango vaisių ir daržovių sultys, miltai, rūkytos dešros, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, konservuotos ir paruoštos daržovės, cukrus, bet atpigo valgomieji ledai, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, riešutai, užšaldyta žuvis, duona, valgomieji subproduktai.

Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo citrinų, vėlyvųjų bulvių, saldžiųjų paprikų, pomidorų, kininių kopūstų, bet sumažėjo mangų, ilgavaisių agurkų, avokadų, brokolių, vynuogių kainos.

Metinė infliacija sudarė 0,1 proc.

Taip pat Valstybės duomenų agentūra praneša, kad 2024 m. balandžio metinė infliacija sudarė 0,1 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, tabako gaminių, automobilių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, medicinos paslaugų kainų padidėjimas bei elektros energijos, kietojo kuro, dujų, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 2,2 proc., paslaugų kainos padidėjo 5,7 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 5,4 proc., rinkos kainos padidėjo 1 proc.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: KAM komentarai apie bepiločių orlaivių ekosistemą Lietuvoje