Patarė, į ką atkreipti dėmesį, jei norite sulaukti mažesnių sąskaitų už elektrą

Balandį, suaktyvėjus elektros energijos generacijai iš atsinaujinančių šaltinių, Lietuvoje fiksuotos rekordiškai mažos elektros kainos. Visgi ekspertas atkreipia dėmesį į milžiniškus valandinius kainų šuolius, prisidedančius prie didesnių elektros sąskaitų.

Elektra.<br>V.Skaraičio nuotr.
Elektra.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pinigai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 11:28 AM

Pasak bendrovės „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovo Manto Kavaliausko, nors elektros kainų svyravimai tikėtini ir artimiausiu metu, būdų laviruoti elektros išlaidose yra. Jis taip pat atskleidžia, kokių kainų pokyčių gali tikėtis vartotojai, pasirinkę su birža susietą elektros planą.

Didžiuliai kainų svyravimai

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, elektros energijos vidutinė mėnesio kaina „Nord Pool“ biržoje balandžio pirmojoje pusėje siekė 0,042 euro už kilovatvalandę (Eur/kWh) be PVM ir buvo 38 proc. mažesnė už šių metų kovo mėnesio vidutinę kainą, kuri siekė 0,068 Eur/kWh.

Balandžio 14 d. fiksuotas kainos rekordas – tądien elektros dienos kaina biržoje buvo mažiausia nuo 2018 m. birželio ir siekė 0,002 Eur/kWh.

M. Kavaliauskas atkreipia dėmesį, kad nors vidutinė pastarųjų savaičių elektros kaina biržoje yra viena žemiausių per šiuos metus, jai būdingas nuolatinis kintamumas, kurio pastarosiomis savaitėmis netrūko. Pavyzdžiui, praėjusios savaitės pirmadienį, nuo 15 iki 17 val., elektros kaina biržoje buvo neigiama ir siekė -0,01 Eur/kWh, kai sekančią dieną, nuo 9 iki 10 val., ji augo iki 0,149 Eur/kWh.

„Tad nepaisant fiksuotų rekordiškai žemų kainų atvejų, bendra pastarųjų mėnesių tendencija „Nord Pool“ biržoje – dideli valandiniai kainų svyravimai. Tokių atvejų, kai kainos naktį yra neigiamos, o ryte ir vakare siekia kelis šimtus eurų už megavatvalandę, gali pasitaikyti ir daugiau, kadangi didmeninė elektros kaina biržoje yra veikiama daugybės veiksnių“, – sako jis.

Didesnė tikimybė kainų augimui nei mažėjimui

Vartojimo įpročiai, gamtinių dujų kainos svyravimai, oro sąlygos, elektros tinklo remonto darbai – šie ir kiti veiksniai lemia elektros biržos kainos didelius netolygumus. M. Kavaliausko teigimu, gyventojams, pasirinkusiems su birža susietą planą, elektros kaina keičiasi kas valandą, tačiau egzistuoja ir tam tikras sezonų arba metų ritmas.

„Jį paprasčiausia suprasti per paklausos ir pasiūlos dėsnį. Įprastai mažiausias elektros poreikis būna naktimis ir savaitgaliais, atitinkamai kaina biržoje taip pat yra žemesnė nei darbo dienomis. Sezoniniai pokyčiai taip pat svarbūs, pavyzdžiui, elektros kaina dažniausiai smunka žemyn pavasarį, pasibaigus šildymo sezonui. Prie to prisideda ir suaktyvėjusi žaliosios elektros energijos gamyba iš saulės, vėjo ir vandens, kuri žiemą yra pasyvesnė“, – sako ekspertas.

Anot „Elektrum Lietuva“ atstovo, nors prognozuoti artimiausių mėnesių elektros kainų svyravimus „Nord Pool“ biržoje yra sudėtinga dėl ją lemiančių veiksnių kompleksiškumo, šiuo metu rinkoje atsiranda vis daugiau signalų apie didėjantį vartojimą.

„Šiuo metu, visiškai atsisakius rusiškų dujų, rinkoje ima augti jų kaina, taip pat matome, kad pamažu atsigauna pramonė ir vartojimas, o tai reiškia, kad gali augti elektros paklausa. Po daugiau nei mėnesio prasidedanti vasara taip pat gali lemti kainų svyravimus, nes per karščius didėja elektros paklausa. Verta nepamiršti ir nestabilumo geopolitikoje – kariniai konfliktai kelia riziką tiekimo grandinėms, o jų sutrikdymas ar nutraukimas iš karto smarkiai išaugintų elektros kainas“, – teigia ekspertas.

Sprendimų sutaupyti yra

Nepaisant elektros kainų dinamikos biržoje, būdų mažinti išlaidas už elektros energiją yra. Pagrindinis jų – stebėti situaciją rinkoje, ir pagal tai reguliuoti savo vartojimo įpročius

Pavyzdžiui, biržoje esant aukštai valandinei kainai, rekomenduojama nepalikti buitinės technikos įrenginių budėjimo režimu. Vartotojai taip pat raginami išjungti šviesą kambariuose, juose nesant, atsakingai naudoti kondicionierių namų vėsinimui bei namuose esančią kitą elektrai imlią techniką.

„Lyginant fiksuotos kainos planus su biržos kaina susietais planais, pastaruosius pasirinkę vartotojai tam tikrais atvejais gali sutaupyti, tačiau egzistuoja rizika ir gerokai daugiau išleisti. Siekiant efektyviai valdyti šias rizikas, būtina greita reakcija į pokyčius elektros biržoje. Visiems elektros vartotojams siūlome pasinaudoti „Elektrum“ programėle, kurioje galima stebėti elektros kainos pokyčius „Nord Pool“ biržoje ir pagal tai priimti sprendimus dėl jos vartojimo tam tikru metu“, – sako ekspertas.

Tuo metu gyventojams, nenorintiems derinti savo vartojimo prie rinkoje besikeičiančių kainų, rekomenduojama kainą fiksuoti, visas jos kitimo rizikas paliekant tiekėjui. Anot M. Kavaliausko, tam šiuo metu yra palankus metas, kadangi sezoniškai pavasarį, lyginant su kitais metų laikais, elektros kainos būna vienos pigiausių metuose. Tai lemia didėjanti elektros energijos generacija iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir įprastai mažėjantis elektros vartojimas.

„Tinkamu metu užfiksavus kainas, galima jaustis saugiai dėl elektros kainų ir nesibaiminti jų svyravimų biržoje. Iš praktikos pastebime, kad sprendimas dėl elektros kainos fiksavimo labiausiai pasiteisina tiems gyventojams, kurie tai padaro atsitraukus žiemai. Laikui bėgant didėja rizika dėl augančių kainų biržoje ir atitinkamai tiekėjų siūlomų elektros planų brangimo“, – sako „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.