Demencija ir keptas maistas – įspėja, kas ypač kenkia smegenims

Prancūziškos bulvytės ar kepti svogūnų žiedai – gruzdintas maistas, kuriuo mėgaujasi daugybė žmonių. Tačiau naujas tyrimas atskleidžia, kad riebaluose kepti valgiai gali padidinti riziką susirgti demencija.

Gruzdintas maistas<br>123rf nuotr.
Gruzdintas maistas<br>123rf nuotr.
migdolai<br>Pexels nuotr.
migdolai<br>Pexels nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 6:42 AM

Mokslininkai aiškinosi, kas nutinka, jei dideli kepimo aliejaus kiekiai yra naudojami pakartotinai. Tai – dažna praktika restoranuose.

Tyrėjai nustatė, kad panaudotame aliejuje gali būti smegenims kenksmingų priemaišų, kurios galiausiai patenka į maistą.

Žiurkės, kurioms buvo duodama pakartotinai panaudoto aliejaus, pasireiškė daugiau uždegimo požymių, kurie, kaip teigiama, pažeidžia kraujagysles ir pagreitina kognityvinių funkcijų silpnėjimą.

„Kepimas aukštoje temperatūroje siejamas su keliais medžiagų apykaitos sutrikimais. Tačiau, mūsų žiniomis, esame pirmieji, pateikę įrodymų, kad ilgalaikis kepto aliejaus vartojimas didina neurodegeneraciją“, – skelbia Čikagos universiteto tyrėjai.

Tyrimo santrauka buvo pristatyta Amerikos biochemijos ir molekulinės biologijos draugijos metiniame susitikime, o pilną straipsnį ketinama publikuoti žurnalo „Journal of Biological Chemistry“ priede.

Rezultatai kelia nerimą

Restoranuose ir namuose kepimo aliejus nuolat pakartotinai naudojamas kepant įvairias daržoves, spurgas ar tempura patiekalus.

Gruzdintuvėse esantį aliejų keisti patariama kas 2–8 kepimus, bet kartais žmonės aliejų gali laikyti ir ilgiau.

Ekspertai jau anksčiau įspėjo, kad pakartotinai naudojamas kepimo aliejus gali pridaryti žalos. Į maistą gali patekti peroksidai, kurie gali pažeisti smegenis, ir akrilamidas – cheminis junginys, kuris siejamas su vėžiu.

Tyrėjai žiurkes suskirstė į penkias grupes. Viena grupė, kontrolinė, 30 dienų gavo standartinį maistą. Likę graužikai tą patį laikotarpį vartojo pašarą su aliejumi.

Pastebėta, kad žiurkėms, kurios gavo pakartotinai pašildytą sezamų arba saulėgrąžų aliejų, padidėjo kepenų uždegimas.

Joms taip pat buvo nustatyti ryškūs storosios žarnos pažeidimai ir bakterijų, kurios išskiria kenksmingus toksinus ir pažeidžia ląsteles, dauginimasis.

Mokslininkai taip pat mikroskopu ištyrė žiurkių smegenis ir nustatė, kad tų, kurios gavo pakartotinai pakaitinto aliejaus, smegenys turėjo į demenciją panašių pažeidimų.

Tyrėjai teigė, kad norint patvirtinti gautus rezultatus, reikės atlikti tyrimus su žmonėmis, tačiau rezultatai kelia nerimą.

Ateityje planuojama ištirti, kokią įtaką kepimo aliejus gali turėti Alzheimerio, Parkinsono ligos, taip pat nerimo sutrikimų ir depresijos atsiradimui.

Kokios alternatyvos?

Ekspertai pataria rinktis mitybą, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, taip pat maistinių medžiagų, tokių kaip kurkuminas ir vitaminas E. Puikūs jų šaltiniai – ciberžolė ir migdolų riešutai.

Antioksidantai, skaidulinės medžiagos ir polifenoliai gauti iš vaisių, uogų, daržovių, riešutų ir žaliosios arbatos gali sumažinti oksidacinį stresą bei uždegimą. O tai labai naudinga smegenims.

Žarnyno ir kepenų sveikatai svarbūs probiotikai, kurių gauti galite iš kefyro arba kimči.

Laikantis bendrų sveikos mitybos modelių, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono ar MIND mitybos principų, galima išvengti neurodegeneracijos.

Parengta pagal „Daily mail“ ir „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.