Poilsiautojai jau apgulė pajūrį: sužinokite, kokios kainos laukia Vilionės. Vasaros pradžioje poilsiautojai kai kur gundomi mažesnėmis kainomis, bet jos netrukus turėtų išaugti

Poilsis pajūrio viešbučiuose ar svečių namuose vasarą – toli gražu ne kiekvienam pagal kišenę. Todėl nenuostabu, kad jau birželį į tris čia veikiančius kempingus plūstelėjo svečių su palapinėmis ar kemperiais.

Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seniausiai pajūryje veikiančiame Nidos kempinge vienu metu gali tilpti apie šimtą kemperių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seniausiai pajūryje veikiančiame Nidos kempinge vienu metu gali tilpti apie šimtą kemperių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palangos kempingo šeimininkai neslepia, kad plyname lauke trūksta natūralaus pavėsio.
Palangos kempingo šeimininkai neslepia, kad plyname lauke trūksta natūralaus pavėsio.
V.Puidokas: „Pats mėgstu keliauti kemperiais, todėl žinau,  ko tokiems turistams reikia.“<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
V.Puidokas: „Pats mėgstu keliauti kemperiais, todėl žinau, ko tokiems turistams reikia.“<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Alvydas Ziabkus, LR korespondentas

Jun 16, 2017, 12:10 PM, atnaujinta Jun 16, 2017, 12:15 PM

Pajūryje šiuo metu veikia trys kempingai. Seniausias ir žinomiausias įsikūręs Nidoje, o naujausias, dirbantis vos antrą sezoną, – Palangoje.

Birželio pradžios orai nebuvo įspūdingi, tačiau turistų srautas jau gerokai pagausėjęs. Juolab kad kai kuriuose kempinguose kol kas taikomos mažesnės, nei numatytos vėliau, kainos.

Gera vasaros pradžia

Palangos savivaldybė prieš dvejus metus už ES lėšas pastatytam kempingui dar ieško čia investuosiančio nuolatinio valdytojo. Todėl didžiulėje poilsio bazėje poilsiautojus priima vėl laikinojo nuomininko konkursą laimėjusi viešoji įstaiga „Mažoji fiesta“.

Šiemet savivaldybė pradinę mėnesio nuomos kainą, palyginti su praėjusiais metais, kilstelėjo nedaug – iki 3,5 tūkst., tačiau „Mažajai fiestai“ konkursą pavyko laimėti tik pasiūlius 6 tūkst. eurų.

Per visą sezoną kempingo nuomininkai savivaldybei sumokės beveik 8,5 tūkst. eurų daugiau nei pernai. Tačiau viešosios įstaigos vadovas Valdas Puidokas vylėsi, kad ir uždirbti pavyks daugiau.

Pernai, atmetus mokesčius už nuomą, žemės sklypą, elektrą ir vandenį, bendrovei liko apie 5 tūkst. eurų. Šią vasarą tikimasi bent kelis kartus daugiau.

„Antrą vasarą veikiančio kempingo žinomumas yra nepalyginti didesnis, todėl birželio 1-ąją vos pravėrus vartus į teritoriją vienas po kito įvažiavo 8 kemperiai.

Beveik 40 kemperių jau sulaukėme per pirmąsias dešimt vasaros dienų, nors pernai iki Joninių pas mus buvo beveik tuščia“, – vasaros sezono pradžia džiaugėsi palangiškis.

V.Puidokas pasakojo, kad dar nežinodamas, ar bus paskelbtas nuomos konkursas, jis per žiemą nenutraukė ryšių su Palangos kempingu besidominčiais klientais ir priiminėjo užsakymus.

Klientai buvo informuojami, jog vasarą kempingas veiks, kad ir kas jį valdytų.

Šįmet išlaidų bus mažiau

Dirbant antrus metus nuomininkams sumažėjo išlaidų. „Pernai jau buvome nupirkę skalbimo mašinas, elektrines virykles, mikrobangų krosneles, sukūrėme komunikacijų tinklą, įrengėme reklamos iškabas. Į visa tai šiemet mums investuoti nebereikės“, – sakė V.Puidokas.

Nuomininkams netikėtai sumažėjo net išlaidos už vandenį. Tik šią vasarą prieš pradedant dirbti buvo pastebėtas vandentiekio nuotėkis po žeme.

Paaiškėjo, kad iki šiol, kai būdavo atidaroma vandentiekio sklendė, kasdien nutekėdavo apie 3 kubinius metrus vandens, o už jį mokėjo „Mažoji fiesta“.

Didesnio poilsiautojų srauto įstaigos vadovas tikėjosi ir dėl mažų čia teikiamų paslaugų kainų. Jas V.Puidokas nustatė pagal panašaus lygio Vokietijos kempingų kainų vidurkį.

Tiesa, palyginti su pernykšte vasara, Palangos kempinge viskas pabrango vienu euru, tačiau paslaugos vis vien kainuoja pigiau nei Nidoje, Giruliuose ir Liepojoje.

Neseniai iš Olandijos atvykę tarptautiniai kempingų vertintojai padarė išvadą, kad čia teikiamos paslaugos net per pigios.

„Pats mėgstu keliauti kemperiais, todėl žinau, ko tokiems turistams reikia. Galiu užtikrinti, kad pas mus yra visa reikiama infrastruktūra.

Čia atvažiavęs asmuo pasiruoš net pokyliui: galės nusiprausti, išsiskalbti drabužius ir juos išsilyginti“, – teigė V.Puidokas.

Tobulinti teks valdytojams

Tačiau antrą vasarą kempingą valdančios įstaigos vadovas turėjo nemažai pastabų jo projektuotojams.

Juk gamtoje esančius kempingus pasirenkantys keliautojai nori pabėgti nuo miesto betono, o čia visa teritorija išklota ažūrinėmis betono trinkelėmis.

Ant jų nepatogu pastatyti atsivežtas kėdutes ir stalus – jų kojos įsmenga į trinkelių tarpus.

Kemperiams ir palapinėms skirtas plynas laukas, kuriame trūksta medžių, todėl tvyrant karščiams nėra jokio pavėsio.

Projektuotojai galėjo pagalvoti ir apie kokiomis nors tvorelėmis atskiriamas teritorijas kemperiams, kad turistai turėtų nors kiek privatumo ir pasijustų kaip savo kieme.

V.Puidokas tikisi, kad šiuos smulkius trūkumus ištaisys būsimasis nuolatinis kempingo operatorius.

Žvarbiu oru – į namelius

Klaipėdos pašonėje, Giruliuose, esantis kempingas veikia nuo 2009 metų. Jį nuo pernai sausio valdo 6 metams parinktas operatorius – uostamiesčio bendrovė „Jūros kempingas“.

Pagal sutartį, įmonė uostamiesčio savivaldybei turi mokėti po 24 tūkst. eurų nuomos mokestį ir per šešerius metus į infrastruktūros atnaujinimą investuoti 20 tūkst. eurų.

„Jūros kempingas“ kol kas vienintelis pajūryje, kuris turistams nakvynę gali suteikti mediniuose nameliuose. Keturiems asmenims skirtas namelis parai kainuoja 65 eurus.

Kaip teigė administratorė Elvyra Žakevičiūtė, nameliai leidžia kempingui dirbti ištisus metus. Pernai jame apsilankė per 800 kemperių, o iš viso poilsiavo apie 20 tūkst. žmonių.

Šį mėnesį, atsižvelgus į prastokus orus, kempingo administracija pirmą kartą pradėjo taikyti nuolaidas su kemperiu atvykstantiems turistams.

Mažesnės kainos taikomos ir čia nusprendus praleisti ilgiau negu parą.

Nidoje kainos nesikeičia

Žinomiausias pajūrio kempingas yra Nidoje – čia jis veikia jau 14 metų.

Už privačias lėšas pastatytas kempingas nuo 2004 metų priklauso bendrovei „Nidos kempingas“.

Jos direktorius Einaras Burkšas pasakojo, kad 1,7 hektaro teritorijoje kasmet atnaujinama infrastruktūra, tačiau atsirasti naujiems statiniams trukdo griežti Kuršių nerijos nacionalinio parko apribojimai.

E.Burkšas tvirtino, kad čia teikiamų paslaugų kaina nesikeičia daugiau nei 10 metų.

Įmonė nepasinaudojo net ir nacionalinės valiutos keitimo laikotarpiu – kaina litais tiksliai buvo perskaičiuota į eurus ir ji nebekito.

Tokį stabilumą įvertino klientai – Nidos kempingą yra pamėgę Baltijos šalyse keliaujantys užsieniečiai ir poilsiauti atvykstantys lietuviai.

„Veiklos pradžioje mūsų kempingas gal ir atrodė brangokas, bet dabar bendras kainų lygis Lietuvoje jau seniai mus pasivijo ir pralenkė“, – aiškino kempingo vadovas.

Apgyvendinimo ir paslaugų kainos – skirtingos

Nors kempingai tikrai pigesni už viešbučius, didesnei šeimai apsistoti juose kasdien gali kainuoti po kelias dešimtis eurų.

Para vienam suaugusiajam ir vaikui iki 12 metų Palangos kempinge atsieina atitinkamai 4 ir 2 eurus, Giruliuose – 5 ir 3 eurus, Nidoje – 5 ir 2,5 euro. Tiesa, pastarajame kempinge nuo birželio 23 iki rugpjūčio 20 d. kaina pakils iki 6,5 ir 3,5 euro.

Vieta mažesnei ir didesnei palapinei Palangoje atsieina 5 ir 6, Giruliuose – 5 ir 7, Nidoje šiuo metu – 3,5 ir 6,5, o nuo Joninių – 5 ir 8 eurus.

Už standartinį kemperį Palangoje imama 10 eurų, Giruliuose ir Nidoje – po 16, bet pastarajame kempinge vidurvasario kaina sieks 18 eurų. Už prikabinamąjį gyvenamąjį namelį Palangoje teks sumokėti 12, Giruliuose – 23, Nidoje dabar – 19, o vėliau – 21 eurą.

Vieta lengvajam automobiliui atsieina 3,5–5 eurus, mikroautobusui – 5–10 eurų.

Bene labiausiai skiriasi drabužių skalbimo ir džiovinimo kaina: Palangoje ji siekia 2, o Giruliuose ir Nidoje – 6 eurus.

Nidos kempinge vienu metu telpa 100 kemperių arba palapinių, Palangos – 50 kemperių ir 70 palapinių, Girulių – 25 kemperiai ir 50 palapinių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.