Perdegimas darbe: pasidalijo būdais, kaip jo išvengti ir kas gali padėti jį įveikti

Keliaukite, atraskite ir patirkite įspūdžius be trukdžių – tik „Telia“ 5G internetas veikia visoje Lietuvoje!

Pervargimas ir perdegimas – vis dažnesnis darbuotojų, neskaičiuojančių darbo valandų ar patiriančių stresą darbe palydovas.<br>„Pexels“ nuotr.
Pervargimas ir perdegimas – vis dažnesnis darbuotojų, neskaičiuojančių darbo valandų ar patiriančių stresą darbe palydovas.<br>„Pexels“ nuotr.
Pervargimas ir perdegimas – vis dažnesnis darbuotojų, neskaičiuojančių darbo valandų ar patiriančių stresą darbe palydovas.<br>„Pexels“ nuotr.
Pervargimas ir perdegimas – vis dažnesnis darbuotojų, neskaičiuojančių darbo valandų ar patiriančių stresą darbe palydovas.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 12:00 PM

Pervargimas ir perdegimas – vis dažnesnis darbuotojų, neskaičiuojančių darbo valandų ar patiriančių stresą darbe palydovas. Tiesa, perdegimui įtakos turi ir neigiami išgyvenimai, kurių pastaraisiais metais išties netrūko. Pastebėti, atpažinti ir spręsti – šių pagrindinių taisyklių laikosi verslai, kuriems rūpi darbuotojų fizinė ir emocinė savijauta. Kas gali jiems padėti? Bene svarbiausias patarimas – nedelsiant imtis veikti: išlaikyti darbo ir poilsio režimą, jei įmanoma, pakeisti aplinką, kalbėtis su kolegomis ir neatidėlioti vizito pas specialistus.

Tikslas – užkirsti kelią

Kaip pasakojo „Telia“ Žmogiškųjų išteklių vadovas Ramūnas Bagdonas, jų įmonėje daug dėmesio skiriama perdegimo prevencijai, o prireikus – pagalbai darbuotojui: pavyzdžiui, skiriamos medikų ar psichologų konsultacijos. Taip pat palaikomos iniciatyvos, skatinančios burtis į bendruomenes, rengti renginius, vykti darbostogų, pakeisti darbo vietą, su kolegomis paieškoti bendrų hobių – visiems kartu kurti socialinius ryšius, kurie ypač vertingi, patiriant nerimą dėl globalių ar asmeninių problemų.

Emocinės gerovės ambasadoriai – „Telia“ darbuotojai-savanoriai, kurie išklausė psichoterapeutų vedamus emocinės gerovės ir psichologinio konsultavimo pagrindų mokymus. Šiuose kursuose įgytos žinios darbuotojams padeda lengviau pastebėti kolegas, kurie, galbūt, susiduria su psichologiniais sunkumais, jaučia nerimą ar paprasčiausiai nori išsikalbėti. Jie ne tik išklauso, bet ir paskatina kolegas skirti daugiau dėmesio savo sveikatai bei savijautai, kreiptis pagalbos į profesionalus.

Biuruose „Telia“ darbuotojai kasmet švenčia Tarptautinę laimės dieną – šiemet diskutavo, kas iš tiesų yra laimė. Kolegoms nuolat organizuojamos šiaurietiško ėjimo treniruotės, veiklos lauke, sporto užsiėmimai. Vyksta sesijos su psichologais ir kitais specialistais, padedančiais įveikti nerimą, baimes dėl vykstančio karo Ukrainoje. Vieni kolegos renkasi savanoriauti, kiti renka paramą – kiekvienas ieško savo būdo jaustis geriau.

Darbostogos – sostinėje

Galimybė pakeisti darbo vietą, pavyzdžiui, dirbti gamtos apsuptyje, kitoje neįprastoje vietoje: SPA, bendradarbystės erdvėje, viešbutyje, taip pat padeda kovoti su stresu, atsipalaiduoti, pasisemti naujų idėjų. Kaip kalbėjo R.Bagdonas, įmonės biuras primena namus, jame galima rinktis skirtingas erdves dirbti vienam ar komandoms, prireikus – pailsėti. Biure nėra kabinetų, priskirtų darbo vietų, taigi, darbuotojai, gali prisėsti bet kur, pavyzdžiui, ant sofos ar kitoje vietoje poilsio zonoje ir dirbti.

Jei ieško kūrybiškesnės aplinkos, kolegos gali keliauti į svečius pas kitame biure dirbančius kolegas.

Nors darbostogoms populiariausia rinktis pajūrį, kitus kurortus ar užsienį, ką darbostogautojams gali pasiūlyti Vilnius? Vilniuje komandos ar pavieniai darbuotojai savo darbo stalą gali iškeisti į visiškai naują darbo vietą vienoje iš bendradarbystės erdvių, viekiančių sostinės centre ar kituose rajonuose.

Po darbų – pats metas aplankyti miesto laisvalaikio erdves: muziejus, galerijas, išbandyti miesto restoranus, žinoma, naktinį gyvenimą, leistis į aktyvias pramogas ir kitaip pažinti miestą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.