Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad numalšinti troškulį galima ne tik vandeniu, vaisvandeniais ar sultimis. Tam puikiai tinka ir įvairiausi pieno kokteiliai. Be to, tinkamai paruoštas gėrimas gali tapti ir subalansuotai mitybai tinkančia ledų kokteilų alternatyva.
Nuo karvės pieno iki migdolų gėrimų
„Lietuvoje ir vėl stipriai pakilus oro temperatūrai, ekspertai rekomenduoja vartoti kuo daugiau skysčių. Pastebime, kad žmonės tampa vis išradingesni ne tik ruošdami patiekalus, bet ir gėrimus: pirkėjai organizmą gaivina ne tik vandeniu ar sultimis, bet ir pieno pagrindu ruoštais kokteiliais su šviežiais vaisiais ar uogomis, kurių asortimentas šiuo metu itin didelis“, – teigia V.Juodkazienė.
Anot jos, pastebima, kad žmonės yra linkę daugiau dėmesio kreipti į sveikesnę mitybą, skaityti produktų sudėtį ir domėtis sveikatai naudingais produktais. Todėl pastaruoju metu įvairių augaliniu pagrindu pagamintų gėrimų, tokių kaip ryžių, migdolų, avižų gėrimai, paklausa auga, o augalinius gėrimus pirkėjai renkasi ne tik kaip gyvūninės kilmės pieno alternatyvą, bet ir kaip išskirtinesnių receptų ingredientą.
Puikiai dera su vaisiais ir uogomis
Pieno pagrindu ruošti kokteiliai – ne tik skanus, bet ir organizmui palankus gėrimas. Piene gausu svarbių maistinių medžiagų, tokių, kaip kalcis, fosforas, B grupės vitaminai, kalis ir vitaminas D. Be to, tai puikus baltymų šaltinis. Pieno ir jo produktų vartojimas gali užkirsti kelią osteoporozei ir kaulų lūžiams ir netgi padėti išlaikyti sveiką kūno svorį.
Pasak V.Juodkazienės, augaliniai gėrimai taip pat pasižymi įvairiausių vitaminų gausa. Kaip ir įprastame piene, šiuose gėrimuose yra daug baltymų. Taip pat juose yra daug svarbių mikroelementų, tokių kaip kalcis, fosforas ar vitaminas B12, o daugelis augalinių gėrimų dar yra ir praturtinti vitaminu D. Šie gėrimai galėtų tapti sveika ir skania alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės arba vadovaujasi veganiškos mitybos principais.
Tiek pienas, tiek augaliniai gėrimai – labai universalus, įvairiems gaiviems kokteiliams puikiai tinkantis ingredientas. Juos galima maišyti su įvairiomis uogomis – braškėmis, šilauogėmis, mėlynėmis, vyšniomis ar vaisiais – bananais, kiviais, kaulavaisiais, tokiais, kaip persikai, nektarinai ar slyvos.
Jeigu norisi riebesnio kokteilio, galima pagardinti mėgstamo skonio ledais, jeigu norisi saldžiau – į kokteilius galima įmaišyti kelis šaukštelius uogienės, šokoladinio ar karamelinio sirupo.
Sveikesnėms tokių kokteilių versijoms pasaldinti puikiai tiks ir medus, agavų ar klevų sirupas. Be to, į kokteilius galima įmaišyti ir įvairiausių vitaminų kupinų žalumynų ar ispaninių šalavijų sėklų.
Pavyzdžiui, pieno ir bananų kokteiliui pagardinti puikiai tinka ir špinatai. O karštą dieną į juos reikėtų nepamiršti ir įdėti kelis ledukus. Dar vienas puikus būdas kokteilį paversti gaivesniu – jį ruošti naudojant jau sušaldytus vaisius ar uogas.
V.Juodkazienė siūlo paprastai paruošiamus, tačiau skanius bei gaivius kokteilių receptus, kurie patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Pieno kokteilis su bananais ir vaniliniais ledais
Reikės:
- 250 ml pieno
- 1 šaukšto su kaupu vanilinių ledų
- 2 susmulkintų bananų
- žiupsnelio cinamono
- saujos šviežių vyšnių be kauliukų
Kaip gaminti
Visus ingredientus sudėti į trintuvą ir sutrinti iki vientisos masės. Jeigu norisi, kad kokteilis būtų dar gaivesnis – kartu su produktais galima sutrinti ir kelis ledukus.
Veganiškas migdolų gėrimo kokteilis su uogomis
Reikės:
- 250 ml migdolų gėrimo
- saujos šilauogių
- saujos braškių
- saujos aviečių
- šaukštelio ispaninių šalavijų sėklų
Kaip gaminti
Visus ingredientus sudėti į trintuvą ir sutrinti iki vientisos masės. Jeigu norisi saldžiau, kokteilį galima pagardinti šaukšteliu medaus, agavų ar klevų sirupo. O kad kokteilis būtų dar gaivesnis – kartu su produktais galima sutrinti ir kelis ledukus. Skanaus!